Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Początkujący

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez virtusek
    Drodzy koledzy po co ma się pchać w miniaturowe głośniki ? Do czego taka 14 i pj się nadaje ? Do niczego. Sam zrobiłem takie dla brata - strata kasy.

Przedstawiam najprostszy projekt jaki można chyba zrobić. Po względem ilości basu, jakości dźwięku SCX + pj są lata świetlne w tyle.

Tonsil GDN 20/40 8Ω + GDWK 9/40 8Ω. Za zwrotnicę robi tylko kondensator 2,2uF. Skrzynia zamknięta 15l, mocna wytłumiona. Jeżeli chodzi o ilość basu i zejście do dopiero STX 22 SCX ma szansę nawiązać walkę.
    :lol:

chyba nie masz pojecia co piszesz!
    kazda nowa 13-stka moze zagrac nizszym basem niz staruszek GDN 20/40!
    co prawda tonsil zagra glosniej ale napewno basu wiecej nie ma...

Skomentuj

Mam 14 i pj i uważam, że za takie pieniądze to jest super sprawa!
      Sam jak je odpaliłem, to się zdziwiłem że mają tyle basu i tak fajnie grają. Szczerze polecam.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
        chyba nie masz pojecia co piszesz!
        kazda nowa 13-stka moze zagrac nizszym basem niz staruszek GDN 20/40!
        co prawda tonsil zagra glosniej ale napewno basu wiecej nie ma...
        Po tym, jak 18 cm GDN AWX zawstydziła 30 cm GDN 30/8/4 w moich Altonach 110 (choć nie pod względem tzw. łupnia, ale to mnie akurat strzyka), obawiam się, że Paweł S mówi prawdę :)
        Poza tym do niedawna używałem kolumn z GDN 20/30 puszczonymi pełnym pasmem i brzmiało to obrzydliwie, ograniczenie ich od góry nieco pomogło, ale mimo wszystko -- nic specjalnego to nie było.

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar
          GDN 20/30
          To trochę inne głośniki, starsze ale lepsze niż 20/40.

Tonsil GDN 20/40 8Ω
          Jeżeli chodzi o ilość basu i zejście do dopiero STX 22 SCX ma szansę nawiązać walkę.
          Śnisz!

Sam zrobiłem takie dla brata - strata kasy.
          Pewnie gdyby miały znaczek JBL były by super odjechane A może po prostu oczekiwałeś mega basu na miarę 12 cali?
          virtusek, cały twój post porównuje tylko ilość basu, do tego kłamliwie... A wiesz że muzyka to nie tylko bas? Powiem ci więcej, istnieje muzyka gdzie basu prawie nie ma... Nie ma co tu gadać ale SCX-y zmiatają przedpotopową tonsilowską konstrukcję...

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
            Zamieszczone przez mbar
            GDN 20/30
            Tak, lepsze, ale moje były regenerowane, i to nie oryginalnymi membranami. Chyba już nie ma takich oryginalnych :)

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
              Zamieszczone przez mbar
              GDN 20/30

Tonsil GDN 20/40 8Ω
              Jeżeli chodzi o ilość basu i zejście do dopiero STX 22 SCX ma szansę nawiązać walkę.
              Śnisz!

Sam zrobiłem takie dla brata - strata kasy.
              Pewnie gdyby miały znaczek JBL były by super odjechane A może po prostu oczekiwałeś mega basu na miarę 12 cali?
              virtusek, cały twój post porównuje tylko ilość basu, do tego kłamliwie... A wiesz że muzyka to nie tylko bas? Powiem ci więcej, istnieje muzyka gdzie basu prawie nie ma... Nie ma co tu gadać ale SCX-y zmiatają przedpotopową tonsilowską konstrukcję...
              Jesteście za mocno nastawieni na STX'a. Szkoda, że nie mogę was zaprosić na porównanie. I szkoda, że wypowiadają się osoby, które słyszały tylko SCX i pj. Nie ma to jak się wypowiadać w temacie, a nie mieć z daną rzeczą do czynienia.

Skomentuj

Jesteście za mocno nastawieni na STX'a. Szkoda, że nie mogę was zaprosić na porównanie. I szkoda, że wypowiadają się osoby, które słyszały tylko SCX i pj. Nie ma to jak się wypowiadać w temacie, a nie mieć z daną rzeczą do czynienia.
                Z choinki się chłopie urwałeś? Skąd możesz wiedzieć kto czego słuchał? Przestań się ośmieszać...

Skomentuj

virtusek co jesteś kolejna osoba która chce ośmieszyć głośniki STX-a :?:
                  Uwierz mi są tu ludzie osłuchani z niejedna konstrukcja o jakiej ty możesz sobie pomarzyć a wypisujesz takie bzdury. Skoro zrobiłeś te kolumny to pokaz je. Pokaz zwrotnice. Pomiary. później porównaj je z tamtymi.

Skomentuj

Nie mam kamery, ale macie tu nagranie mikrofonem za 5pln. Nagrywane z odległości 1m.

Transformers 2.

Skomentuj

Nie mam kamery, ale macie tu nagranie mikrofonem za 5pln. Nagrywane z odległości 1m.
                      :lol: i co mamy ocenić po wglądzie do tego nagrania??

Skomentuj

to było dobre kolego, podejrzewam że nawet nie wiesz jakie głupstwo palnąłeś :)

Skomentuj

Nie mam kamery
                          Całe szczescie...
                          Po co nam kolejne odcinki "z kamera wsrod zwierzat"...

Skomentuj

I szkoda, że wypowiadają się osoby, które słyszały tylko SCX i pj.
                            Nie ma to jak się wypowiadać w temacie, a nie mieć z daną rzeczą do czynienia.
                            Sam bym tego trafniej nie ujął

Skomentuj

Widzę, że część z was zachowuje się identycznie jak flamekids z wojny Linux Vs Windows i najwięcej głosu zabierają osoby, które mają SCX+PJ i w życiu nie słuchały GDN 20/40 czy 25/40.

Kolejna sprawa to postrzeganie Tonsila przez pryzmat Altusów.

Panowie to nie zbyt dobrze o was świadczy. Skoro kolega miał SCX + PJ i powiada, że z GDN 20/40 jest więcej basu to czemu mu nie wierzycie ?

Nie wiem dlaczego tak brniecie w tego STX'a, IMO nie reprezentuje nic nadzwyczajnego. Człowiek chciał wam udowodnić w jakiś sposób swoją rację, nie zrobił tego w najlepszy sposób, ale liczą się chęci.

Miałem styczność z SCX + PJ i mogę potwierdzić, że to co kolega zaproponował zagra lepiej.

Skomentuj

Zamieszczone przez nEczek
                                i najwięcej głosu zabierają osoby, które mają SCX+PJ i w życiu nie słuchały GDN 20/40
                                Słuchałem 20/40... I co? Zatkało kakało? A ja myślę że jesteś murzynem bez jednej nogi... I co? Pogadać też umiem... STX cudem myśli technicznej nie jest, ale jest lata świetlne przed starociami z tonsila (nie mówię o takich głośnikach jak 13/50/9 czy ta biała 15-tka...) i niech żaden krzykacz nie wciska nam tu że kolumny z głębokiego Gierka na jednym kondzie na wysokim zagrają lepiej niż SCX To się zaczyna robić śmieszne i pachnie jakimś ukrytym interesem panów nEczek i virtusek A może powinienem powiedzieć ukrytym interesem pana virtusek a po chwili tego samego pana pod nickiem nEczek :twisted:

Skomentuj

Skoro kolega miał SCX + PJ i powiada, że z GDN 20/40 jest więcej basu to czemu mu nie wierzycie
                                  Bo nie porówuje się 20cm do 14cm :)

Miałem styczność z SCX + PJ i mogę potwierdzić, że to co kolega zaproponował zagra lepiej.
                                  Jak uważasz zagra lepiej to rób na Tonsilu nikt Ci nie zabrania :)

Skomentuj

No wszystko zamówiłem prócz nisko tonowca bo nie mieli na składzie :/

Skomentuj

Hmm, a jak porównacie WLM stella monitor i 2xarn150+sc10n? Bo planuję na wakacje zrobić jakieś monitorki

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                                        2xarn150+sc10n
                                        tego nie słyszałem ale
                                        Zamieszczone przez cudny90
                                        WLM stella monitor
                                        tego słuchałem i naprawdę potrafią zagrać tak że czasami trzeba sięgnąć i pozbierać szczękę z podłogi

Skomentuj

Panowie virusek,nEczek macie rację że wałkujemy tutaj ciągle wyroby STX,a ale zauważcie że nie ma obecnie na rynku dla nich alternatywy biorąc pod uwagę niską cenę i przyzwoitą jakość. Tonsil od dawna nie wprowadza żadnych innowacji, jego właściciele się zmieniają i nie można być pewnym tego że kupowany nowy głośnik będzie zgadzał się parametrami z tym co tonsil dawniej podawał, nie wiadomo czy ktoś u nich obecnie robi jakieś pomiary i kto te głośniki składa, czy kupują obecnie podzespoły czy tylko wykorzystują zapasy a w pewnym momencie znowu upadną, po prostu nie można obecnie wierzyć że ta firma wie co robi i ma plany rozwoju w przyszłości, chociaż dobrze im życzę bo z konkurencji na rynku dla nas na pewno były by same korzyści.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X