Drodzy koledzy po co ma się pchać w miniaturowe głośniki ? Do czego taka 14 i pj się nadaje ? Do niczego. Sam zrobiłem takie dla brata - strata kasy.
Przedstawiam najprostszy projekt jaki można chyba zrobić. Po względem ilości basu, jakości dźwięku SCX + pj są lata świetlne w tyle.
Tonsil GDN 20/40 8Ω + GDWK 9/40 8Ω. Za zwrotnicę robi tylko kondensator 2,2uF. Skrzynia zamknięta 15l, mocna wytłumiona. Jeżeli chodzi o ilość basu i zejście do dopiero STX 22 SCX ma szansę nawiązać walkę.
:lol:
chyba nie masz pojecia co piszesz!
kazda nowa 13-stka moze zagrac nizszym basem niz staruszek GDN 20/40!
co prawda tonsil zagra glosniej ale napewno basu wiecej nie ma...
Mam 14 i pj i uważam, że za takie pieniądze to jest super sprawa!
Sam jak je odpaliłem, to się zdziwiłem że mają tyle basu i tak fajnie grają. Szczerze polecam.
chyba nie masz pojecia co piszesz!
kazda nowa 13-stka moze zagrac nizszym basem niz staruszek GDN 20/40!
co prawda tonsil zagra glosniej ale napewno basu wiecej nie ma...
Po tym, jak 18 cm GDN AWX zawstydziła 30 cm GDN 30/8/4 w moich Altonach 110 (choć nie pod względem tzw. łupnia, ale to mnie akurat strzyka), obawiam się, że Paweł S mówi prawdę :)
Poza tym do niedawna używałem kolumn z GDN 20/30 puszczonymi pełnym pasmem i brzmiało to obrzydliwie, ograniczenie ich od góry nieco pomogło, ale mimo wszystko -- nic specjalnego to nie było.
To trochę inne głośniki, starsze ale lepsze niż 20/40.
Zamieszczone przez virtusek
Tonsil GDN 20/40 8Ω
Jeżeli chodzi o ilość basu i zejście do dopiero STX 22 SCX ma szansę nawiązać walkę.
Śnisz!
Sam zrobiłem takie dla brata - strata kasy.
Pewnie gdyby miały znaczek JBL były by super odjechane A może po prostu oczekiwałeś mega basu na miarę 12 cali? virtusek, cały twój post porównuje tylko ilość basu, do tego kłamliwie... A wiesz że muzyka to nie tylko bas? Powiem ci więcej, istnieje muzyka gdzie basu prawie nie ma... Nie ma co tu gadać ale SCX-y zmiatają przedpotopową tonsilowską konstrukcję...
To trochę inne głośniki, starsze ale lepsze niż 20/40.
Tonsil GDN 20/40 8Ω
Jeżeli chodzi o ilość basu i zejście do dopiero STX 22 SCX ma szansę nawiązać walkę.
Śnisz!
Sam zrobiłem takie dla brata - strata kasy.
Pewnie gdyby miały znaczek JBL były by super odjechane A może po prostu oczekiwałeś mega basu na miarę 12 cali? virtusek, cały twój post porównuje tylko ilość basu, do tego kłamliwie... A wiesz że muzyka to nie tylko bas? Powiem ci więcej, istnieje muzyka gdzie basu prawie nie ma... Nie ma co tu gadać ale SCX-y zmiatają przedpotopową tonsilowską konstrukcję...
Jesteście za mocno nastawieni na STX'a. Szkoda, że nie mogę was zaprosić na porównanie. I szkoda, że wypowiadają się osoby, które słyszały tylko SCX i pj. Nie ma to jak się wypowiadać w temacie, a nie mieć z daną rzeczą do czynienia.
Jesteście za mocno nastawieni na STX'a. Szkoda, że nie mogę was zaprosić na porównanie. I szkoda, że wypowiadają się osoby, które słyszały tylko SCX i pj. Nie ma to jak się wypowiadać w temacie, a nie mieć z daną rzeczą do czynienia.
Z choinki się chłopie urwałeś? Skąd możesz wiedzieć kto czego słuchał? Przestań się ośmieszać...
virtusek co jesteś kolejna osoba która chce ośmieszyć głośniki STX-a :?:
Uwierz mi są tu ludzie osłuchani z niejedna konstrukcja o jakiej ty możesz sobie pomarzyć a wypisujesz takie bzdury. Skoro zrobiłeś te kolumny to pokaz je. Pokaz zwrotnice. Pomiary. później porównaj je z tamtymi.
Widzę, że część z was zachowuje się identycznie jak flamekids z wojny Linux Vs Windows i najwięcej głosu zabierają osoby, które mają SCX+PJ i w życiu nie słuchały GDN 20/40 czy 25/40.
Kolejna sprawa to postrzeganie Tonsila przez pryzmat Altusów.
Panowie to nie zbyt dobrze o was świadczy. Skoro kolega miał SCX + PJ i powiada, że z GDN 20/40 jest więcej basu to czemu mu nie wierzycie ?
Nie wiem dlaczego tak brniecie w tego STX'a, IMO nie reprezentuje nic nadzwyczajnego. Człowiek chciał wam udowodnić w jakiś sposób swoją rację, nie zrobił tego w najlepszy sposób, ale liczą się chęci.
Miałem styczność z SCX + PJ i mogę potwierdzić, że to co kolega zaproponował zagra lepiej.
i najwięcej głosu zabierają osoby, które mają SCX+PJ i w życiu nie słuchały GDN 20/40
Słuchałem 20/40... I co? Zatkało kakało? A ja myślę że jesteś murzynem bez jednej nogi... I co? Pogadać też umiem... STX cudem myśli technicznej nie jest, ale jest lata świetlne przed starociami z tonsila (nie mówię o takich głośnikach jak 13/50/9 czy ta biała 15-tka...) i niech żaden krzykacz nie wciska nam tu że kolumny z głębokiego Gierka na jednym kondzie na wysokim zagrają lepiej niż SCX To się zaczyna robić śmieszne i pachnie jakimś ukrytym interesem panów nEczek i virtusek A może powinienem powiedzieć ukrytym interesem pana virtusek a po chwili tego samego pana pod nickiem nEczek :twisted:
Panowie virusek,nEczek macie rację że wałkujemy tutaj ciągle wyroby STX,a ale zauważcie że nie ma obecnie na rynku dla nich alternatywy biorąc pod uwagę niską cenę i przyzwoitą jakość. Tonsil od dawna nie wprowadza żadnych innowacji, jego właściciele się zmieniają i nie można być pewnym tego że kupowany nowy głośnik będzie zgadzał się parametrami z tym co tonsil dawniej podawał, nie wiadomo czy ktoś u nich obecnie robi jakieś pomiary i kto te głośniki składa, czy kupują obecnie podzespoły czy tylko wykorzystują zapasy a w pewnym momencie znowu upadną, po prostu nie można obecnie wierzyć że ta firma wie co robi i ma plany rozwoju w przyszłości, chociaż dobrze im życzę bo z konkurencji na rynku dla nas na pewno były by same korzyści.
Skomentuj