Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2x12" do subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2x12" do subwoofera

Witam.
    Dostałem zlecenie (a raczej dobranie głośników ) do subwoofera 2x12" o litrażu 100litrów BR 10cm ale to chyba malo istotne.
    Od siebie myślałem o 30-200 od STX-a...dodam że subwoofer ma być budżetowy (maks.200zł) i ma być na małe domówki,18nastki itd. więc łubudubu - będzie pędzony z domowej integry - góra odcięta filtrem dolnoprzepustowym aktywnym wpiętym przed wejście wzmacniacza.

Pozdrawiam.

za taka kase innego wyjscia nie masz
    ale jezeli chodzilo o ten glosnik http://www.stx.pl/gdn-30-200-8-sc.html to nie radze go ruszac
    lepiej doloz do wiekszych http://www.stx.pl/gdn-32-450-8-sc.html
    wydasz 50zl wiecej ale naprawde warto dolozyc

Skomentuj

Ew kupić jedną sztukę Gdn 42-450-4 jak aż tak bardzo szkoda Ci pieniędzy.

Skomentuj

http://www.stx.pl/gdn-30-400-4-se.html A może dwa takie? Akurat dwa w 100l i strojenie 40Hz... Ewentualnie po jednym takim http://www.stx.pl/gdn-30-500-2x4-aa.html albo takim http://www.stx.pl/gdn-38-550-4-ae.html Tylko wzmacniacz budzi pewne obawy...

Skomentuj

Zamieszczone przez Maciek M.
          pędzony z domowej integry
          Mierz sily na zamiary :P.. po co ci taka 100L paczka ktora wystarujesz w 10% ? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
            http://www.stx.pl/gdn-30-400-4-se.html A może dwa takie?
            I niby jak to zepniesz? w 2 ohmy czy w 8?

Zamieszczone przez melisław
            Ewentualnie po jednym takim http://www.stx.pl/gdn-30-500-2x4-aa.html albo takim http://www.stx.pl/gdn-38-550-4-ae.html Tylko wzmacniacz budzi pewne obawy...
            Nie masz wzmacniacza żeby te głośniki zasilić a wcześniej chciałeś dwa GDN-y 30-400 które po zpięciu razem dają 800W...

będzie pędzony z domowej integry
            Czyli z czego? zaraz się okaże że to stara diora 20W.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
              Nie masz wzmacniacza żeby te głośniki zasilić a wcześniej chciałeś dwa GDN-y 30-400 które po zpięciu razem dają 800W...
              To nie moje zmartwienie :) Chce kupić 2x12 cali i zasilać to jakims marnym wzmacniaczykiem, to mu bronić nie będę :) Zresztą to i tak jego znajomego, więc pisanie tutaj o sensie całego przedsięwzięcia nawet nie dotrze do ostatecznego odbiorcy... A może za jakiś czas zobaczy że głośniki ledwo grają i kupi coś normalnego :)

Skomentuj

lepiej doloz do wiekszych http://www.stx.pl/gdn-32-450-8-sc.html
                To nie dla mnie a ten glosnik troche przeważa budżet klienta.
                Ew kupić jedną sztukę Gdn 42-450-4 jak aż tak bardzo szkoda Ci pieniędzy.
                Mam już obudowę 100litrów pod 2x12"
                A czym ja to niby rusze?
                Mierz sily na zamiary :P .. po co ci taka 100L paczka ktora wystarujesz w 10% ? :)
                Bo taką paczkę już mam.
                Czyli z czego? zaraz się okaże że to stara diora 20W
                Wzmacniacz jakieś 60-80W/8Ohm.
                albo takim http://www.stx.pl/gdn-38-550-4-ae.html Tylko wzmacniacz budzi pewne obawy...
                Taaaaak i do tego domowa integra? Co jeszcze powiesz?

ale wg mnie ten GDN 30-200 jak na swoją cenę jest wporządku lepszy od poprzednika 30-100 który SPL ma jak aliperdy...ew. może wziąć regenerowane tonsile 12" ?

Np. 30/80 no 30/60 to przerobiony GDS więc z niego nic nie bedzie:)

Skomentuj

ew. może wziąć regenerowane tonsile 12" ?
                  jezeli nie bedzie zmienial napedu to beda chyba lepsze
                  pod warunkiem ze sam je zregenerujesz

Skomentuj

Bo ja wiem, już wolałbym 4 sztuki tych tanich 8-mio calowców stx, mają sporą efektywność a i trochę dołu powinny mieć. Nie ważne że ich nie napędzi odpowiednio, to ma zrobić tylko dużo łubudubu...

Skomentuj

Przecież napisał ,że ma gotową obudowę pod 2x12...
                      Ma robić tylko "łubu-dubu"? :lol: -to chyba to co młodzież lubi najbardziej i zamknąć się w 200pln na same przetworniki?o ile dobrze zrozumiałem.
                      Nie zastanawiałbym się tylko wstawił jakieś używane Tonsile GDN30/80 lub 100 i jeszcze zostanie na imprezę.Poważnie.Niewielkie wymagania,aczkolwiek jasno sprecyzowane :wink: ,słaby napęd więc i wybór adekwatny.

Skomentuj

A sorki, źle przeczytałem. No to w takim wypadku niech dołoży 4 dychy do tych gdn 30-400-4, i do tego jakiś wiatrak na radiator wzmacniacza co by się nie ugotował przy 4-ech omach. Nic głośniejszego raczej się nie wymyśli.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                          No to w takim wypadku niech dołoży 4 dychy do tych gdn 30-400-4,
                          Zamieszczone przez marian
                          I niby jak to zepniesz? w 2 ohmy czy w 8?

Skomentuj

Pytanie czy końcówka to mono czy stereo? Jak stereo to nie widzę problemu, a jak mono to straszny kibel :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                              Pytanie czy końcówka to mono czy stereo? Jak stereo to nie widzę problemu, a jak mono to straszny kibel :)
                              Stereo. Klasyczna Integra domowa moc ma ok.2x60W.

Kolego Shiver widzę że masz spore doświadczenie(posty) a piszesz takie głupoty...co pomoże wiatrak na radiatorze jak wzmacniacz ten pracuje od 8ohmów(poza tym tak jak prawie każda domowa integra)a więc nawet jakbym tam założył dmuchawę to by pewnie nie pomogło jakbym obciążył końcówki mocy o te 4ohm.
                              I głośnik estradowy do wzmacniacza domowego ??

Nie zastanawiałbym się tylko wstawił jakieś używane Tonsile GDN30/80 lub 100 i jeszcze zostanie na imprezę.Poważnie.Niewielkie wymagania,aczkolwiek jasno sprecyzowane
                              I chyba też tak zrobie:) chociaż jeden rozumie mojego klienta wymagania i budżet itd.
                              Dzięki Ci wielkie. Jak coś to będe tutaj pisał :)

p.s.góra będzie obcięta filtrem dolnoprzepustowym NE125 .

Skomentuj

co pomoże wiatrak na radiatorze jak wzmacniacz ten pracuje od 8ohmów
                                Nie mądrz się... To pomoże że wzmacniacz za mocno się grzeje przy 4 ohm i dlatego padnie. Jakby go bardzo dobrze wychłodził to mógłby wytrzymać te 4ohm... Ale nie ma na to 100% pewności.

Skomentuj

I głośnik estradowy do wzmacniacza domowego ??
                                  a to ze z estradowego wzmaka sa inne waty jak z domowego?

to akurat nie bylo by zle polaczenie bo estradowki maja wyzszy spl wiec ogolnie mogloby wyjsc lepiej (jesli przemyslana konstrukcja i dobor glosnikow)

Skomentuj

Teraz ja was w ogole nie rozumiem.

Skoro producent zaleca ze wzmacniacza ma pracować od 8mów i nic mniej to czemu mi mowicie zebym tak podłączył ?

Czy to nie jest szkodliwa porada?

to forum również zeszło na psy - tak jak elektroda:(

Skomentuj

Teraz ja was w ogole nie rozumiem.

Skoro producent zaleca ze wzmacniacza ma pracować od 8mów i nic mniej to czemu mi mowicie zebym tak podłączył ?

Czy to nie jest szkodliwa porada?

to forum również zeszło na psy - tak jak elektroda:(
                                      Nie masz pojęcia o czym piszesz to lepiej od razu napisać że forum zeszło na psy...
                                      Nie potrafisz tego pojąć widzę, napiszę prościej:
                                      Producent zaleca kolumny od 8ohm, zgadza się, możesz podpiąć o mniejszej impedancji ale warunkiem jest lepsze chłodzenie tranzystorów niż to które jest fabtycznie bo inaczej wyparują. Dasz lepsze chłodzenie-dużo lepsze nawet to wzmacniacz powinien wytrzymać kolumny o impedancji 4ohm bo trany będą dużo lepiej chłodzone co za tym idzie będzie trudniej je spalić... Jest tylko jedno ale, nie zawsze to zdaje egzamin bo wzmak może być ,,źle" zaprojektowany...

Skomentuj

Dokładnie jak pisze csbiczek, czasem potrzeba jest jeszcze zmiana napięcia zasilania całego wzmacniacza, a wtedy elementy w postaci kondów itd. mogą być już nieodpowiednie bo np. napięcie może być dla nich zabójcze :) ale to już mieści się wszystko w bardzo ogólnym stwierdzeniu
                                        Zamieszczone przez csbiczek
                                        wzmak może być ,,źle" zaprojektowany...
                                        Generalnie może się to udać, ale jeśli jesteś zdziwiony samym pomysłem, to lepiej tak nie rób, bo przydało by się sprawdzić jak ten wzmak jest zbudowany i czy napewno to wypali, czy wypali dziurę gdzie kiedyś stał wzmak
                                        Powiedz jeszcze co to za wzmacniacz...
                                        Zamieszczone przez Tasior
                                        estradowki maja wyzszy spl
                                        Dlatego je proponowałem... Coś by tam pobuczały przy tych 80W...

Skomentuj

Czaruję...