Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2x12" do subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Tasior

a to ze z estradowego wzmaka sa inne waty jak z domowego?

to akurat nie bylo by zle polaczenie bo estradowki maja wyzszy spl wiec ogolnie mogloby wyjsc lepiej (jesli przemyslana konstrukcja i dobor glosnikow)
    Tak,było by lepiej ale tylko jeśli chodzi o średnie i wysokie tony (ten SPL o którym mówisz jest właśnie w tym zakresie) a jeśli chodzi o bas to zapomnij,wzmak ledwo ruszy głośnikiem :)

Niech w końcu napisze co to za wzmacniacz bo coś mi tu śmierdzi jakąś taniochą. "domowa integra",hmmm,to teraz tak się nazywają wzmacniacze?

Skomentuj

marian, mialem stxy estradowe (30 200 4 ae) ktore graly pod uniampem (2 sztuki, spiete w 2 ohm , pod jeden kanał) i grało to glosno.

Pozatym, nie chcesz mi chyba powiedziec ze jak nie dostana np 100W to nie zagraja? kumpel do codziennego sluchania slucha na max 1 W i juz jest glosno (nie ze słychac je, tylko ze jest glosno i wiecej nie podkreca bo nie trzeba) w pokoju (jakies 13mkw).

P.s

sub 2x 18'' na BC jak dobrze pamietam. Jedna ma 1.2kW rms około.

Skomentuj

Maćku, tak się składa że wymuszone chłodzenie bardzo dużo tutaj pomoże, bez niego wzmacniacze estradowe nie schodziły by poniżej 8miu omów, a topowe konstrukcje bezproblemowo chodzą na 2.

Sprawą oczywistą jest to że takie głośniki pod normalną końcówką mocy zagrają dużo lepiej, jednak moim zdaniem nie ma co wybrzydzać za te pieniądze.

Skomentuj

Wzmacniacz to Fisher CA-9040

Nie będę się już z wami kłócił bo poniekąd macie racje.

Producent nie zaleca obciążania wzmacniacza niższą impedancją niż 8omow więc i nie bede łamał tych zasad.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
            marian, mialem stxy estradowe (30 200 4 ae) ktore graly pod uniampem (2 sztuki, spiete w 2 ohm , pod jeden kanał) i grało to glosno.
            Ale to jest głośnik szerokopasmowy więc się nie dziwie że grało to głośno,ale średnimi i wysokimi a my mówimy tu o basie.

Skomentuj

stx gdn 30-200-4-ae to wybitnie głośnik niskotonowy. on miał jak pamiętam +- 7mm x-max więc taki celestion czy eminence blaszak jest żenadą w tym porównaniu. Ten głośnik stx był rekordzistą z super liniowym wychyleniem co z resztą było poparte subiektywnymi ocenami np. przy zastosowaniu w altus 300.
              marian - !!! jaki jest sens wprowadzać ludzi w błąd mówiąc że ten gdn to głośnik fullrange, przecież to super woofer ... był :)

Skomentuj

Ojj dobra dobra nie gloryfikuj go tak, za tą cenę był ok i nic poza tym.

Skomentuj

Marian... szkoda gadac po prostu... mowimy o subach, mowie ze mialem, 30-200-4-ae ... a Ty ze srednimi i wysokimi...

Skomentuj

Zamieszczone przez Generatorek
                    stx gdn 30-200-4-ae to wybitnie głośnik niskotonowy. on miał jak pamiętam +- 7mm x-max więc taki celestion czy eminence blaszak jest żenadą w tym porównaniu. Ten głośnik stx był rekordzistą z super liniowym wychyleniem...
                    Znowu jakiś "fan" stx-ów?

Sory,pomyliłem głośniki po prostu,myślałem o tym: http://stx.pl/gds-30-200-8-se.html , sugerowałem się pierwszymi cyferkami...

Ok,niech autor kupi sobie estradówki,będzie miał puk puk zamiast bum bum,ale co tam,Wy wiecie lepiej.

Skomentuj

Ja bym wolał mieć jakieś większe (np.12") domowe od Tonsila (regenerowane bądź używki)...spodobał mi się 30/80 i większe oczywiście pomijając 30/120 bo on SPL-em nie grzeszy:(

Będę na takie ów polował...ponieważ boję się o ten mój wzmacniacz i podpinać do niego głośniki 200-300Watów i to jeszcze 4R jakie tutaj wyżej sugerujecie :/

A Ty Marian co byś proponował ?:)

Skomentuj

Przy tak słabym wzmacniaczu nie opłaca się brać mocnych i tym bardziej estradowych głośników na skrzynie basową. Tonsile by były ok.

Skomentuj

Dzięki:)

[ Dodano: 2010-04-04, 21:26 ]
                          A nie lepiej kupic nowego GDN 30-200 od STX-a ?? bo juz jestem na niego prawie zdecydowany.

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
                            Zamieszczone przez Maciek M.
                            Teraz ja was w ogole nie rozumiem.

Skoro producent zaleca ze wzmacniacza ma pracować od 8mów i nic mniej to czemu mi mowicie zebym tak podłączył ?

Czy to nie jest szkodliwa porada?

to forum również zeszło na psy - tak jak elektroda:(
                            Nie masz pojęcia o czym piszesz to lepiej od razu napisać że forum zeszło na psy...
                            Nie potrafisz tego pojąć widzę, napiszę prościej:
                            Producent zaleca kolumny od 8ohm, zgadza się, możesz podpiąć o mniejszej impedancji ale warunkiem jest lepsze chłodzenie tranzystorów niż to które jest fabtycznie bo inaczej wyparują. Dasz lepsze chłodzenie-dużo lepsze nawet to wzmacniacz powinien wytrzymać kolumny o impedancji 4ohm bo trany będą dużo lepiej chłodzone co za tym idzie będzie trudniej je spalić... Jest tylko jedno ale, nie zawsze to zdaje egzamin bo wzmak może być ,,źle" zaprojektowany...
                            Lepsze chłodzenie pomoże ale może być niewystarczające przy 4om będzie 2 x większy prąd (jak w wzmacniacz jest na bipolarach to wcześniej czy później zabije je drugie przebicie) co nawet jak wytrzymają trany wy. może nie wytrzymać np. mostek prostowniczy, jak wzmacniacz ma skuteczne zabezpieczenia to się będzie ciągle wyłączał co na imprezie może być denerwujące.
                            Jak są 2 głośniki to każdy podłącz osobno do obu kanałów wzmacniacza będziesz maił 2 x większą moc :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985
                              Lepsze chłodzenie pomoże ale może być niewystarczające przy 4om będzie 2 x większy prąd (jak w wzmacniacz jest na bipolarach to wcześniej czy później zabije je drugie przebicie) co nawet jak wytrzymają trany wy. może nie wytrzymać np. mostek prostowniczy, jak wzmacniacz ma skuteczne zabezpieczenia to się będzie ciągle wyłączał co na imprezie może być denerwujące.
                              Zamieszczone przez csbiczek
                              wzmak może być ,,źle" zaprojektowany...

Skomentuj

A co z tymi głośniczkami ? Bo kolega mówi ze chce mieć nowe :( a tutaj to ja widzę tylko STX. (30-200)

Skomentuj

Maciek-no to jeśli nowe i w tej kwocie,to raczej innego wyboru nie masz(nowe Tonsile są droższe)...chyba,że wybierzesz nowe"no name" :wink: -ceny od 40 zł i moce rzędu 300 W !

Skomentuj

Zamieszczone przez freedi
                                    moce rzędu 300 W !
                                    Taaa, już

http://stx.pl/gdn-32-450-4-sc.html
                                    Dobrze by było trochę dołożyc i kupić te, ale jak nie da rady to trudno...
                                    http://www.allegro.pl/item977119470_...rto_30_cm.html
                                    To jeszcze można spróbować... Ktoś na forum na tym robił suba, mógłbyś go podpytać jak to się sprawuje :)

http://www.allegro.pl/item988303396_..._zg_682_b.html
                                    To wygląda ciekawie :) Ale niestety chyba odpada bo mają być nowe...

Skomentuj

Marka Koppa to właśnie"no name"-coś tam zagra i do Twojego projektu może być,ale 160 W to potraktuj jak kiepski żart.
                                      Tonsil-ten egzemplarz-używany i w takiej cenie:nie warto!Ja za GDN30/100 w idealnym stanie zapłaciłem 50zł.
                                      Co do STX wogóle się nie wypowiem,bo nigdy nie słyszałem żadnego,tak więc sam popytaj i zdecyduj :smile: .

...pozdrawiam...

Skomentuj

freedi, jakie 160W?
                                        Zamieszczone przez Allegro
                                        Moc RMS: 80W
                                        160W to moc muzyczna...

Skomentuj

gdn-32-450-8-sc miałem go w domu pod unitrą i naprawdę na domówki wystarczający dużo mocy wcale mu nie trzeba żeby wywracać flaki :) więc lepiej dołożyć kilka złotych...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X