Tu jak zwykle tylko STX polecają :razz:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
GDN-18-140-15-AWX czy GDN-15/40/5
Collapse
X
-
też się zastanawiałem czy tonsil czy ten stx
będę musiał posłuchać siesta sat zanim sie zdecyduje
obecnie mam monitory na gdn 13/40/2 i basu w 9 mkw jest miarę dużo, tylko w niektórych piosenkach troszkę brakuje ale GDN 15/40/5 jest o wiele lepszym głośnikiem więc mam nadzieję, że mnie zadowoli, bo jakoś nie jestem przekonany co do STX'a
Skomentuj
-
A od 15/40/5 jest jeszcze lepszy 13/50/9 a z opinni osób które słyszały najlepszy midwoofer z wrześni jak i ten 15/40/5 z siest oraz miały rzywilej słuchac 18awx usłyszałem tylko, że nie ma co porównywać awx jest jeszcze z wyższej półki. Tonsil gra dosyć twardo i nie każdemu może się to spodobać także na to proszę zwrócić uwagę nie jest to subwooferowy miękki basik jak misio wręcz odwrotnie.
Skomentuj
-
jedna sztuka GDN 18-awx ohm STX (ta z monitorów MX-140 -STX) ma tyle basu, że 2 głosniki Tonsil 15 ze Siesta mają go mniej. Bas awx18 stx jest zróżnicowany-rozciągniętyi dobrze kontrolowany a w siestach tylko dobrze kontrolowany natomiast brak mu zejścia i zróżnicowania. Średnica zdecydowanie po stronie stx. Przy okazji tego porównania dodam, że kopułka tonsila jest tragiczna w tych siestach i warto np. zastąpić jakimś tanim daytonem lub vifką. Kolega nie przerabiał zwrotnicy i dx zgralo się o wiele lepiej niż oryginalna kopułka tonsila.
Skomentuj
-
benek161to wypowiedz sie od razu ze go nie słuchałeś a nie twórz zbędnych mitów :wink:
scythe1123 jak ukończe swoje 2,5 drogi AWX zapraszam na odsłuch, masz taką możliwość. 13 40 2 to nie ta liga... To był pierwszy głośnik który mi się bardzo podobał jak nie słuchałem nic co grało średnicą, bo w tym tonsilu jest ona wysunięta na przód a w efekcie tworzy pewien chaos i nie jest neutralna.
Skomentuj
-
dolphin123,z chęcią wpadnę na odsłuchy, mam nadzieję że skończysz do czerwca
widziałem że miałeś monitory na AWX i raczej na to bym bardziej się nastawiał chociaż z chęcią bym 2.5 way posłuchał i zamiast wysokotonówki stx'a użyć seasa to by coś bardzo porządnego mogło wyjść
w tych moich monitorach na gdn 13/40/2 i gdwk 10/80/7 brakuje mi góry, kopułka gra bardzo spokojnie nie kaleczy uszu ale nie powala detalami
dlatego myślałem nad czymś nowym bo wymiana samej kopułki się nie opłaca więc od razu bym zrobił lepszą konstrukcję
moim faworytem od jakiegoś czasu jest seas 27TBFC/G ma sporo dobrych opinii, mieści się w granicach cenowych, więcej jak 150 za kopułkę bym nie dał jak na razie,
poza tym gdzieś już powstała konstrukcja na tej wysokotonówce + AWX
co do 13/40/2 fakt średnica jest wysunięta i mi to się podoba jest lekki chaos ale ja mam złą zwrotnicę, przy zamówieniu z polinku od razu kupie nowe cewki bo trochę za słabe użyłem
basu jest sporo, może z racji tego, że BR jest z tyłu i się on podbija bo mam mały pokój
GDN 15/40/5 zrobił na mnie wielkie wrażenie w siestach podłogowych
jeśli chodzi o bas to dużo go nie było ale potrafił ładnie pomruczeć
poza tym ten głośnik jest strasznie szybki jest to "najszybsza" kolumna jaką słyszałem
AWX na pewno lepszy na basie będzie, chociażby dlatego że jest większy, ale ten tonsil na średnicy może lepiej sobie radzić, więc się zastanawiam czy do tak małego pokoju jest sens pakowania 18cm głośnika, poza tym 20 litrowy monitor jakoś mi się nie widzi, chyba że zapakować do mniejszej budki
Skomentuj
-
Witam!
Zamieszczone przez scythe1123poza tym 20 litrowy monitor jakoś mi się nie widzi, chyba że zapakować do mniejszej budki
U mnie sprawa jest już jasna i klarowna, jak tylko będę mieć przypływ gotówki zaczynam zabawę z AWX ;-)
Pozdrawiam,
Krzysiek191022.
Skomentuj
Skomentuj