Witam serdecznie otóż mam taki problem mam subwoofer taki jak w linku http://www.ferguson-digital.eu/pl/su...noble-sub.html W subie nadpalił się głośnik więc poszukuję drugiego nie znam się na tym aż tak dokładnie czy możecie mi powiedzieć jakiego głośnika powinienem szukać tak aby wszystko grało jak należy tzn. chodzi mi głównie o moc RMS oraz o markę głośnika.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaki głośnik do subwoofera?
Collapse
X
-
Będziesz musiał szukać głośnika o odpowiedniej średnicy, mocy, impedancji [min. 4 Ohmy, jak 8 ohm to ok. 2x mniejsza moc głośnika, ale nie mniejsza niż 4 Ohmy]. Będziesz musiał obliczyć dokładny litraż obudowy [przypuszczam, że środek w kształcie trapezu]. Ma jakiś tunel BR? Jeśli tak to podaj średnicę. Jak podasz to dalej już koledzy podpowiedzą.
-
sebxx4, zachowaj takie komentaze dla siebie. jakbys nigdy wczesniej samochodem nie jezdzil to bys i z malucha byl zadowolony ;]
Zamieszczone przez sociak55w środku ma tak około 27x28x30
dobrze tam sprawdza sie glosniki samochodowe.
ale narazie nie mam konkretnego pomyslu co tam moze pasowac...
to ma wzmacniacz wbudowany?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sociak55W głośniku jak ruszyć membraną to słychać ocieranie tak jakby o cewkę nie wiem jak to się stało bo sub taki już do mnie trafił
bo jak tak to mozliwe ze albo jest zle sklejony albo sie rozkleil...
opisz to szczegolowo i daj zdjecia dolnego zawieszenia. moze uda sie to naprawic
Skomentuj
-
Głośnik jak jest cicho to słychać tylko takie bzzzz a jak rozgłosić to dopiero zaczyna membrana się ruszać ale dźwięk jest okropny taki charczący. Fotek głośnika jeszcze nie mam bo nie mogę zdjąć tego srebrnego pierścienia może wiecie jak się z tym uporać?
Reszta zdjęć
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...510432fb4.html
Skomentuj
-
albo jest na wcisk
albo jest przyklejony
albo jest przykrecony od srodka (dostep od tylu? )
wzmacniacz wyglada OK
na trafie widze jakies nakleji - jest tam podane napiecie?
jak nie to przeczytaj napiecie na kondensatorach od zasilania (te najwieksze)
[ Dodano: 2010-04-29, 19:21 ]
aaaa - widze
63V 6800uF
tak wiec te 150w moze miec
Skomentuj
-
wymontowac wymontuje napewno tylko myslalem ze maze masz jakis sposob zeby to wyjac. Nie wiem czy jest sens go naprawiac bo powiedzieli mi ze mniej jak 150 zl to to nie bedzie kosztowac. To jak sa jakies propozycje co do glosnika? Ja naprzyklad potrzylem na magnat xpress 10, ale nie znam sie na tym doradź cos.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sociak55Nie wiem czy jest sens go naprawiac bo powiedzieli mi ze mniej jak 150 zl to to nie bedzie kosztowac
tak jak juz pisalem - obudowa jest dosc mala jak na tanie 10" i bedzie ciezko cos dobrac.
STXy odpadaja bo wymagaja ok 40 litrow
tonsile jeszcze gorzej
magnata niestety nie znam ale by sie chyba nadawal do takiej budy
naprawde nie mam pomyslu co tam bedzie pasowalo w 100% :???:
Skomentuj
Skomentuj