Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

I znowu zabawa od nowa czyli które 3wey wybrać a może 2,1/2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

I znowu zabawa od nowa czyli które 3wey wybrać a może 2,1/2

Cóż ostatni zestaw nie musiał długo czekać na swojego następnego właściciela bo grały naprawdę cudownie , dlatego teraz nie będę dużo kombinował tylko odrazy celuję w USHERY tylko waham się między trzema zestawami a wy mam nadzieje że pomożecie , w dobraniu optymalnej konfiguracji.

Pokój jak zawsze 25 m2 miejsca dość sporo, do wydania 2,5kzł na same głośniki.
    Moje typy to:

3w na usher 9950 góra , 8945p średni i 8955 niski lub zamiast 8945p na średniotonowego można zastosować 8948 lub 8945a
    2,1/2 na usher 9950 góra 8948 srodnioniskotonowy i 8945a bass. Ta konfiguracja najbardziej mi się podoba z racji nie wielkiej obudowy a bas z dwóch 18 powinien dorównać 8955 , pytanie tylko co ze średnicą , czy w rasowym 3w nie będzie ona lepsza niż w 2,1/2wey?
    Chociaż w ostatnim zestawie była idealna taka mi się podobała i może i teraz taka będzie.

Oczywiście jeśli macie inne ciekawe propozycje w tym przedziale cenowym proszę walić śmiało.

Robiłbym V3, tylko trzeba by się dopytać co dokładnie tam siedzi. Średnio mi się podoba 8945-P i możliwe że nie jest taki dobry na średnicy skoro akkus nie stosuje ich w swoich zestawach głośnikowych..
    http://www.akkus.com.pl/akkus-v.php

Albo stworzyć nowy zestaw przykładowo: T9950+AL130+TIW200 lub AL200

Można jeszcze spojrzeć na ten zestaw Visatona:
    http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=35176

Skomentuj

dolphin123, nowy zestaw odpada z raji braku wiedzy , czasu i przyrządów pomiarowych.

Wydaje mi się że najlepiej jeśli na średnicy zagra 8945a tego słyszałem i wiem że to jest to lub 8948 podobno jeszcze lepszy.

Skomentuj

No to jeśli do tego zestawienia jest w akkusie zwrota to się nie zastanawiaj :wink:
        http://www.loudspeakershop.eu/glosni...950-p-728.html
        http://www.loudspeakershop.eu/glosni...8a-p-1603.html
        http://www.loudspeakershop.eu/glosni...955-p-873.html

Po zdjeciach widac ze takie zestawienie to wlasnie V3 (z 8948A na srednicy):
        http://www.akkus.com.pl/foto/galeria/v3_4_800.jpg
        http://www.akkus.com.pl/foto/galeria/v3_5_800.jpg
        http://www.akkus.com.pl/foto/galeria/v3_2_800.jpg

http://www.akkus.com.pl/galeria.php

Po prawej stronie przy charkach sa pokazane zestawy do montazu jakie akkus kiedys sprzedawal, takze widac do czego zwrotki sa :wink:

Jak wejdziesz na 8955, to widac byl laczony tez z 8945P

Skomentuj

"dolphin123, nowy zestaw odpada z racji braku wiedzy , czasu i przyrządów pomiarowych. " po tylu sprzeczkach na forum o audio toma w końcu przyznał, że nie ma wiedzy a jedynie umie robić stolarkę co za wyznania brawo

Ja bym się tam w 2.5 nie pchał bo w stosunku do do 2 way to tylko skok efektywności jest, ani basu więcej ani niżej.

3 drogi z tym 22 cm - V3 bym wybrał
          Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
          Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

kondrax nie ma sie co dziwic. Zestaw ma grac. A bez doswiadczenia ze zwrotkami srednie moga byc efekty wlasnej pracy nad zestawem...

Skomentuj

Ja doradzę Ci trochę taką nowinkę, ale prawdopodobnie bardzo ciekawą, tylko trzeba trochę chęci do zrealizowania.

http://www.htguide.com/forum/showpos...2&postcount=10

Konstrukcja ta wygrała konkurs na najlepsze 3 way zorganizowany przez Zaph'a.

Ze względu na ogromną ilość konstrukcji 2way (ponad 50) Zaph jeszcze nie wybrał zwycięzcy, ale ponoć w przyszłym tygodniu już ogłosi wynik. Prawdpobodonie konstrukcja, też będzie udokumentowana.

Myślę, że to jest jakiś wyznacznik jakości, w który można trochę naiwnie pójść.
              W tej konstrukcji 3 way jedynie problemem może być dostępność głośników, szczególnie Zaph'a :/, bo SB Acoustic są do kupienia choćby przez Intertechnik. Z tego co wstępnie przejrzałem ceny to bez problemu byś się zmieścił w budżecie.

Sam bym z chęcią sobie taki zestawik zrobił, tylko ten Zaph :/
              Poza tym facet, a raczej 2, którzy skonstruowali ten projekt już kilka krotnie wygrywali różne konkursy w USA. Tam DIY jest o wiele bardziej rozpowszechnione i mają często zloty, na których wybierają najlepsze konstrukcje.

Zawsze też możesz złożyć coś nowego z udziałem np. Yoshiego. Ja gdy będę robił kiedyś kolejną konstrukcję w podobnym budżecie, może trochę większym, będę próbował zrobić coś nowego (oczywiście zaprojektowanie zwrotki musiałbym zlecić). Stracę na tym trochę kasy, ale może nie wyjdzie mi to na złe :) Szczególnie ciekawi mnie na górę Morel ET 338, do tego jakiś średniak i na dół np właśnie Usher.

Skomentuj

Montuj V3
                W tej cenie trudno będzie złożyć nowy zestaw który zbliży się do V3 (tzn. problemy przy projektowaniu zwrotnicy) dobre głośniki bez odpowiedniej wiedzy nie mają szansy zagrać
                Ci którzy słyszeli V3ki potwierdzą ze to dobry wybór w tej cenie
                Gdzieś chyba nawet miałem projekt zwrotki do nich a dobry projekt zwrotki to 60 % sukcesu

Ten zestaw który pokazał dolphin123 to jedna z nowszych konstrukcji
                Stara konstrukcja na środku miała ten głośnik
                http://www.loudspeakershop.eu/glosni...45p-p-874.html

Skomentuj

Szkoda jedynie tylko, że nie zastosowali w tej konstrukcji typowego głośnika średniotonowego.

Skomentuj

Stare V3ki które występowały jeszcze niedawno w kicie do samodzielnego montażu.
                    Prezentowane były na wystawie w 2007 lub 2008 nie pamiętam, ale w pokoju u akkusa byłem kilka razy
                    W oryginale skrzynki miały 31,5 cm, ( trochę szerokie jak dla mnie :) )
                    Załączone pliki

Skomentuj

dolphin123 dziwi mnie to ponieważ kolega toma085 ma zawsze dużo do powiedzenia w wątkach a tera się okazuje, że sam się przyznaje że brak mu wiedzy i to szczególnie tej z pomiarami i symulacjami związanej, a kłótni przez to 1000ce było czy pomiary ważniejsze czy odsłuch. I co wyszło że nie ma odsłuchu jak wcześniej pomiarów nie było
                      Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                      Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

W tym przedziale cenowym jest jeszcze taki projekt: http://www.zaphaudio.com/SB12.3/ . Glosniki bardzo dobrze ocenione na stronie zapha, aczkolwiek nikt chyba jeszcze nie mial z nimi stycznosci.

Skomentuj

kondrax ja widzę, że toma085 ma styczność z wieloma dobrymi głośnikami i jedynie o czym pisze to porównania lub podstawowe zasady przy projektowaniu zwrotnic. Sam bym się nie dał na projektowanie na dzień dzisiejszy zwroty pod taki budżet skoro są gotowce. Trzeba doświadczenia w projektowaniu zwroty czego toma085 po prostu nie ma i mu się nie dziwie że szuka gotowca.

Skomentuj

Kolego kondrax, "jeśli można cię tak nazwać" pokarz mi dyskusję lub chociaż cytat gdzie biorę udział w dyskusji na temat projektowania zwrotnic , wykresów lub chociaż charakterystyk - nigdy takiej nie znajdziesz bo tak jak wyżej napisałem nie posiadam wiedzy więc się nie wypowiadam w tym temacie.
                            Ty również często bierzesz udział w tego typu dyskusjach to udowodnij swoją wiedzę i zaprezentuj nam coś ,lub chociaż jakąś konstrukcję przez siebie zaprojektowaną która podeprze twoją wiedzę.
                            Można też zauważyć że swoje zdanie o głośnikach wyrażasz na podstawie tylko i wyłącznie ich parametrów które i tak nie wiadomo czy nie są wiarygodne a ty tych głośników nie trzymałeś nawet w rękach a o słuchaniu już nawet nie wspomnę.

Zamieszczone przez dolphin123
                            kondrax ja widzę, że toma085 ma styczność z wieloma dobrymi głośnikami i jedynie o czym pisze to porównania lub podstawowe zasady przy projektowaniu zwrotnic.
                            tu dziękuję koledze dolphin123, za ujęcie sedna sprawy w jednym zdaniu i na tym kończę te dyskusję z tobą która i tak niczego nie udowadnia forumowiczą ani mi.

Zaznaczam również że swoimi konstrukcjami na tym forum nie zamierzam udowadniać nikomu swojej wiedzy ani talentów tylko ułatwić niektórym budowę podobnych lub takich samych zestawów ewentualnie pomoc w wyborze odpowiednich przetworników.

nonameplum, niestety ten zestaw odpada z racji nie zbyt dostępnych przetworników a chciał bym żeby nowy zestaw powstał max w miesiąc na gotowo.

pharoh, tak ale wiem że excele sasa nie wybijają się zbytnio nad ushery więc tańsze prestige nie mają miejsca bytu.

Skomentuj

toma85 spróbuj koniecznie czegoś z dipolowa górą.

http://www.troelsgravesen.dk/AcapellaNEXT.htm

To chyba jeden z ciekawszych projektów z wooferem pracującym w dipolu. Niesamowita przestrzeń i lokalizacja to chyba to co się rzuca w pierwszej chwili. Reszta czynników wtedy schodzi na dalszy plan.
                              Te Seasy mają też niezłą efektywność, co się przyda kiedy przymierzasz się do lampiszona.

Ushery to jednak ciężki sprzęt do napędzenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez toma085
                                pharoh, tak ale wiem że excele sasa nie wybijają się zbytnio nad ushery więc tańsze prestige nie mają miejsca bytu.
                                Tutaj kolega podsyłał Ci link nie do Seasów Prestige tylko do projektu na głośnikach SB Acoustic :)

Jeśli zależy Ci na czasie to rób V3 w nowej wersji jeśli jest taka sama możliwość jak przy poprzednim projekcie, który od Akkusa robiłeś. Skoro Ci się podobało to teraz będzie pewnie bardzo podobnie, tyle, że lepiej na basie.
                                Podział między midwooferem a tweeterem pewnie i tak będzie podobny, bo za wiele w górę i tak nie wyciśniesz z 18cm woofera. Jedynie będzie odciążony od dołu, przez co powinna się trochę średnica wyklarować, bo nie będzie miał takich wychyleń liniowych.

Skomentuj

mor den siur, no ale kasa sporo większa niż mam chociaż kusi mnie 2w na excelach.
                                  Zamieszczone przez nonameplum
                                  Tutaj kolega podsyłał Ci link nie do Seasów Prestige tylko do projektu na głośnikach SB Acoustic
                                  to tymbardziej nie mam zamiaru szukać i cudować.

Skomentuj

To może już SS 6600 + SS 8531 ? Chyba byś się zmieścił w budżecie za same głośniki.
                                    Zwrotka Zapha lub Akustyka jest dostępna.

Chociaż wolał bym jeszcze posłuchać Morela ET 338 / MDT 33 . Tylko nie bardzo można znaleźć jakieś projekty z tym głośnikiem.

Skomentuj

Zamieszczone przez toma085
                                      mor den siur, no ale kasa sporo większa niż mam chociaż kusi mnie 2w na excelach.
                                      Zamieszczone przez nonameplum
                                      Tutaj kolega podsyłał Ci link nie do Seasów Prestige tylko do projektu na głośnikach SB Acoustic
                                      to tymbardziej nie mam zamiaru szukać i cudować.
                                      A co się zawsze radzi początkującym na forum - dozbieraj $$ i zrób coś porządnego :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
                                        Proponował bym rozejm bo się znowu wojna zrobi.
                                        przystaję nie mam wrogów na tym forum i nie chcę ich mieć więc lepiej pozostańmy kolegami. :wink:

Cóż zamówiłem głośniki do V3 myśle że to był trafny wybór tym bardziej że troszkę Ushery potaniały , a średnica i bass powinien się zdecydowanie poprawić.

Dziękuję wszystkim za pomoc i wsparcie. :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X