Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

D'Appolito na wstędze (2xMonacor SPH-170+Fountek NeoCD3.5H)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

D'Appolito na wstędze (2xMonacor SPH-170+Fountek NeoCD3.5H)

Witam,
    czy ktoś z szanownych forumowiczów ma jakieś doświadczenia z konstrukcjami d'Appolito na głośnikach wstęgowych? Chodzi mi o przede wszystkim o to, na co zwrócić szczególna uwagę, żeby nie popełnić jakiegoś błędu przy konstruowaniu kolumn.
    Założenia są następujące - póki co na sucho, bo głośniki jeszcze są w drodze:

Głośniki wysokotonowe: Fountek NeoCD3.5H
    Głośniki niskośredniotonowe: Monacor SPH-170
    zwrotnica: Butterworth 3 rzędu z podziałem na 2500Hz
    obudowa: BR z obliczeń wychodzi około 100 litrów, wysokości ok 120cm, tak żeby wysokotonowy wypadł na wysokości moich uszu (jak siedzę oczywiście)

Parametrów głośników nie podaję, bo to dopiero wyjdzie w pomiarach, ale póki co zasymulowałem w SW zwrotnicę na podstawie charakterystyk podanych przez producentów i wyszło mi coś takiego:

Fountek wg producenta:
    [img=http://img706.imageshack.us/img706/6742/fountekorig.th.jpg]

Monacor wg producenta:
    [img=http://img706.imageshack.us/img706/3449/monacororig.th.jpg]

Symulacja zwrotnicy i charakterystyka końcowa:

[img=http://img706.imageshack.us/img706/3269/zwrotnicat.th.jpg]
    [img=http://img706.imageshack.us/img706/2331/zwrotnicachar.th.jpg]

Jak widać na sucho wszystko się ładnie zgrało :)
    Czekam na opinie.

y, 100 litrow? tozto BSW 154II czy co :>

no i fotek nie widac...

Skomentuj

Zamieszczone przez tom3kk
      y, 100 litrow? tozto BSW 154II czy co :>

no i fotek nie widac...
      Nie widać, bo nie wiedziałem jak wkleić - linki generowane w imageshack nie berdzo działają, a zanim się zorientowałem, to minęło 15 minut i już nie było jak edytować...

Skomentuj

Jeszcze raz z obrazkami:
        Fountek:

Monacor:

Schemat zwrotnicy:

Wykres końcowy:

Uff! Teraz chyba dobrze...
        Tylko czemu takie małe?

Skomentuj

głosniki wstegowe rczej w konstukcjach 3 drożnych.Nie widziałem wstegi w układzie Apollito ale do Suwałk wszystko dociera z opóznieniem :mrgreen:

Skomentuj

A co Ty chcesz na sucho symulowac nie maja pelnego przebiegu aplitudowo-fazowego ? Gdy pomierzysz oba glosniki w swojej obudowie wyjda zupelnie inne charakterystyki. Dopiero wtedy mozesz sie brac za symulowanie zwrotnicy. Na chwile obecna takie symulacje Ci nic nie dadza.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh
              A co Ty chcesz na sucho symulowac nie maja pelnego przebiegu aplitudowo-fazowego ? Gdy pomierzysz oba glosniki w swojej obudowie wyjda zupelnie inne charakterystyki. Dopiero wtedy mozesz sie brac za symulowanie zwrotnicy. Na chwile obecna takie symulacje Ci nic nie dadza.
              O tym to ja wiem, to była tylko przymiarka - właściwa symulacja nastąpi po pomiarach - jak już pisałem, póki co jeszcze nie mam tych głośników.

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek
                głosniki wstegowe rczej w konstukcjach 3 drożnych.Nie widziałem wstegi w układzie Apollito ale do Suwałk wszystko dociera z opóznieniem :mrgreen:
                Tak sobie pomyślałem, że kierunkowość wstęgi (szczególnie w pionie) powinna pozytywnie wpłynąć na zmniejszenie interferencji z głośnikami niskotonowymi w porównaniu np z kopułkami.

Skomentuj

Wreszcie wstęga na forum :smile: . Powodzenia w budowie.

Skomentuj

Wymiary orientacyjne kolumny mi wychodzą 124 x 27 x 46,5 cm
                    Hmm... policzyłem właśnie masę mojej konstrukcji i zakładając mdf grubości 2,5cm śsianki,
                    3cm przód, 6cm góra i 8cm dół, przy ciężarze własnym mdfu 760kg/m3 wychodzi mi co najmniej 46 kg!...
                    Cóż... z jednej strony to chyba dobrze, że takie masywne, ale z drugiej... musiałbym sobie załatwić chyba jakiegoś osiłka do pomocy...

Skomentuj

Na pewno potrzebujesz az 90 litrow do tych glosnikow ?!?!?!!? Na ile ma byc strojenie BR, na 30 Hz ? Znacznie ponizej Fs ?

Skomentuj

3cm przód, 6cm góra i 8cm dół
                        a w ogóle po co takie grube ścianki?
                        spokojnie wystarczą 2,5cm i podwójna na front + jakieś wzmocnienia.
                        I nie będziesz potrzebował Pudziana, żeby je ustawić.
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh
                          Na pewno potrzebujesz az 90 litrow do tych glosnikow ?!?!?!!? Na ile ma byc strojenie BR, na 30 Hz ? Znacznie ponizej Fs ?
                          Objętość wynika z wyliczeń, zarówno w WinISD, jak i ręcznych.
                          To są takie głośniki, które wymagają dużej objetosci, zresztą pod tym kątem je dobierałem - dzięki temu mogą być umieszczone wysoko, tak aby środek układu akustycznego wychodził na wysokości ok 90-9cm, a konstrukcja jest stabilna.
                          Strojenie wychodzi ok 34,5Hz, więc niby niewiele niżej w stosunku do rezonansu (38Kz), ale tak jak wspomniałem, to takie głośniki. Poniżej zamieszczam link do parametrów producentów:
                          http://www.monacor.pl/photos/glosniki/SPH-170.pdf
                          http://fountek.net/products/neocd3.5H.pdf
                          Zamieszczone przez lklukasz
                          a w ogóle po co takie grube ścianki?
                          spokojnie wystarczą 2,5cm i podwójna na front + jakieś wzmocnienia.
                          Ścianki maja być 2,5cm, front 3cm, grubość cokołu dolnego i górnej ścianki wynika z założeń wizualnych - kolumny mają nawiązywać wyglądem do antycznego mebla, obok którego będą stały, więc stąd takie wymiary.

Skomentuj

alanick, wpisałeś dane do WinISD i tyle ci wyskoczyło? (chodzi o objętość budy i strojenie)

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
                              alanick, wpisałeś dane do WinISD i tyle ci wyskoczyło? (chodzi o objętość budy i strojenie)
                              Tak, i wynik w WinISD jest bardzo bliski wynikowi w SW i zgodny z obliczeniami, które wykonałem wg podręcznika Krajewskiego. Różnice są w pojedynczych litrach i ułamkach Hz.
                              Trzeba pamiętać, że to są 2 głośniki w jednej obudowie, więc litraż też podwójny. Ale ja własnie pod tym kątem tych głośników szukałem - żeby obudowa mogła być wysoka i pomimo tego stabilna.
                              Wysokotonowa wstęga też jest jest specjalnie dobrana - ten Fountek ma obudowe tubową i położenie membrany zbliżone do centrum akustycznego niskotonowców - co już na wstępie ogranicza ew. problemy z fazą.

Skomentuj

No i wszystko jasne. alanick, to co wyskakuje na początku w WinISD to brednie. Zwykła kupa. Program dąży do maksymalnie liniowej charakterystyki nie patrząc na chociażby wytrzymałość mocową nie wspominając o innych czynnikach. To nie jest program który pokazuje rozwiązanie na tacy. Trzeba wysiłku i trochę wiedzy żeby z niego korzystać. Dopiero gdy uwzględnimy wszystkie ważne parametry wynik jest ok. A tak poza tym nie chce mi się tego wszystkiego dokładnie ci tłumaczyć i prowadzić za rączkę, poszukaj (nawet na tym forum) było niejednokrotnie mówione o tym. Również przeczytaj art na głównej.

40 litrów na oba to imo styka.

Skomentuj

Czy wzory u Krajewskiego to też brednie?

Skomentuj

A miałeś tam wzory na wytrzymałość mocową?
                                    alanick, nie mam weny prowadzić bezsensownej dyskusji. Zróbmy tak: ty poczytasz arty na stronie głównej o WinISD i poczytasz jak się korzysta z WinISD i wtedy albo przyznasz mi rację albo będzie pole do jakiejś sensownej polemiki. Narazie przypomina mi się taka mądra sentencja swego czasu często używana na tym forum mówiąca o tym gdzie to alanick bywałeś i co tam widziałeś, ale może jednak jej nie przytoczę...

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
                                      A tak poza tym nie chce mi się tego wszystkiego dokładnie ci tłumaczyć i prowadzić za rączkę,
                                      Nie wydaję Ci się, młody człowieku, że pozjadałeś wszystkie rozumy?
                                      Te Twoje 40 litrów to jest poparte jakimiś obliczeniami, czy tak sobie z głowy strzeliłeś?
                                      Widziałeś charakterystykę tych głośników w obudowie 40-litrowej? Z f3 na 50Hz? Wytrzymałość mocowa to nie wszystko, tym bardziej, że WinISD ją liczy prawdopodobnie błędnie. Chyba że podzielisz się ze mną swoją akademicką wiedzą na temat obliczania wytrzymałości mocowej i innych pozostałych parametrów i łaskawie "poprowadzisz za rączkę". Ale proszę o matematyczne wzory, a nie o "wydaje mi się"

Skomentuj

Zamieszczone przez alanick
                                        Te Twoje 40 litrów to jest poparte jakimiś obliczeniami, czy tak sobie z głowy strzeliłeś?
                                        Strzeliłem :) Jednak mam wrażenie że mój strzał jest lepszy niż twoje symulację.

Zamieszczone przez alanick
                                        Nie wydaję Ci się, młody człowieku, że pozjadałeś wszystkie rozumy?
                                        Nie. Po prostu przeczytałem arty na głównej

Dobra, żarty żartami ale przyznam się że nie miałem tych głośników, nie symulowałem ich itp. Ale z doświadczenia wiem że 17cm w 45 litrach to przesada. Do takiej objętości montuje się 10-12 cali.

Jeszcze jedno pytanko, słuchałeś tych głośników w obudowach o tej objętości?

alanick, nie mam zamiaru pokazać ci jaki to ja super fajny jestem (od tego mam dziewczynę ) po prostu próbuje uniknąć tematu "Czym wypełnić 50 litrów w obudowie"
                                        Złóż te obudowy, posłuchaj, przekonaj się sam co wyjdzie. Jak będzie ok dla ciebie to super :) Chociaż szczerze wątpię żeby było ok...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X