Dynamometr pokaże że z wytłumieniem membrana jest mniej podatna, wydaje mi się że efekt wzrostu wirtualnej objętości występuje tylko dla zmiennego natężenia ciśnienia.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wytłumienie obudowy a wytrzymałość mocowa.
Collapse
X
-
Profesjonalista, sugerujesz że na skutek obecności wytłumienia powietrze zmienia swoje właściwości dynamiczne ? Innymi słowy, że jego podatność zależy od dynamiki wymuszenia ? :neutral:
Widzę, że powoli wchodzimy w zakres mechaniki płynów (a dokładniej ich dynamiki) - to nie wróży dobrze teoriom termodynamicznym :roll:
Skomentuj
-
djrobo
Trzymajmy się pytania i merytorycznych argumentów. :wink:
Najczęściej stosowanym materiałem, który zwiększa pozorną objętość obudowy, jest odpowiednio preparowana wełna szklana lub owcza. Taki materiał ma gęstość ok 16kg/mł. Materiał taki, zwiększa podatność akustyczną (Cab) do 25% (różne źródła podają różną maksymalną wartość). I takie wytłumienie:
Zamieszczone przez przemo-lukas... objętość tegoż materiału jest na tyle mała, że wpływ na wytrzymałość mocową jest marginalna/pomijalna.Zamieszczone przez Yoshi_80...Osobiście uważam, że dodanie wytłumienia zmieni wytrzymałość mocową ale w stopniu nieznacznym tak jak w nieznacznym stopniu wpływ wytłumienia zmienia pozorną objętość.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez djrobowydaje mi sie ze potwierdziles moje slowa
Skoro, jak twierdzisz, po dodaniu wytłumienia spada dobroć układu, zwiększa się podatność gazu zamkniętego w obudowie, to wytrzymałość mocowa powinna się zmniejszyć, innymi słowy: wychylenie membrany w funkcji częstotliwości powinno być większe, a tymczasem symulator dowodzi, że jest dokładnie odwrotnie: maleje dobroć, i maleją wychylenia membrany w funkcji częstotliwości (przy stałym założeniu, że P=const). Wynika z tego, że nieprawdziwym jest twierdzenie, że po dodaniu wytłumienia spada wytrzymałość mocowa (a tym samym ulega zwiększeniu podatność poduszki gazowej z obudowie), a tak przecież twierdziłeś pisząc: 'przy niezmienionej objetosci geometrycznej mozna ZWIEKSZYC podatnosc (a wiec objetosc) obudowy o 5-20 %'. Pisałeś też: 'zmiana wytlumienia wplynie tak na wytrzymalosc mocowa, odpowiedz impulsowa, jak i chyke czetotliwosciowa. tak samo jak zwiekszenie geometryczne objetosci obudowy' i to też (w świetle symulacji) jest nieprawdą.
Przynajmniej ja nie dostrzegam potwierdzenia Twoich słów w symulacji :roll:
Albo jeszcze inaczej:
Załóżmy, że mamy jakąś wyjściową obudowę zamkniętą o objętości (hipotetycznej) 50 litrów. Przykręcamy głośnik i badamy. Mamy określoną charakterystykę wychylenia membrany w funkcji częstotliwości, mamy także określoną charakterystykę częstotliwościową (powiedzmy, że z pewnym lekkim podbiciem świadczącym o dużej dobroci układu). Powiększamy obudowę do 60 litrów. Co się zmienia ? Ano maleje podbicie na charakterystyce częstotliwościowej (maleje dobroć) i rosnie wychylenie membrany w funkcji częstotliwości. W stosunku do niewytłumionej obudowy wytrzymałość mocowa spadła. A teraz wracamy do obudowy 50 litrów, dokładamy wytłumienia i badamy... no i zgodnie z wynikami, które uzyskałem w WinISD maleje dobroć układu (bo zmniejsza się podbicie na ch-ce częstotliwościowej), maleją także wychylenia membrany w funkcji częstotliwości, a zatem wytrzymałość mocowa de facto wzrosła.
Nijak nie zauważam wskazanej przez Ciebie analogii wytłumionej obudowy o mniejszej objętości do obudowy o większej objętości bez wytłumienia. Masz jeszcze jeden wykresik, żebyśmy na pewno dobrze się zrozumieli:
linia żółta: SEAS W26FX001, obudowa closed 55 litrów niewytłumiona
linia niebieska: SEAS W26FX001, obudowa closed 55 litrów mocno wytłumiona
linia czerwona: SEAS W26FX001, obudowa closed 60 litrów niewytłumiona
Nadal nie dostrzegam analogii między obudową wytłumioną, a powiększoną (oceniając pod kątem wytrzymałości mocowej bo to jest temat przewodni rozważań w tym wątku)... pytam się zatem gdzie jest potwierdzenie Twoich słów w tych symulacjach ? :roll:
I drugie pytanie: jak wyjaśnisz wyniki symulacji na tle swoich wcześniejszych autorytatywnych twierdzeń ?
[ Dodano: 2010-06-10, 09:38 ]
Zamieszczone przez przemo-lukas[...] odpowiednio preparowana wełna szklana lub owcza. Taki materiał ma gęstość ok 16kg/mł.
Skomentuj
-
djrobo, spokojnie - dyskusji nikt nam nie ukradnie :lol:
Swoją drogą może przy jakiejś okazji spytaj promotora jak to faktycznie jest. Zgodnie z prawidłami termodynamiki (po dłuższych przemyśleniach) nie da się tej teorii nic zarzucić, tyle że nie zawsze teorie akademickie mają dobre "odbicie" w rzeczywistości - czasem tworzy się na potrzeby teorii kuriozalne założenia i tu może być pies pogrzebany.
Przy okazji ponawiam prośbę o to, by ktoś "wrzucił tę teorię" do innego symulatora - jeśli potwierdzą się wyniki z WinISD, to nabiorą one wiarygodności.
Skomentuj
-
Zmiana dobroci i wytrzymałości mocowej wiąże sie ze zmianą właściwości fizycznych powietrza w obudowie przez co głośnik pracuje w innych warunkach. Jednak zmiana ta nie jest równoznaczna zmianie jaką wprowadza dodanie paru litrów więcej bez wytłumiania.
Dodając objętości dodajemy masy powietrza a to ma bezpośredni wpływ na wytrzymałość mocową.
Dodanie wytłumienia zmienia podatność powietrza w obudowie ale nie zmienia jego masy. Więc wytrzymałość mocowa pozostaje bez zmian. Zresztą udowodnił to Quester w swojej symulacji. Wytrzymałość mocowa jest identyczna (warunki graniczne).
Różnica występuje w warunkach przejściowych, tam wytrzymałość rośnie ale ma to raczej związek z przesunięciem rezonansu obudowy w dół co naturalnie do pewnej częstotliwości poprawia wytrzymałość mocową.
Skomentuj
-
Shiver, dzięki za weryfikację w innym programie. Myślę zatem, że możemy uznać wyniki z WinISD za wiarygodne. Na tle tych symulacji przemawia do mnie to co napisał dwa posty wyżej Yoshi_80 - nota bene jest to zgodne z moim wcześniejszym twierdzeniem, które być może po prostu zostało zbyt oględnie przeze mnie uargumentowane. Istotnym faktem jest to co ja przypadkowo pominąłem: warunki graniczne, w których wytrzymałość mocowa nie uległa zmianie, tak więc jasno należy napisać, że wytłumianie obudowy nie zwiększa wytrzymałości mocowej (co mogło niechcący wynikać z moich wcześniejszych postów - dementuję to), a na tle symulacji można wnioskować, że mimo dodania wytłumienia wytrzymałość mocowa pozostaje bez zmian.
Przy okazji niejako można zatem już zaryzykować sforumułowanie odpowiedzi na to pytanie:
Zamieszczone przez melisławCzyżby to sposób na parę Hz w dół bez zmniejszania wytrzymałości mocowej?
Skomentuj
Skomentuj