Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłogówki... - proszę o małą podpowiedź

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Po kolei:
    1. Zauważcie, na początku pisałem, że priorytetem dla mnie jest stereo - reszta głośników KD później, gdy przyjdzie na nie czas po poprawnym skonstruowaniu o pozytywnych odsłuchach frontów, a myślę, że do tego jeszcze długa droga.
    2. Tak, mam telewizor kineskopowy, niemały, płaski ale kineskopowy, swego czasu z górnej półki. Popularne, tanie telewizory z matrycami LCD nie zachwycają mnie jakością obrazu, telewizor, który mi się podoba kosztuje blisko 4000 zł - wybaczcie, ale nie wydam tyle dla oglądania jednego filmu i kilku godzin innych programów tygodniowo.
    3. Muzyki słucham bardzo przeróżnej. Ostatnio najczęściej brzmi Mark Knopfler, ale również Katie Melua, Dżem, Pink Floyd, Beltaine, Mike Oldfield - widzicie więc, że mnogość brzmienia jest przeróżna i zdaję sobie sprawę, że trudno będzie trafić z optymalnym doborem zestawu. Wrócę tu jeszcze do zestawu 5.1 - posiadam kilka nagrań zremasterowanych do DTS, które brzmią interesująco, do czego zestaw kolumn będzie przydatny - bez telewizora :-)
    4. Wracając do głównego tematu tego wątka - co finalnie proponujecie na początek; powiedzmy że suma max na przetworniki (4 midbasy + 2 wysokie) to 500 zł.

Pozdrawiam
    Lech

Skomentuj

Trochę z nudów zrobiłem sobie prototypa kolumny podłogowej opartej na Tonsilach GDN 13/40/2 i wysokotonowym STX AWX. Co prawda zrobiłem wersje "hardcore" raczej dla posiadaczy dobrych wzmacniaczy, które nie polegną przy obciążeniu niską impedancją, gdyż dwa GDNy 4 omowe połaczyłem równolegle co oczywiście daje bardzo niską wypadkową impedancję ok. 2 Ohm. GDNy pracują we wspólnej komorze zamkniętej o pojemności 25 litrów wytłumionej objętościowo materiałem tłumiącym.
      Taka konfiguracja mieści się w Twoim zakładanym budżecie, więc może być warta rozpatrzenia, niekoniecznie w tak ekstremalnej wersji o dwuomowej impedancji.
      Załączone pliki

Skomentuj

z budżetem 500zł czyli małym nie ma co iść w 2,5 drogi bo to da tylko wyższy spl kosztem jakości średnicy. Awx'y to koszt 220zł na stronę pryy 2 dr i w tej cenie trudno o lepszy zestaw, chyba że awx z kopułką seas'a. Ważne że zwrotki są opracowane.
        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i zabranie głosu w temacie. Decyzję podjąłem, konstrukcja nakreślona, głośniki dziś kupione. Myślę, że w niedługim czasie pochwalę się tym, co powstanie z moich przemyśleń.

Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
          X