Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa Subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa Subwoofera

Witam wszystkich uzytkownikow , otoz mam taki problem zakupilem na stronie STX'a głosnik estradowy GDN-38-400-4-se , wszystko bylo ok , do czasu liczenia obudowy, w programie wychodziło że musi miec 733,4 l , ale zaraz to przecierz ok.1/2 mojego pokoju , wiec okazalo mi sie to nie mozliwe. jako ze jestem laikiem zrobilem skrzynie 80l i strojenie 38 Hz , męczyłem sie ok. 2 dni , a gdy juz przyszla ta chwila odsłuchania bylem kompletnie niezadowolony i sie bardzo wkurzyłem... Głosnik nie wydaje niskiego , miekkiego basu tylko takie "walenie" i buczenie , przy niskiej głosnosci jest nawet ok , tyle ze jak dam troche głosniej no to problem sie powtarza, i teraz moje pytanie , czy któś na tym forum jest tak łaskawy aby obliczyc mi tą obudowe pod ten głosnik , lub doradzic co do tej obudowy co mam??
    z góry dziękuje za wszystkie odp, nawet jesli bd nie grzeczne w stosunku do mnie , aha i prosiłbym o nie wypisywanie komentarzy typu , poszukaj na forum , lub google nie gryzie
    pozdro.

Moze napisz do STX z zapytaniem jaka obudowe polecaja dla tego glosnika. Napewno cos podpowiedza. Poza tym ten glosnik musi sie docierac przez jakis czas. Byc moze masz za slaby wzmacniacz?

Skomentuj

do STX pisałem , tyle ze mają przerwe i odp dopiero kolo 10 lipca , a wzmacniacz , niewiem moze i tak , ale głosnik gra głosno więc nie sądze , a pozatym podłaczalem pod koncowke mocy z korektorem i tez tak było... , a cos wiecej o tym docieraniu?

Skomentuj

O matulu zacznijmy od tego że program nie liczy obudowy tylko przyjmuje taką objętość przy której będzie najbardziej liniowa cha-ka więc nawet milion litrów może ci podać, w programie sam wpisujesz strojenie i objętość i patrzysz czy taką cha-eke sobie umarzłeś, czy odpowiedz impulsowa ci pasuje i jaka będzie wytrzymałość mocowa... Po drugie rozumiem że odpalałeś ten głośnik w pokoju co jest całkowitym bezsensem bo to jest głośnik estradowy a jak ty chcesz mieć na nim suba w pokoju to chyba od razu powinniśmy zakończyć temat, po trzecie co to za wzmacniacz bo zaraz się dowiemy że jakiś sharp czy stara unitra... O wygrzewaniu głośnika nie pisze bo masz GOOGLE!!!

Skomentuj

Z tym pokojem nie przesadzaj bo może mieć 40mk a w takim to już zagra i to dobrze.

No właśnie,wzmacniacz...powinien mieć przynajmniej 150W żeby to miało sens...nie wspomnę już o crosie (aktywnej zwrotnicy),bez tego nie nie sub.

Skomentuj

głosnik słuchalem w salonie , ma wiecej niz 40mk , a wzmacniacz ma pobor mocy 300w,w crossover jest wbudowany;] a głosnik grał wiecej niz 20h wiec mysle ze jest wygrzany...

Skomentuj

Na jakiej częstotliwości był ustawiony crossover?

Skomentuj

Zamieszczone przez kubanowak94
                wzmacniacz ma pobor mocy 300w,w crossover jest wbudowany
                Denerwują mnie takie odpowiedzi,od razu nie chce się odpisywać i pomagać takiej osobie.

Napiszesz konkretnie co to za wzmacniacz czy nadal będziesz kręcił?

Skomentuj

Chociaż należy sobie też jasno powiedzieć że ten głośnik rewelacją nie jest, i w br idealnie grać raczej nie będzie.

Skomentuj

Głośnik ma wysoki qts i nie będzie grał dobrze w obudowie BR. Dlatego też w br głośnik buczy. Spróbuj zatkać otwór br.

Skomentuj

ten wzmacniacz to jest noname , kupilem go na allegro w licytacji za ok.140 zł , crossover ustawiony od 40 w dol

[ Dodano: 2010-07-02, 16:05 ]
                      no dobrze , słyszalem ze jak sie liczy obudowe BR to linia na wykresie powina miec jak najmniejsze wybicie i do konca isc w miare w poziomej linii , a jak jest w skrzyni zamkniętej??

Skomentuj

40hz to naprawde bardzo nisko ustawione odciecie. Jakie glosniki ma wspomagac ten sub?

Skomentuj

chodzi Ci o "górki"?

[ Dodano: 2010-07-02, 16:12 ]
                          2x Mildton 80+2xAlton 70

Skomentuj

no tak, powiedzmy.

Skomentuj

2x Mildton 80+2xAlton 70

Skomentuj

lojoj, to zes nazbieral szrotu :)

Skomentuj

czemu "szrotu"??

Skomentuj

1. Obudowa closed.
                                    2. Porządny panel do subwoofera, który ma min. 200W RMS @ 4ohm.

Wtedy sub na 100% będzie grał bardzo dobrze.

Skomentuj

a obudowa ile litrów? , i jakie są wady czy tez zalety obudowy zamknietej , głosnik zejdzie nisko na 45-50 hz?

Skomentuj

http://diyaudio.pl/portal.php?show=7

Skomentuj

Czaruję...
                                        X