Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa Subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Możesz spróbować 100l. Przy takiej objętości f3 powinno być na poziomie 44Hz (teoretycznie).
    W obudowie zamkniętej jest lepsza odpowiedź impulsowa, głośnik mniej "muli".

Skomentuj

W sumie 15 cali z taką dobrocią to jeżeli buda br to litraż myślę że spokojnie 120 litrów, 100 nadal może być (a raczej napewno będzie) mało. Tak więc może jeszcze pokombinuj z większymi bass reflexami (zacznij np. od 140 litrów i stopniowo zmniejszaj litraż) a jak nadal będzie kibel to wtedy closed.

Skomentuj

a nie mozna poprostu tego jakos obliczyc?;D

Skomentuj

Prawda jest taka że ten głośnik ma słaby napęd w stosunku do ciężaru membrany i do ciężaru powietrza które będzie ona tłoczyć, w takim wypadku trzeba obudowę nisko zestroić i wzmacniacz też musi być cięty na np. 60hz i nie wyżej. A jak ma grać wyższe tony basowe to tylko closed i dobre wytłumienie. ten głośnik jest dobry do kina albo do "walenia" estradowego ale za to słabą jakością, nie do muzyki jako 'hi-fi' pojmowanej.

Skomentuj

Na mój gust-zrobić duży b-r na próbę, a jak będzie kiła to zatkać dziurę, wytłumić i grać w closed.

Skomentuj

duzy B-R tzn? mam teraz 100mm x ~350mm( przedłuzony rurką PCV okolo 28cm)

Skomentuj

Wszystko zalezy od aplikacji. Ten glosnik w odpowiedniej odgrodzie zagra lepiej niz nie jedno hiendowe cudo za kilo zlota. Oczywiscie obudowa BR to nie jest najlepsze rozwiazanie dla tej konstrukcji jesli chcemy osiagnac wysoka jakosc brzmienia.

Skomentuj

w takim razie co proponujesz?br?closed? ile litrow jezeli br to jakie strojenie?chcialbym zeby ten głosnik zagral jak najlepiej

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                    Wszystko zalezy od aplikacji. Ten glosnik w odpowiedniej odgrodzie zagra lepiej niz nie jedno hiendowe cudo za kilo zlota.
                    Tylko że kubanowak94 chce zapewne nim nap..... :mrgreen: a nie słuchać hi-endowej muzyki,jak by tak było wybrał by inny głośnik...a przynajmniej by się spytał pierw na forum jaki kupić.

Jak miałem 16 lat to też myślałem że głośnik który jest duuuuży i estradowy to będzie mi przestawiał ściany i kopał po klacie aż do zwymiotowania... Niestety,są różne typy głośników o których kubanowak94 na razie nie wie,nie wystarczy że głośnik jest duży,głośniki mają swoje parametry (i nie chodzi tu o rozmiar i waty),jeden nadaje się na bas a drugi już nie za bardzo. Ten STX jest tani,najtańszy w swoim rozmiarze więc nie spodziewaj się po nim nie wiadomo czego.

PS. za 50zł więcej masz głośnik w tym samym rozmiarze który zdecydowanie nadaje się na bas i z aplikacją by nie było problemu,mowa tu o GDN-38-550.

Skomentuj

przynajmniej jeden user mnie doskonale rozmie , już zdecydowałem.... GDN-38-400..wystawie na jakiejs aukcji razem ze wzmacniaczem(bez skrzyni) , obudowa ma 80 litrow i swietnie sie do niej wpasuje (domowy tym razem) stx GDN-42-450-4-SC :):)

Skomentuj

Ten GDN-42-450 ma ponoć wadę,przy większych wychyleniach dolny resor obija o nabiegunnik. Do tej skrzyni lepiej dać głośnik z serii AP,jest nawet za duża ale lepiej mieć za dużą niż za małą. Tak jak pisałem,lepiej mieć mniejszy głośnik nadający się do basu niż większy który się do tego nie nadaje.

Skomentuj

kubanowak94,

Odkupie od Ciebie GDN-38-400-4 se jesli chcialbys go sprzedac bez wzmacniacza. Nie musialbys wystawiac na aukcje.

Skomentuj

a za ile chcesz odkupić?

[ Dodano: 2010-07-03, 18:19 ]
                            no dobrze , w takim razie jaki głosnik proponujecie , zeby pasowal do tej skrzynki i zeby nie przerabiac jej zbytnio...otwór montazowy ma 350mm

Skomentuj

Dogadamy sie, zastanow sie i napisz mi na priv.

Skomentuj

Więc jaki ten głosnik??

[ Dodano: 2010-07-04, 08:22 ]
                                a ten GDN 38-550, bedzie dobrze grał w mojej skrzynce?

Skomentuj

Na pewno zagra lepiej tylko musisz mieć odpowiedni napęd!

Skomentuj

odpowiedni? tzn jaki? jaka moc? jakies konkretne modele?

Skomentuj

To zależy od funduszu jaki chcesz przeznaczyć na napęd!

Skomentuj

fundusze jakie mam to narazie okolo 300 zł
                                        lecze chce kupic głosnik , podaj model lub cene to bede zbierał , zajmie mi to okolo 2-3tygodnie..

Skomentuj

Minimum coś takiego:

http://www.thomann.de/pl/the_tamp_e800.htm

lub:

http://www.thomann.de/pl/tamp_ta1050ii_endstufe.htm

ale lepszy byłby ten:

http://www.thomann.de/pl/tamp_ta1400_amplifier.htm

Skomentuj

Czaruję...
                                          X