Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

rs150&27tdfc pochylona ścianka a zwrotnica

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja natomiast nie odradzam zmiany projektu dla takiej obudowy. Znajac jezyk AS, ogromny wplyw to pewnie taki, jak zmiana kabla z takiego, co kosztowal 4zl/m na taki za 200zl/m.

Tak wygladaly pomiary mojego zapha dla katow 0 oraz okolo 30 stopni.

Jak widac przebieg fazowy praktycznie nie ulegl zmianie. Stad jakim cudem ma sie zmienic np o 180st ? Zmiana odleglosci o kilka cm oraz o kilka stopni praktycznie nie bedzie miala zadnego wplywu. Chyba ze sama obudowa wymusi tak drastyczne zmiany.

Najlepszym rozwiazaniem jest zaprojektowanie wszystko samemu od A...Z. Wtedy mozna brzmienie dopasowac do WLASNEGO ucha, nie czyjegos. To jednak wymaga duzo czasu i zwiekszonych kosztow. Dla swietego spokoju zrobilbym standardowa obudowe i zastosowal identyczna zwrotnice ( dodatkowo bym tez dokupil kilka rezystorow, zeby samemu dopasowac tlumienie kopulki ).

Skomentuj

Karol82, gdzie tak jest? Utopia pisał ze mną kiedyś na gg to mówił że od 1000zł się zaczyna.
      pharoh, wiesz że jest faza akustyczna i elektryczna? SW akustycznej nie mierzy.

A co do pytań o pochyłą ściankę to chyba na AS misiomor doradzi najlepiej.
      Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
      Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Od 1000? To chyba jak kolumnę od podstaw projektują :neutral: Napisałem Ci na PW, kontakt do firmy.

Pozdrawiam.

Skomentuj

Skoro doradzacie pomiary u specjalistycznej firmy to jak Wy sobie radzicie z budową zwrotnic? Czy opieracie się wyłącznie na gotowych projektach czy wystarczy Wam pomiar domowym sposobem? Zapytam Misiomora o konsekwencje pochylenia i ewentualnie zastanowie sie nad standardowa obudową ehh.

Skomentuj

Dokładnie kondrax widzę że kumasz ocb

W moim temacie również poruszyliśmy temat fazka :) niestety nie mam z kim pogadać żal. :cry:
            http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=19427

Też chyba będę musiała pomęczyć misiomorka :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol82
              Od 1000? To chyba jak kolumnę od podstaw projektują :neutral: Napisałem Ci na PW, kontakt do firmy.

Pozdrawiam.

co innego jest pomierzyć ,a co innego zestroić!

sam pomiar robiłem w samochodzie 220 zł clio

,a strojenie to inna bajka i cena to sie nie robi jeden raz

trzeba troche powalczyć

chyba że to tacy fachowcy jak ten killer z Allegro od zwrotnic z kalkulatorów

Skomentuj

No to ładnie sobie żądają... :o Ja teraz oddałem do firmy żeby policzyli mi zwrotkę do monitorków. To za pomierzenie i projekt zwrotnicy bez odsłuchów 450 zl. Ze strojeniem wychodzi ok 700-800 zl. I to dosyć znana firma - mierzone Clio.

Skomentuj

W qba? Bez odsłuchu? Bez sensu. Za taką cenę to zrobiłbyś system pomiarowy, jeszcze zostałyby ze 300 stówy i zestroiłbyś pod siebie.

Skomentuj

Zamieszczone przez kombo
                    Za taką cenę to zrobiłbyś system pomiarowy, jeszcze zostałyby ze 300 stówy i zestroiłbyś pod siebie.
                    Jasne. Analizatory widma itp DSP, to koszt kilkunastu tys. Ale nie zł, tylko euro.

Skomentuj

pegelmesser, daj spokój. Z tego co kiedyś oglądałem na stronie clio to nie oferuje on dużo więcej niż np. arta+lspcad (z lspcad'a korzystają np.: Bowers & Wilkinson, Peerless, Cambridge SoundWorks, Audio Pro, BOSE, TAG McLaren, Labtec, Bo Bengtsson, Adire Audio, Karl-Heinz Fink, MISSION, Joseph D'Appolito, Logitech, Harmann Becker, KEF...)
                      Albo prostszy speakerworkshop wystarczy.

Skomentuj

..a profesjonaliści i tak wola Bruel&Kjaer...

Skomentuj

Jacy profesjonaliści? Ciekawe ile firm na świecie produkujących kolumny ma urządzenia za kilkanaście tys. ojro? . Żeby ci profesjonaliści sprzedali swoje kolumny muszą one dobrze grać, a nie być tylko techniczną doskonałością z laboratorium

PS. Jak B&W, które robi kolumny oparte na swoich przetwornikach są wg. ciebie amatorami to nie masz czego tu szukać.

Skomentuj

Nie ma co sie kłucić o profesjonalność sprzętu ale o profesjonalnośc usługi. Sprzęt to sprzęt i nawet SW wystarczy żeby zrobic dobrą zwrotnicę. Wiadomo maja clio czy podobny system i komore można sie pobawić w badanie pasma sinusami, w pomiary zniekształceń itd. Pytanie czyzlecajac to firmie oni w ogóle do tego tematu podejdą czy tylko strzelą parę razy MLS i nabazgrolą zwrotnicę aby jakoś "wygladała" na ch-ce.

Chodząc po AS i sluchajac tych "profesjonalnych" kolumn często mam wrażenie, że zdolny człowiek z SW w ręce mógłby dopiero z tego sprzętu wyciagnać pełnie możliwości bo to co jest prezentowane często woła o pomste. Żeby robic dobrze grajace klocki trzeba mieć dobry słuch a nie drogi sprżet.
                            To jak w sporcie, dobry sprzęt pomaga wygrać ale jak się nie trenuje to najlepszy sprzęt na świecie nie wygra za ciebie zawodów np w kolarstwie .

Skomentuj

Na poczatek , zeby zrobic dobra zwrotnice oraz pomiary w zupelnosci wystarczy SW. Tylko trzeba bedzie przebolec problemy zwiazane z kalibracja oraz ustawieniami w systemie. Obecnie dla mnie wykonanie pomiarow oraz wstepnej zwrotnicy nie zajmuje wiecej czasu niz jedna godzina. Pozniej dochodzi dopieszczanie zwrotnicy, ktore niestety trwa nawet miesiacami. Niemniej przynajmniej mam pewnosc, ze zestaw gra pod moje ucho.

Skomentuj

Czaruję...
                              X