Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Frezować czy nie frezować, jeśli tak to jakim frezem?
Collapse
X
-
Zakładając nawet 5 mm podfrezowania pod pierścień kosza głośnika zostało 36mm materiału i jeżeli kosz jest podobnej głębokości to oczywiste, że frezowanie krawędzi wewnętrznych jest konieczne w celu udrożnienia przepływu powietrza, jak wspomniał już mielisław. Widziałem podfrezowania wewnętrzne na promień i z punktu widzenia teoretycznego takie są lepsze, ale jaki to ma wpływ i czy słyszalny/istotny ma nie mam pojęcia.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez farmi18tylko jak to wyfrezować na złożonej już skrzynce, jak na załączonym obrazku powyżej?
te zabiegi trzeba przed składaniem??Zamieszczone przez marko3TOczywiscie że przed, jak tam teraz wpuścisz freza.
http://www.narzedziowy.com.pl/img_mi...ez-katowy-.jpg
Lub normalny frez ale o dużej średnicy zanurzyć na pewną głębokość w otworze głośnika i wręgować na powiedzmy milimetr następnie zejść powiedzmy milimetr niżej i frezować na 2mm następnie jeszcze niżej na np. 4mm itd. aż Ci się porobią schodki schodzące w głąb otworu później przejedziesz je lekko tarnikiem i opcjonalnie papierem ściernym i już :)
Dużo (bądź i nie dużo) pracy ale efekt końcowy zamierzony ....
Zrozumiale to napisałem czy zapodać rys.... ? :???:
edit: no ploter napisał wcześniejale poco łożysko górne jak oprze/ograniczy się na nóżce frezu ? No chyba że gabaryty jego będą wymagać łożyska...
Skomentuj
-
ir0nhide,
Przy takim frezowaniu, frezarka musi mieć duży skok to raz, a dwa jak chcesz z ręki precyzyjnie prowadzić frezarke, to znaczy da się , ale jak się to skończy. Musiał by mieć dobrany dystans tak żeby jechać np. po podfrezowaniu kosza głośnika.
Najprościej pilnikiem i grubym papierem, paździerz , to nie sklejka.
Skomentuj
Skomentuj