Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frezować czy nie frezować, jeśli tak to jakim frezem?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Frezować czy nie frezować, jeśli tak to jakim frezem?

Pytanie odnośnie krawędzi wewnętrznej otworu pod głośnik. Panel przedni składa się z dwóch płyt, jedna MDF 22mm a druga płyta wiórowa 19mm. Czy frezować wewnętrzną część otworu na półokrągło czy na skos a może zostawić wycięte na prosto?

Jaki głośnik?

Musisz zrobić tak żeby był swobodny przepływ powietrza do wew. strony membrany. Kosze często są robione w ten sposób że nie ma z tym większego problemu, ale przy takim pancerzu to musisz sprawdzić jak jest u ciebie...

Skomentuj

Zakładając nawet 5 mm podfrezowania pod pierścień kosza głośnika zostało 36mm materiału i jeżeli kosz jest podobnej głębokości to oczywiste, że frezowanie krawędzi wewnętrznych jest konieczne w celu udrożnienia przepływu powietrza, jak wspomniał już mielisław. Widziałem podfrezowania wewnętrzne na promień i z punktu widzenia teoretycznego takie są lepsze, ale jaki to ma wpływ i czy słyszalny/istotny ma nie mam pojęcia.

Skomentuj

http://www.troelsgravesen.dk/chamfer.htm

Skomentuj

Dzięki za szybką odpowiedź :)
          Paweł S. i wszystko jasne :) Będzie tam siedział głośnik GDN-22-140-8-SCX. Na szczęście przekonałem się do zakupu frezarki, zrobiłem "cyrkiel" wiec można śmiało ciąć :)

Pozdrawiam !

Skomentuj

tylko jak to wyfrezować na złożonej już skrzynce, jak na załączonym obrazku powyżej?
            te zabiegi trzeba przed składaniem??

Skomentuj

Oczywiscie że przed, jak tam teraz wpuścisz freza.

Skomentuj

mozna wlozyc frezarke do srodka :mrgreen:

Skomentuj

a i cyrkla już nie wbijesz bo nie ma gdzie
                  pozostaje chyba tylko pilnik i do roboty :razz:

Skomentuj

Ewentualnie frez fazujący 45* trzpieniowy z łożyskiem górnym wtedy można od zewnątrz na złożonej skrzynce :)

Skomentuj

Zamieszczone przez farmi18
                      tylko jak to wyfrezować na złożonej już skrzynce, jak na załączonym obrazku powyżej?
                      te zabiegi trzeba przed składaniem??
                      Zamieszczone przez marko3T
                      Oczywiscie że przed, jak tam teraz wpuścisz freza.
                      Pawlo_j23 musisz się zaopatrzyć w duży frez kątowy, czyli wyglądający tak:
                      http://www.narzedziowy.com.pl/img_mi...ez-katowy-.jpg

Lub normalny frez ale o dużej średnicy zanurzyć na pewną głębokość w otworze głośnika i wręgować na powiedzmy milimetr następnie zejść powiedzmy milimetr niżej i frezować na 2mm następnie jeszcze niżej na np. 4mm itd. aż Ci się porobią schodki schodzące w głąb otworu później przejedziesz je lekko tarnikiem i opcjonalnie papierem ściernym i już :)
                      Dużo (bądź i nie dużo) pracy ale efekt końcowy zamierzony ....
                      Zrozumiale to napisałem czy zapodać rys.... ? :???:

edit: no ploter napisał wcześniej ale poco łożysko górne jak oprze/ograniczy się na nóżce frezu ? No chyba że gabaryty jego będą wymagać łożyska...

Skomentuj

RpLand, czytałem całość, a zwykły frez z łożyskiem nic tu nie da

Skomentuj

ir0nhide,

Przy takim frezowaniu, frezarka musi mieć duży skok to raz, a dwa jak chcesz z ręki precyzyjnie prowadzić frezarke, to znaczy da się , ale jak się to skończy. Musiał by mieć dobrany dystans tak żeby jechać np. po podfrezowaniu kosza głośnika.

Najprościej pilnikiem i grubym papierem, paździerz , to nie sklejka.

Skomentuj

Póki co wyfrezowałem płytę która jest wewnętrzna. Zobaczymy jak to będzie ale myślę że tyle wystarczy. Jeśli nie to w ruch pójdzie pilnik :) Po wymiarach głośnik będzie miał jeszcze sporo przestrzeni wiec powinno być ok :)

Skomentuj

Czaruję...
                            X