Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pierwsze diy, proszę o pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pierwsze diy, proszę o pomoc

Witam.
    Od pewnego czasu przeglądam forum i różne inne fora w celu poszerzenia swojej wiedzy na temat budowy kolumn.
    Mam już upatrzone kilka projektów ale chciałbym jeszcze zasięgnąć waszych opinii
    Kolumny mają być robione z myślą o pokoju ok. 18m2, pokój nie będzie zagracony jakąś masą mebli więc będzie trochę przestrzeni dla dźwięku. Muzyka jakiej słucham to hip-hop, jazz-hop, g-funk, psychorap, zdarza się też trip-hop, rock czy punk, hity z eski, vivy czy mtv staram się omijać :razz: Z głośnością też raczej nie przesadzam ze względu na zwierzęta które mam.
    Na początku zafascynowany byłem projektem 3 droże stx, ale mój budżet w ostatnim czasie troche się ograniczył i muszę znaleźć coś tańszego.

na oku mam coś takiego:

oraz:
    http://matyk.vooa.pl/?paged=2 jednak ciężko jest teraz dostać te arn 150-05/4

Liczę ze mi doradzicie co wybrać lub zaproponujecie jakieś inne projekty.
    I jeszcze jedno pytanie mam przeglądając różne schematy zwrotnic zauważyłem coś takiego że zamiast jednego głośnika 8ohm stosowane są 2 głośniki 4ohm. Czy takie coś wymaga jakiś zmian w projekcie zwrotnicy, powoduje jakieś znaczące zmiany w jakości dźwięku?

Pozdrawiam.

Zamieszczone przez elviper
    na oku mam coś takiego:
    ten projekt powstal na elektrodzie i jest przeznaczony dla tamtych forumowiczow - czyli dla gluchych i przyglupich dzieciakow (pomijam kilku-kilkunastu userow)
    u nas nie ma to racji bytu bo bedzie glosne ale strasznie meczace :???:

oraz:
    http://matyk.vooa.pl/?paged=2 jednak ciężko jest teraz dostać te arn 150-05/4
    no niestety ARN 150 z racji podniesionej ceny wyszedl z uzycia :P

I jeszcze jedno pytanie mam przeglądając różne schematy zwrotnic zauważyłem coś takiego że zamiast jednego głośnika 8ohm stosowane są 2 głośniki 4ohm. Czy takie coś wymaga jakiś zmian w projekcie zwrotnicy, powoduje jakieś znaczące zmiany w jakości dźwięku?
    jezeli zwrotnica jest przeznaczona dla jednego glosnika a podlaczysz 2 to z elektrycznego punktu widzenia nic sie nie zmieni
    ale z akustycznego juz tak
    2 glosniki dadza wieksza efektywnosc i niestety potrzebna bedzie modyfikacja zwrotnicy...

koniecznie maja byc po 2 GDNy? bo ja bym zostal przy jednym

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      koniecznie maja byc po 2 GDNy? bo ja bym zostal przy jednym
      jeśli ma grać lepiej na 1 to oczywiście ze może być 1

dodam jeszcze ze ze względów estetycznych wolał bym zeby były to kolumny podłogowe niż jakieś małe monitorki, ale domyślam się że można zrobić tak że oddzieli się komorę głośników i zrobi się drugą, która będzie pusta a spowoduje tylko że kolumna będzie wyższa, zgadza sie?

Skomentuj

Nie mialem okazji sluchac tego glosnika, ale swego czasu byl uwazany za chale.

Skomentuj

gummy, który głośnik masz na myśli?

a co myślicie o głośnikach użytych w tym zestawie http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15001

Skomentuj

gdn'a, juz lepiej.

Skomentuj

chyba zdecyduje się na GDN 14/100/8 SCX i GDWK 10/200/8 PJ ze zwrotnicą http://www.fratu.pl/irek/?stx-gdn14-...k10-200-8pj,24

Co o tym sądzicie, nada się? Właściwie to co bym nie złożył to i tak będzie chyba grało lepiej niż moje obecne kolumienki z jakiejś wieży samsunga.
              No i przydała by mi się wasza pomoc przy doborze części do zwrotnicy bo ja się na tym kompletnie nie znam :neutral:

Skomentuj

to jest najtanszy zestaw jaki polecam
                gra to calkiem przyzwoicie

czesci z polinka czy z STXa?

i dla zasady :P

http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/149
                http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/74
                http://pawel.lutuje.se/wymiary_ARN150+GDWK_PJ(GDN14SCX+PJ).PDF UWAGA! projekt jest dla zwrotnicy umieszczanej na tylnej sciance obudowy. w przypadku montazu zwrotnicy na terminalu pojawia sie konlikt z tunelem!
                http://pawel.lutuje.se/plytka_14_SCX___PJ.PDF

pamietaj od odwroceniu fazy glosnika wysokotonowego!

http://rapidshare.com/files/148419538/ARN___PJ.exe.html link do zdjec z budowy tych monitorow

Skomentuj

Pawel S., dzięki wielkie, własnie na taką pomoc liczyłem

co do zamówienia to chciałbym wszystkie części zamówić w jednym miejscu, wydaje mi się ze najlepiej chyba na stx, chyba że polecacie jakiś inny sklep w którym znajdę to wszystko.

Pawel S., a co myślisz o zwiększeniu troche obudowy i umieszczeniu br niżej tak jak to zrobił otomsono w swoim projekcie, do którego wrzucałem tu wcześniej linka?

Skomentuj

Zwiększenie obudowy teoretycznie poprawi zejście (oczywiście przy odpowiedniej korekcji tunelu BR - czyli korekcji strojenia układu) ale w praktyce bas staje się wtedy bardziej rozleziony i buczący - moim zdaniem korzyść jaka płynie z tego niższego basu nie jest warta utraty jego dynamiki. Obudowa w okolicach 9 litrów jest całkiem optymalna - rób tak jak podał Ci to Paweł bo wyjdziesz na tym najlepiej. Ten zestaw (pomimo iż nie jest to coś niesamowitego) powinien sprawdzić się całkiem dobrze w Twoim pokoju - choć pewnie będziesz trochę podbijał bas na wzmacniaczu. Do reggae (czyli pewnie też do hip-hopu i innych gatunków, w których występuje "hip" albo "hop", o których piszesz a ja niestety ich nie znam) sprawdzają się całkiem dobrze - z pewnością zdeklasują kolumny od wieży samsunga, których teraz słuchasz.

Przydał by się do tego jeszcze jakiś konkretniejszy wzmacniacz. Jaki masz teraz - ten w wieży samsunga?

Skomentuj

Pawel S., a co myślisz o zwiększeniu troche obudowy i umieszczeniu br niżej tak jak to zrobił otomsono w swoim projekcie, do którego wrzucałem tu wcześniej linka?
                      tak do 12-13 litrow mozesz to zwiekszyc. testowalem i zle nie bylo
                      obudowe rob taka jaka ci sie podoba

Skomentuj

obecnie mam samsunga, właściwie jest to miniwieża model MAX-N50. 2x15w 4ohm i 2x40w 6ohm, w instrukcji nie ma nic o 8ohm więc wzmacniacz będzie konieczny, ale i tak miałem zamiar kupić, myślałem o jakimś sony w granicach 250zł.

Skomentuj

2x15w 4ohm i 2x40w 6ohm
                          czyli pewnie po raz kolejny aktywny podzial?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                            2x15w 4ohm i 2x40w 6ohm
                            czyli pewnie po raz kolejny aktywny podzial?
                            możesz mi wyjaśnić o co chodzi bo nie za bardzo rozumiem :roll:

Skomentuj

do kolumny ida 4 kable? 2 do niskotonowego a 2 do reszty?

Skomentuj

nie, normalnie są 2 kabelki, czarny i czerwony

Skomentuj

to jakim cudem masz 2 moce?

Skomentuj

dobra już wiem, nie zwróciłem na to wcześniej uwagi, to 2x40w jest w przypadku dwóch wyższych modeli, do których też jest ta instrukcja u mnie jest to 2x15w przy 4ohm. Troche namieszałem przez nieuwagę :???:

a co do wzmacniacza to co myślicie o Denonie PMA-320A?

i jeszcze prosił bym jak by mi ktoś pomógł dobrać części do zwrotnicy, bo przeglądając ofertę polinka to samych cewek 1,2mH jest chyba 20 różnych do wyboru :???: był bym wdzięczny jakby ktoś mi pomógł wybrać elementy do zwrotnicy najlepiej z oferty stx albo polink.

Skomentuj

Denon PMA-320 ? Lepiej sobie odpuść i kup jakąś Yamahę jeśli chcesz mieć jasny, wyraźny dźwięk, np. A-500, A-520.

Skomentuj

Denony raczej są odradzane, w jednej dyskusji została nazwany "chamem muzycznym" i porównany do spychacza wjeżdżającego w kwiaty w ogródku...

Najlepiej żebyś odsłuchał kilka modeli Yamahy, Onkyo, HK. Każda marka ma coś w rodzaju charakteru brzmienia, ojciec odsłuchiwał kilka modeli i kupił Onkyo, Yamaha była za ostra, mi też to brzmienie pasowało i kupiłem Onkyo. Mówi się, że jak ktoś ma Yamahę to zmieni ją na nowszy albo wyższy model pozostając wiernym marce. HK ma znowu unikalny design kosztem nieco kłopotliwej obsługi.

Nie masz daleko do "obszaru zabudowanego śląsk" więc spokojnie znajdziesz salon audio żeby chociaż po 1 podstawowym modelu odsłuchać i nakierować się na daną markę.

Cewka na PJ
                                        STX http://stx.pl/cewka-filtr-cpk-l-0-4-r-0-6.html
                                        Polink (zależnie które wymiary wolisz):
                                        powietrzna *1474 Cewka 0.40 mH 0.520 Ohm dr-0.70 h-15 FI-29 5,87zł
                                        powietrzna *1364 Cewka 0.40 mH 0.640 Ohm dr-0.70 h-30 FI-32 6,72zł
                                        powietrzna *1840 Cewka 0.40 mH 0.430 Ohm dr-0.80 h-15 FI-32 7,20zł

dla 14SCX niestety w STX brak, tylko 1,0 i 1,5mH, Polink:
                                        rdz.szpulowy*5234 Cewka 1.20 mH 0.190 Ohm dr-1.00 dl-38mm FI-27mm rdzen-14/30+dyski-24/5 10,63zł
                                        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Czaruję...
                                        X