Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2x25/40/3

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bzdura, nie można tak generalizować, że żaden GDN nie nadaje się do br :lol: bo później powstają "urban legends" bo ktoś gdzieś coś wyczytał i powtarza.
    Może 25/40/3 się nie nadawać,ale na przykład 15/40/5 nadaje się bardzo dobrze.
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Nie ma się co irytować. Pisałem o GDN 25/40/3, a nie wierzę, by zregenerowanie ich sprawiło wielką różnicę.

Skomentuj

To mówicie żeby lepiej zrobić zamknięta obudowę? Jak tak to litraż nadal 45l czy mniejszy?

Skomentuj

45 to i dla pojedynczego nie byłoby źle. Skoro zamierzasz użyć pary w izobaryku spokojnie możesz tyle zastosować albo zmniejszyć do eleganckiej kostki 35 x 35 x 35 czy nawet bardziej, jeżeli rozmiar jest istotny.

Skomentuj

Jeżeli nie zależy nam na kompaktowym rozmiarze skrzynki to robienie isobarika moim zdaniem nie ma sensu. Konstrukcja jest o wiele trudniejsza a krozyści niewielkie.

Bez znajomości parametrów trudno powiedzieć jaką dać skrzynkę, można zacząć od np zamkniętej 40L na glośnik, z mozłiwoscia przerobienia jej na BR. Tylko dochodzenie do optymalnej obudowy metodą prób i błedów to raczej mało rozsądny pomysł. Chyba lepiej zrobić jiga bo to zajmuje 2 godzinki, poświecić drugie tyle na uruchomienie i wstępne opanowanie Speaker Workshopa i zmierzyć te parametry.

Ewentualnie wyjść z parametrów orginalnych, zapodać je w wiISD i zobaczyc co dla nich wyjdzie. Jeżeli dla orginałów głosnik nie będzie w stanie poprawnie działać w BR to nie ma co się łudzić, że po regeneracji te parametry będzie miał korzystniejsze. Wtedy zostaje tylko obudowa zamknięta :).

Jeżeli wielkość nie jest krytyczna to odradzam isobarik a lepiej dać normalna wieką skrzynie, dwa głośniki i mieć dobry SPL i dużą powierzchnie membrany :).

Skomentuj

Rozmiar trochę ma znaczenie ponieważ nie chce mieć suba o pojemności 120l w pokoju 15mkw :P Już sam nie wiem co zrobić. każdy doradza coś innego :( a poniedziałek chce zacząć budować skrzynie. Jakie rozwiązanie będzie najlepsze? W winisd niby najlepszym rozwiązaniem jest obudowa bas reflex ale nie zawsze jest tak jak pokazuje wykres.

Skomentuj

Nie do końca prawdą jest, jakoby każdy doradzał ci co innego. Nie ma sprzeczności w poradach. Nie określiłeś, czy priorytetem jest jakość basu czy jak najniższe zejście z tych głośników, stąd jedni bardziej o jednym, drudzy bardziej o drugim, do tego nikt nie wie, jakie są parametry tych głośników po regeneracji. Zejście i jakość to nie są określenia równoznaczne i odnoszą się do czego innego. Jiga nie masz. Nie kombinuj i zrób skrzynkę zamkniętą wielką co najmniej na tyle, by się głośniki zmieściły i maksymalnie taką, by się skrzynia zmieściła w pokoju.

Skomentuj

chodzi mi bardziej o jakość basu niż o zejście. To ile litrów ma mieć to obudowa? 80l starczy?

Skomentuj

damiannn_1993, ale naprawde nie masz zadnego kolegi ktory ma jakas kolumne lub skrzynie na glosnik 10"?

Skomentuj

Myślę że rozsądnie to by było tak do 60 l. Jeżeli we froncie dasz te dwie 25tki, to wysokość jakieś 55, głębokość i szerokość jakieś 30, to daje brutto ok. 50 litrów. Kilka litrów więcej czy mniej niewiele zmieni, wiec masz swobodę projektową. Jakbyś zdobył skrzynkę przymiarkową, jak sugeruje Paweł S., miałbyś jeszcze przed budową dość dobre pojęcie, czego się spodziewać.

Skomentuj

Witam,

odpaliłem te 2 głośniki w układzie isobaric. Skrzynia 45 l netto strojona na 40 Hz. Przy projektowaniu obudowy pomagałem sobie programem BassBox Pro, w którym uwzględniłem objętość głośnika, rur basreflex, wzmocnień wewnętrznych i cewek filtra dolnoprzepustowego. Gdyby nie to, że zastosowałem rury zamałej średnicy i strasznie gwiżdze powietrze po odkręceniu gałki we wzmacniaczu, to powiem, że jest to interesujące. Nie zajrzałem do wykresu VV i przy rurach PCV 50 mm wyszły mi straszne przepływy. Strasznie to słychać.
                        Muszę też ściszyć głośniki średnio i wysokotonowy, które na razie zostały w obudowach Altusów 110 bo zdecydowanie słychać mniejszy SPL sekcji niskotonowej. Jednak "tupie" to zdecydowanie ciekawiej niż para Altusów.
                        Jeśli opanuję sytuację z poziomami i żona nie wygoni mnie z nowym koromysłem, to myślę, że narazie zostanie.

Pozdrawiam,
                        Jacek Zieliński

Skomentuj

Bassbox całkiem przydatny jest do obliczania obudów i raczej nie kłamie.
                          Skoro jest nieźle, rurki dopasujesz, całość zgrasz ze sobą, żonę kwiatkami ułagodzisz. Sprawdź jeszcze dla spokoju sumienia, jak to brzmi w wersji zamkniętej.
                          I jesteś u celu. Nic tylko muzyka, sit back and relax.

Skomentuj

5cm dla 10"? Zmien to na 8-10cm i powinno być ok

Skomentuj

Witam,

dałem dwie takie rurki. Aby poprawić poczciwe Altusy też je wastawiałem i było ok. Ale tam był jeden głośnik i większa obudowa. BassBox sugerował minimum 90 mm przy jednej rurce ale to zbagatelizowałem i mam taki efekt. Docelowo skrzynia ma służyć do STX GDN 30 500 4 AP i teraz nie wiem, czy zastosować w obecnej konfiguracji rurki 70 mm czy przyszłościowo wiercić pod większą średnicę. Zrobię symulację dla nowego głośnika i zobaczę jekiej powierzchni otworów wymaga.

Pozdrawiam,
                              Jacek Zieliński

Skomentuj

Koniecznie 10cm profilowany z obu stron

Skomentuj

Dziękuję, zastosuję się do wskazówek.

Pozdrawiam,
                                  Jacek Zieliński

Skomentuj

Dzisiaj skończyłem robić obudowę do głośników. Ok 55l do dwóch głośników. Po złożeniu i podłączeniu głośników zastanawiałem się czy to jest na pewno sub. Basu nie było z niego w ogóle. Jak by tam był wsadzony jakiś filtr który odcina niskie tony g miał by grać tylko średnica. Po przemyśleniu sprawy wyciągnąłem jeden głośnik i zamiast niego przykręciłem płytę żeby trochę zatkać wylot powietrza i podłączyłem tylko jeden głośnik. bardzo się wtedy zdziwiłem ponieważ zaczęło to w końcu grać basem i to dość konkretnie. Bas w miarę niski i przyjemny do słuchania. Jednak te 55l do dwóch to za mało. Będę musiał zrobić nową obudowę ok 55l na jeden głośnik i subek pójdzie do auta zobaczymy jak będzie się sprawował.

Skomentuj

Jeżeli z dwoma basu nie było w ogóle, a z jednym owszem jest, to wygląda na to, że podłączone były w przeciwfazie.

Skomentuj

Hmm, to ciekawe, u mnie gra Ok. Rozumiem, że zrobiłeś isobaric tak jak ja w układzie push-pull. Tylko czy aby napewno podłączyłeś głośniki w przeciwfazie. U mnie oba głośniki są przykręcone do ściany przedniej: wewnętrzny, w środku obudowy, membraną na zewnątrz, zewnętrzny magnesem na zewnątrz. Taki objaw jak opisujesz miałem, gdy z czystej ciekawości podłączyłem je w zgodnej fazie i ich membrany pracowały w przeciwnych kierunkach wzajemnie się wyciszając. Tylko to przychodzi mi do głowy. Tak jak pisałem, w/g mnie bas jest fajniejszy niż z dwóch Altusów 110 z których wymontowałem głośniki.
                                        Poprawię basrefleksy na rury większej średnicy, kończę rozmowy z Irkiem na temat wzmacniacza na TDA, podłącze wszystko do kupy i wtedy zobaczymy. Jakby co to i tak zamówiłem STX 30 500 4 AP, a w/g BassBoxa ta skrzynia będzie do niego całkiem niezła. Nie robię dyskotek, salon 20 m2 i myślę, że te 70W w zupełności mi wystarczy.

Pozdrawiam,
                                        Jacek Zieliński

Skomentuj

Czaruję...
                                        X