Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w doborze przetworników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wykresy symulowanych zwrotnic.

[ Dodano: 2010-09-18, 12:08 ]
    Poniżej są symulowane wykresy dla Twojego układu zwrotnicy, który wprowadziłem do swojej symulacji z podanymi przeze mnie wyżej parametrami przedniej ścianki i objętościami komór głośników oraz ich umiejscowieniem na przedniej ściance. Widać znaczne pofalowanie charakterystyki amplitudowej, ale lepsze zgranie fazowe. Budowanie kolumn to niestety sztuka kompromisów i na jakie kompromisy zdecyduje się konstruktor, to już jego sprawa. Trzeba zbudować kilka układów zwrotnic i po odsłuchach i pomiarach, jeśli ktoś ma taką możliwość, wybrać tą, która będzie najlepsza dla siebie.
    Załączone pliki

Skomentuj

Program nazywa się Boxsim i jest dostępny na stronie Visatona. Są w nim głośniki Visatona, ich charakterystyki oraz parametry.

Odnośnie wykresów, które powyżej wkleiłem, to pierwsze trzy od góry dotyczą zwrotnicy przedstawionej przez autora tematu z dwoma W170S 4 omowymi połączonymi szeregowo. Niechcący zrobiłem mały błąd, gdyż w symulacji użyłem cewki 1 mH zamiast 0,68 mH, ale róznice są niewielkie.
      Poniżej wykresy dla tego samego układu głośników z nieco inną zwrotnicą. Starałem się zrobić jak najtańszy układ, zapewniający jak najlepsze wyniki. Trzeba jednak pamiętać, że to są tylko symulacje. Niezależnie od tego czy te wykresy będą efektem symulacji czy też rzeczywistych pomiarów dadzą one tylko cząstkową wiedzę na temat działania kolumny. Najszerszą wiedzę bedziemy mieli dopiero po odsłuchach w docelowym systemie i pomieszczeniu po uwzględnieniu wielu czynników, których mikrofon pomiarowy nie uwzględnia.
      Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
        Zamieszczone przez Patefil
        Są w nim głośniki Visatona, ich charakterystyki oraz parametry.
        Ee, no to lipa...
        Lipa dlatego, że tylko głośniki Visatona? Myślałeś, że firma będzie robiła sobie konkurencję i wprowadzi głośniki innych firm do swojego programu?
        Symulacja ma okreslić tylko jakiś wstepny układ zwrotnicy, od którego można by zacząć dalsze działania na rzeczywistym układzie po zrobieniu obudowy i zamontowaniu w niej głośników.

Skomentuj

Zamieszczone przez Patefil
          Lipa dlatego, że tylko głośniki Visatona?
          Tak, właśnie dlatego. Nie. nie myślałem że to program jakiejś konkretnej firmy.

Skomentuj

Czaruję...
          X