Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tesla TVM ARA-390-00-8

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tesla TVM ARA-390-00-8

Znudzony kilku calowymi wooferami i ich nieszczesnym mikro basem postanowilem zlozyc wysokoskuteczne, niskotonowe kolumny, ktore mialyby wspomagac szerokopasmowce Klangfilma. Po dlugich poszukiwaniach wybor padl na Tesle ARA-390-00-8, glosnik o bajecznych parametrach, lecz czy ktos z Was mial moze stycznosc z tym przetwornikiem? W sieci mozna znalesc tylko lakoniczne opisy, dostepnosc praktycznie zadna. Gdzie mozna dostac ten glosnik w naszym pieknym kraju?

Jesli ktos ma jakies opinie o tym glosniu, to prosze o wpisy.

http://shop.fkt.cz/Files/id7%5Costat...ogovy_list.pdf

http://picfront.org/d/cx91N3Jwb4/ARA-390-00_03.jpg
    http://picfront.org/d/OZroovuFmR/ARA-390-00_04.jpg
    http://picfront.org/d/JjKDAlKQuW/ARA-390-00_01.jpg
    http://picfront.org/d/ffG3CnvUd5A/ARA-390-00_02.jpg

A czemu akurat ten? Ja tu nic rewelacyjnego nie widzę :) Może lepiej coś w tym stylu:

http://www.naw.com.pl/Glosnik_BC_15CL76_8Ohm-398.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
      Może lepiej coś w tym stylu:

http://www.naw.com.pl/Glo...6_8Ohm-398.html
      Za duza moc, za duza cewka, za duzy Fs, wiekszy mms, kosz z blachy... LIPA!
      tylko Qms spoko, bo wysoki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
        Za duza moc, za duza cewka
        Co w tym złego..

Skomentuj

Mms większy ale nadrabia siłą napędu, kosz blaszany przy takim układzie magnetycznym to aż za dużo, ten neo nic nie waży. No i ma jedną poważną zaletę-idzie go kupić :)

Skomentuj

To ze ma inna konstrukcje, wiekszy mms. ARA 390 czerpie z dobrodziejstwa swoich dziadkow ARO 9**, ktore sa fenomenalne, lepsze od Altekow. Konstrukcyjnie to sa bardzo podobne glosniki, parametry bardzo zblizone.
            Szukam 15 calowego basu, ze skutecznoscia 98db, z rezonansem 25-30fs max, jak najmniejszej mocy z jak najlzejsza membrana i jak najnizszym parametrem Qts. Cena do 500zl

[ Dodano: 2010-09-13, 22:15 ]
            Mms większy ale nadrabia siłą napędu, kosz blaszany przy takim układzie magnetycznym to aż za dużo, ten neo nic nie waży. No i ma jedną poważną zaletę-idzie go kupić :)
            NO tak, mozna go kupic od reki, ale jego parametry sa dla mnie nieodpowiednie. Szczegolnie rezonans, ktory znajac zycie bedzie z 10hz wyzszy od podawanego przez producenta.

Skomentuj

Mierzyłem w sumie jeden głośnik tej marki, Fs wypadło o 1hz wyżej niż podaje producent, pewnie jakbym mu podał przed pomiarem trochę mocy na rozgrzewkę to wyszło by tak samo.
              Tak myślę ale wymyślić nie mogę, nikt aktualnie nie robi takich głośników. Niski fs+mały mms- znam w sumie jeden taki głośnik beymy ale on nie jest tani:

http://www.elmuz.com.pl/sklep/index.php?p375,sm-115-k

Choć nie wiem czy 106g to mało czy dużo dla Ciebie.

Zobacz jeszcze emi gamme:

http://eminence.com/proaudio_speaker...5&SUB_CAT_ID=2

W sumie od biedy fs 33hz i w miarę niski mms.

Skomentuj

Wlasnie problem polega na tym, ze obecne konstrukcje estradowe troche inaczej sie buduje niz kiedys. Pobowalem glosnikow nowoczesnych ( oczywiscie mala garsta ) ale nie chca grac tak jak te stare dziadki. One sa budowane z mysla o wytrzymalosci z duzymi mocami, sila rzeczy membrany i zawieszenia musza byc twarde i wytrzymale.
                Najchetniej kupilbym taka wlasnie stara Tesle ale ich ceny sa astronomiczne, dlatego szukam czegos tanszego i po przestudiowaniu parametrow i budowy stwierdzilem, ze te nowe ARA wcale tak wiele sie nie roznia.

Skomentuj

Nie na temat...
                  Tu ciekawe ARNy tylko ta cena...
                  http://allegro.pl/tesla-arn-932-alni...223851380.html

Skomentuj

Na moje oko blaszane eminence nie odstają specjalnie od tych tesli.

Skomentuj

Te z linka git, no ale cena...
                      Na moje oko blaszane eminence nie odstają specjalnie od tych tesli.
                      Tylko ucho swoje, a oko swoje

Skomentuj

No wiesz, tych ARO i tak nie dostaniesz za normalny pieniądz prawdopodobnie, a używane Gammy za grosze idzie kupić na allegro i myślę że na basie brzmienie będzie zadowalające (bo średnica jednak z nich jest paskudna). Słuchałem ich w monitorze scenicznym i poza tym że zejścia w nim nie miały (co jest oczywiste) to o basie nie wiele mogę powiedzieć. Na weekend prawdopodobnie też będę męczył emi delty i kappy tylko znowu w małych paczkach, ale jak będzie czas to obadam jak to hula na basie.

Skomentuj

Shiver, Wiem, ze obracasz sie w swiecie PA i swoje doswiadczenie masz wiec biore Twoje opinie pod uwage, jednak jak sam napisales
                          żywane Gammy za grosze idzie kupić na allegro i myślę że na basie brzmienie będzie zadowalające (bo średnica jednak z nich jest paskudna)
                          tyle, ze brzmienie nie ma byc zadowalajace ale referencyjne :) Rowniez musi wspomagac srednice, poniewaz beda musialy grac do okolo 500hz.
                          Co do zejscia, to ma ono miec zakres minimum 30hz, dlatego docelowo bedzie to konstrukcja oparta wylacznie o linie transmisyjna. Zadna inna obudowa nie wchodzi w gre.

Skomentuj

Pogromca mitow, idź na całość :mrgreen: , nookie miał/ma do sprzedania za 2kzł tesle aro942 8 omowe :mrgreen:

Skomentuj

To może kup używane gammy na próbę, w razie niepowodzenia nie powinno być problemu z ich dalszą sprzedażą. Średnice miałem na myśli w konfiguracji 2-way, czyli grającą w zakresie powyżej 1khz (nie wiem jakie dokładnie było cięcie) w połączeniu z PSD 2002. Teoretycznie przy fs33 hz powinieneś zjechać do 30hz.
                              Z tego co wiem ludzie pchają Alphy15 w odgrody i gra to, a gamma to głośnik conajmniej dwie klasy lepszy, może warto spróbować.

Skomentuj

kombo, Gdyby mnie bylo stac to bym sie nie zastanawial. Nookie chyba nawet pisac, ze w odgrodach jakos mu to nie gralo, tylko w skrzyniach. Tak czy siak za duza kasa.

Shiver Alpha to zupelnie inna bajka, maja bardzo wysoki qts co skutkuje podbita charakterystyka, co w odgrodach jest cenne. Dlatego tak chetnie ludzie z niej korzystaja, no i cena jest bardzo atrakcyjna jak na firmowy glosnik.
                                Sprobuje popytac o dostepnosc ARA 390, moze da sie sprowadzic w dobrej cenie. Tzn napewno sie da sprowadzic, bo od reki to nikt nie ma. Cena czeska troche mnie przeraza, ponad 4500 koron. Glupi bylem, bo niedawno byla przecena prawie 50% i nie kupilem ;/

[ Dodano: 2010-09-14, 18:27 ]
                                Bralem jeszcze pod uwage Apharda Hannibala 18, ale 18 cali w linii transmisyjnej = obudowa gigant.

Skomentuj

Ja rozumiem dlaczego ją stosują w odgrodach, ale bije do czegoś innego-otóż skoro ona gra dobrze to gamma powinna w linii zagrać nie gorzej a nawet i lepiej.
                                  4500 koron to będzie na polskie jakieś 7 stów...trochę drogo jak na taki głośnik (chyba że naprawdę jest to jakiś pepićkowy cud :) ).

Na kanibala też patrzałem, znam go z br, trochę buczy i zejścia mu brakuje, aczkolwiek możliwe że to kwestia paczki bo była chyba nieco przyduża jak na ten głośnik (a zejścia w br z niego i tak nie będzie).

Skomentuj

Pogromca mitow, u Fikusa i artPaw'a gra tylko że w dużych dechach, rozmawiałem z człowiekiem, który tego słuchał to mówił basu jest... za dużo.

Skomentuj

Shiver,
                                      Polskie ceny tej tesli byly w granicach 380-450 czyli jako tako niezle lecz wcale niemalo jak na technologicznie przestarzaly glosnik. Gdybym znalazl cos innego o identycznych parametrach to moglbym pomyslec, ale raczej trudno bedzie mi wybic z glowy tesle :P

kombo, Tak tak, wiem, ale Fikus i artPaw uzywaja wersji 30ohmowych z transformatorem, chyba ze cos tam sie u nich zmienilo. Tak czy siak basu moze byc za duzo, ale nie najnizszego basu. Niestety odgroda nie zapewni takiego zejscia jak TL, a na tym mi zalezy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                                        tyle, ze brzmienie nie ma byc zadowalajace ale referencyjne :) Rowniez musi wspomagac srednice, poniewaz beda musialy grac do okolo 500hz.
                                        Co do zejscia, to ma ono miec zakres minimum 30hz, dlatego docelowo bedzie to konstrukcja oparta wylacznie o linie transmisyjna. Zadna inna obudowa nie wchodzi w gre.
                                        Kolega lubi sobie pomarzyc :) Ten ARA390 to strikte estradowy bas wiec niskiego zejscia w nim nie bedzie, nie przypadkowo napisali pasmo od 40hz. Nie ma co sugerowac sie niskim rezonansem bo przy niskim Qts i wysokim Vas po wlozeniu glosnika w obudowe i optymalnym strojeniu z fs 25hz zrobi sie pewnie fc z 50 hz.

Do TL to chyba za niski Qts no chyba ze myslisz o wersji 4omowej to juz predzej choc i tak przydaloby sie wiecej. No i TL nei zagra Ci do 500hz bo powyzej powstaja paskudne rezonanse ktore trzeba usunac ograniczajac pasmo glosnika.

Ale faktem jest ze obecne glosniki nie maja juz takich parametrow. Raczej idzie sie w strone ciezkich sztywno zawieszonych membran czyli bardzo niskiego Vas dosc wysokiego Qts i fs. I to sa efektowne suby choc mulatory ale nisko schodza. Zaden estradowiec tego nie potrafi.

Kiedys chcialem zrobic suba na celestionie 15cali z najwyzszej serii (modelu nie pamietam) Mial bardzo niskie Qts, w b-r w pomiarach rewelacja siegnal 30hz niestety gral strasznie twardo bez dolu. Optimum miedzy niskim zejsciem a wykopem to seria power firmy beyma. Glosniki nie bez wad ale sa polaczeniem estrady i domowej miekkosci.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X