Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór kopułki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybór kopułki

Witam kolegów. Mam pytanie dotyczące kopułki. Poszukuję kopułki do około 100 zł. Szukałem po necie i opatrzyłem sobie 2 modele Vifa DX25 i Stx AWX. Czy możecie mi powiedzieć która zagra lepiej? A może jakieś propozycje innej? Pozdrawiam.

A co ma byc na dole?
    Do jakiej muzyki?
    Ja osobiscie wole awx-a.
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A ja kopułkę AWX będę omijał szerokum łukiem w przyszłości.

Skomentuj

Slucham roznej muzyki heavy metal power rock pop techno. Beda to kolumny 3 drozne z gdm 18/80. Zwrotnice bede sam projektowal i chcialbym odciac go ponizej 3000 hz. Czekam na wiecej opini.

Skomentuj

A co jest na dole? Ja bzm proponowa seasa 22taf/g. Nówki kosztują ok 120zł za sztukę ale warto dołożyć (ja za swoje dałem 130zł za 2 sztuki )

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar
            A ja kopułkę AWX będę omijał szerokum łukiem w przyszłości.
            A dlaczego? Czyżbys nieumiejetnie zaprojektowal zwrotnice?

Skomentuj

Mam oryginalną zwrotnicę od MX-140 od STX-a i to co robi ta kopułka, po prostu mi się nie podoba. Więc jeśli ktoś nieumiejętnie projektował, to na pewno nie ja.
              Będę miał chwilę, to je pomierzę przez weekend.

Skomentuj

Na dole jest tonsil Gdn 30/80/2. Wiec kopulka musi miec w miare wysoka efektywnosc.

Skomentuj

Zamieszczone przez Popcorn
                  ... Beda to kolumny 3 drozne z gdm 18/80. Zwrotnice bede sam projektowal i chcialbym odciac go ponizej 3000 hz...
                  Proponuję jednak skopiować gotowy projekt. :wink:

Od siebie dwa różne tweetery.
                  XT25, słabo się nadaje do "rozjaśnionych" wzmacniaczy, ale bajeczny z ocieplonymi lub transparentnymi.
                  Usher 9950 - bardziej uniwersalne. Jednak koszt to 220zł. Ale gdybyś zrezygnował z 3 dróg na rzecz porządnych 2, to jak najbardziej.

:wink:

Skomentuj

Skopiować projekt nie wchodzi w grę bo mam już wszystkie głośniki. Tylko wysokotonowy mi został do wyboru.

Skomentuj

mbar AWX zaczyna mocno znieksztalcac ponizej 3.5khz, a podzial w mx-140 jest nizej niz 3.5khz. Nic zatem dziwnego ze nie jestes zadowolony. Poza tym kopulka AWX powinna wg mnie pracowac na pochylonej sciance. Dzieki temu mozna uniknac stosowania ukladu RLC. Oczywiscie podzial musi byc od 3.5khz w gore co przy zastosowaniu GDN AWX nie stanowi problemu, bo ten woofer poradzi sobie z takim cieciem.

Skomentuj

O, to ciekawa informacja. Chyba trzeba będzie wymienić kopułkę na co innego w tych MX-140.

Skomentuj

Koledzy dalej nie wiem jaką kopułkę kupić :(

Skomentuj

albo pochylic scianke i podwyzszyc podzial

[ Dodano: 2010-11-09, 18:57 ]
                            kup seasa jak radzil benek lub doloz ushera
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Patrzyłem na tego seasa i kosztuje on 132 zł. Na kopułki mam do wydania max 210 zł. Więc odpada.

Skomentuj

do tych głośników TW70 visatona można by spróbować.

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
                                  do tych głośników TW70 visatona można by spróbować.
                                  o i to nie głupi pomysł. Fajny głośnik. Mam parkę.
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

moda na XT25 i DX25 minęła, 2 lata temu były zachwyty, w tym roku na forum modne są Seasy.
                                    TW70 z charki nie powinien robić problemów przy 3KHz, ale producent pisze o zastosowaniu powyżej 5KHz.
                                    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                                      moda na XT25 i DX25 minęła
                                      Tu nie chodzi o mode, lecz o cene... Vify byly " modne" bo zamawiajac z AC byly prawie polowe tansze niz w polskich sklepach. Za 160 zl mozna bylo miec parke vif DX25 razem z przesylka, prze co staly sie bezkonkurencyjne. A teraz ? Seas nie ma zadnej konkurencji I pewnie dlugo nie bedzie mial na polskim rynku.

Skomentuj

To chyba nic mi nie pozostało jak dołożyć do tych seasów. Bez problemu mogę go odciąć poniżej 3000 Hz?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X