Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór kopułki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Możesz, tylko to w 3W jest kompletnie bez sensu. Dolny podział jaki wymyśliłeś?

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar
      tylko to w 3W jest kompletnie bez sensu.
      a mi się podoba, tonsili żadnych dłuuugo nie słuchałem a mile je wspominam, oprócz kopułek, ale faktycznie robiąc taki zestaw to na bas dał bym 8cali np 20/60 one najbardziej mi pasowały, no ale głośniki już są.

Skomentuj

Jeszcze nie mam pomiarów głośników bo obudowy robię ale myślę że około 400 Hz. Ta kopułka nadaje się mocowo do mojej konfiguracji?

Skomentuj

Zamieszczone przez Popcorn
          Bez problemu mogę go odciąć poniżej 3000 Hz?
          Niestety nie ma tak dobrze :razz: Minimalne aplikacje dla niego to: 2 rzad na 2500Hz albo 3 rzad na 3000Hz .

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh
            2 rzad na 2500Hz albo 3 rzad na 3000Hz .
            Na odwrót - 3rzad na 2,5kHz i 2rzad na 3 kHz

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
              moda na XT25 i DX25 minęła, 2 lata temu były zachwyty, w tym roku na forum modne są Seasy.
              TW70 z charki nie powinien robić problemów przy 3KHz, ale producent pisze o zastosowaniu powyżej 5KHz.
              Aa to ma być jeszcze "modny" głośnik? :mrgreen:
              Czyli TW70 nie miałeś, więc po co się rozwodzić? W lascali jest znacznie niżej cięty. :wink:

Dla mnie bez sensowne jest robienie 3 dróg z podziałem dla tweetera na 3kHz.
              A można było kupić jednego seasa 8". :wink:

P.s.
              Do TW 70 można w sumie też zastosować 8" (a może i większy?) :twisted:

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas
                Już to pisałem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar
                  Zamieszczone przez przemo-lukas
                  Już to pisałem :)
                  Ja chce go tak nisko odciac poniewaz nie wiem jak bedzie sobie radzil Gdm z podzialem od 3000 w gore.

Skomentuj

Popcorn, GDM to glosnik SREDNIOTONOWY. tak wiec z zasady powinien poradzic sobie wyzej
                    ja bym go spokojnie cial w okolicach 5-6k

Skomentuj

Najlepiej bedzie jak porobie pomiary glosnikow, rzuce je tu na forum i sie kolegow wtedy spytam jaki podzial byl by najlepszy:-)

Skomentuj

Ale to jest średniotonowy 18cm, więc on raczej wysoko nie pociągnie, a jeśli nawet to będzie grał kierunkowo.

Skomentuj

Koledzy a co sądzicie o seas 27 TBFC/G? Jak się ma do tej kopułki co mi poleciliście?

Skomentuj

To bardzo dobry głośnik i szczerze polecam. Ale sporo droższy

Skomentuj

A który by lepiej pasował do mojej konfiguracji głośników? Czy ten 27 tbfc będzie dobry do mojego projektu czy będzie za cichy?

Skomentuj

Roznice miedzy 27tbfc/g a 22taf/g sa minimalne. Wlasciwie wybor zalezyy tylko i wylacznie od aplikacji. Nie ma najmniejszego sensu kupowac 27tbfc jezeli zamierzasz go ciac na 3Khz, dlatego lepiej wziac 22taf. Co do brzmienia to roznicy nie bedzie zadnej, niektorzy nawet twierdza, ze 22taf minimalnie lepiej gra. Oba glosniki warte swojej ceny

Skomentuj

A 22 taf/g jest głośniejsza? Może lepiej by pasowała do mojego projektu?

Skomentuj

jak to maja byc 3 drogi to bralbym mniejszy glosnik
                                    ale tego mniejszego nie slyszalem a tego duzego jestem pewien

Skomentuj

A ja bym brał większy - nie zapominajmy, że ten średniotonowy ma aż 18cm, a małe kopułki gorzej odgrywają średnicę...

Skomentuj

Caleb, nie zgodze sie z tym, ze male kopulki gorzej odgrywaja srednice. Po prostu technologicznie nie moga grac na niskich podzialach ze wzgledu na wieksze znieksztalcenia. Natomiast nie zdziwilbym sie, gdyby np w pasmie 3-20Khz graly lepiej niz standardowe kopulki powyzej 1". Zreszta przykladem moze tutaj byc jedna z najlepszych miekkich kopulek jaka jest Hiquphon OW1.

Skomentuj

Caleb, nie zgodze sie z tym, ze male kopulki gorzej odgrywaja srednice. Po prostu technologicznie nie moga grac na niskich podzialach ze wzgledu na wieksze znieksztalcenia
                                          Jedno wynika z drugiego - czyli jednak się ze mną zgadzasz :). Najważniejszy jest zakres 2-4 kHz, gdzie nasze ucho jest najbardziej wyczulone - dlatego większe kopułki są po prostu lepsze i 27tbfc/g jest lepsza od 22taf/g, tym bardziej przy aplikacji z 18 cm głośnikiem.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X