Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kina na bazie 4xSTX - MX-140

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa kina na bazie 4xSTX - MX-140

Od jakiegoś czasu przymierzam się do budowy własnego 5.1. Poradziłem się osób które już coś zbudowały i kilku zaproponowało oparcie zestawu o 4szt. STX MX-140. Zbudowanie tych paczek oparł bym o wyliczenia ze strony STX. Planuję tylko dokonać kilku zmian w kształcie (oczywiście takich aby litraż paczek pozostał ten sam). Nie do końca jestem zdecydowany ale podobają mi się dwa wzory:
    Takie Xaviany

lub takie Dali (chociaż tutaj chyba byłby inne stand żeby dodać lekkości

Wracając jednak do tematu tak jak powiedziałem fronty i tyły były by przebudowanymi konstrukcjami STX MX-140.
    Teraz pytania:

1. Czy jeżeli będę dokonywał zmian w macierzystym projekcie skrzyni pod MX-140 to są jakieś granice proporcji ścianek? W projekcie STX-a paczka ma kształt prostopadłościanu, czyli że ściana tylna i przednia są identyczne. Czy jeżeli przy projektowaniu zwężę tylną ściankę o 3,5cm a przednią poszerzę o ten wymiar (żeby zachować tą samą objętość) to wpłynie to jakoś drastycznie na dźwięk?

2. Na jakim projekcie oprzeć się budując "Centrala"? Chciałbym użyć do niego również serii AWX żeby nie odbiegał jakościowo od reszty ale nie mam pojęcia w jakim układzie? Ile i jakich przetworników użyć oraz jak dobrać skrzynkę?

3. Jaki proponujecie do tego projekt suba? W tej kwestii nie mam zielonego pojęcia co wybrać. To ma być stricte pod kino domowe. Nie lubię rozwleczonych niskich częstotliwości.

Cały zestaw ma pracować tylko i wyłącznie w kinie domowym na 25m. Co ważne na projektorze oglądam w stosunku 50/50% filmy i koncerty. Do samych filmów nie zadawał bym sobie zachodu budując wszystko sam. Lubię jednak koncerty a zestaw kina który ładnie sprawdza się w muzyce i dorówna zestawowi na AWX-ach kosztuje pod 10.000zł.

Nie bardzo mi się ten pomysł podoba, wolał bym coś nie koniecznie tak dużego z bardzo dobrą średnicą i kopułkę dość wyrazistą np. 27tbfc/g z tonsilem 13/50/9 6ohm i np. daytona 12cali w oz. MX 140 to dobre stereo i raczej pod amplituner 5.1 który przeważnie za wiele mocy na kanał nie ma nie bardzo się nadaje.

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
      Nie bardzo mi się ten pomysł podoba, wolał bym coś nie koniecznie tak dużego z bardzo dobrą średnicą i kopułkę dość wyrazistą np. 27tbfc/g z tonsilem 13/50/9 6ohm i np. daytona 12cali w oz. MX 140 to dobre stereo i raczej pod amplituner 5.1 który przeważnie za wiele mocy na kanał nie ma nie bardzo się nadaje.
      Kurcze to ja już nie wiem kogo słuchać. Ciężko wybrać samemu ponieważ DIY ma jeden minus. Nie można iść do sklepu i zrobić odsłuchu.
      Nie chcę również przytaczać nicku osoby z którą rozmawiałem o swoich potrzebach i która zaproponowała mi tą koncepcję ponieważ może być o to zła. Jest to jednak osoba która ma na tym forum dwa bardzo dobrze wykonane projekty między innymi jedna na AWX-ach.

Mówisz że wolał byś nie koniecznie coś tak dużego. Czy jeśli wybiorę mniejsze przetworniki to podczas filmów nie będzie brakowało mocy na bokach? Czy to dobrze żeby z boków szedł sam środek i góra a dolnym pasmem zajmował się tylko sub? Jak to potem jest przy odsłuchach koncertów?
      Podałeś konkretne modele przetworników. Ja nie jestem specem w akustyce i na pewno będę miał problemy z dobrym doborem skrzynek. Stolarki i wykonania się nie boję ale boje się błędów w wyliczeniach i wymiarowaniu pod dane przetworniki. Dlatego też chciałem o sprawdzony na 100% projekt.
      Napisz coś więcej jeżeli możesz.

Skomentuj

bestisz,
        ad 1 - jezeli chcesz robic wg oryginalu z STXa to najlepiej nie zmieniaj wymiaru scianki frotowej. mozesz ja wydluzyc w dol ale rozmieszczenia glosnikow itp nie ruszaj
        glebkosc i to co sie dzieje za frontem mozesz prawie dowolnie zmieniac

ad 2 - dokladnie to samo co na reszcie
        tylko sobie go polozysz

sub do tak duzych wooferow i w dodatku ma nie mulic? to sprzeczne z ideal kina :lol:

jak dla mnie te glosniki rowniez sa za duze
        pomieszczenie dosc duze ale nie az tak wielkie zeby koniecznie stosowac tak duze woofery (ich bedzie lacznie 5!)
        napisz jeszcze jaki masz amplituner to cos sie pomysli. ale rowniez bylbym za 15cm a nie 18

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
          bestisz,
          ad 1 - jezeli chcesz robic wg oryginalu z STXa to najlepiej nie zmieniaj wymiaru scianki frotowej. mozesz ja wydluzyc w dol ale rozmieszczenia glosnikow itp nie ruszaj
          glebkosc i to co sie dzieje za frontem mozesz prawie dowolnie zmieniac

ad 2 - dokladnie to samo co na reszcie
          tylko sobie go polozysz

sub do tak duzych wooferow i w dodatku ma nie mulic? to sprzeczne z ideal kina :lol:

jak dla mnie te glosniki rowniez sa za duze
          pomieszczenie dosc duze ale nie az tak wielkie zeby koniecznie stosowac tak duze woofery (ich bedzie lacznie 5!)
          napisz jeszcze jaki masz amplituner to cos sie pomysli. ale rowniez bylbym za 15cm a nie 18
          Dzięki Pawle za odpowiedź. W takim razie chyba trzeba by pomyśleć o czymś mniejszym. Amplituner to Onkyo TX-SR606. Co w takim razie radzisz? Proszę o jakiś projekt do skopiowania wymiarowo ponieważ wyliczania po prostu się boję.

Skomentuj

Chociaż z drugiej strony lepiej mieć nadmiar niż zastanawiać się czy małe głośniczki wyrobią.

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
              MX 140 to dobre stereo i raczej pod amplituner 5.1 który przeważnie za wiele mocy na kanał nie ma nie bardzo się nadaje.
              Trochę się zdziwiłem jak podłączyłem MX140 pod lampę na PCL86 (ok 1W mocy) i grało! Przede wszystkim na czym zwróciłem uwagę, nie było problemu na basie. Oczywiście grało to niegłośno, ale grało.. Także nie sugerowałbym się tym, że mocy będzie z amplitunera.

Ja natomiast po kilku odsłuchach kina jestem z dnia na dzień coraz bardziej zdania, że wolałbym mieć 5jednakowych monitorków niż fronty na 18tce a tył na mniejszym bracie jeśli jest w ofercie. Dlatego też proponowałbym Ci zestaw na nisko-średniotonowcu z m-100 15-100-8-AKX i do tego Vifę DX25 dzisiaj pod firmą Scana... 5 takich monitorów i do tego ewentualnie sub. Każdy monitor w 10-12litrach.

Skomentuj

Zamieszczone przez bestisz
                Podałeś konkretne modele przetworników. Ja nie jestem specem w akustyce i na pewno będę miał problemy z dobrym doborem skrzynek. Stolarki i wykonania się nie boję ale boje się błędów w wyliczeniach i wymiarowaniu pod dane przetworniki. Dlatego też chciałem o sprawdzony na 100% projekt.
                To co zaproponowałem ja i dolphin123 to zestawienia głośników do których jest zwrotnica i gotowe wykonane konstrukcję, bez problemu je odnajdziesz, raczej nikt nie będzie Ci proponował czegoś co trzeba projektować od podstaw. Przydała by się informacja ile kasy możesz przeznaczyć na całość bo np. dobry sub może zjeść dużą część budżetu, a skoro chcesz na tym zestawie słuchać koncertów takowy by się przydał.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                  Chociaż z drugiej strony lepiej mieć nadmiar niż zastanawiać się czy małe głośniczki wyrobią
                  spokojnie monitory na 15cm naglosnia 25m2 wiec 5szt w zupelnosci wystarczy

a mneijsze monitory latwiej ustawic, latwiej napedzic i tansze beda :P

w/w AKXa nie znam ale mozna go wysoko ciac wiec do kina bym sie nim zainteresowal
                  chociaz osobiscie szukalbym czegos z papieru :P

Skomentuj

Kolega chce słuchać koncertów a ich raczej cicho się nie słucha. No ale niech sam zdecyduje.
                    Co do suba ja bym rozważał opcje z którąś z samochowych 30stek stx'a.

Skomentuj

Jeszcze raz bardzo dziękuję wszystkim za propozycje. Nie mam zbyt wielu postów a jednak traktujecie mnie serio i dlatego tak to podkreślam.
                      Budżet to powiedzmy 2500-3000zł na wszystko czyli kompletne 5.1. Powiedzmy że nie jest to sztywne bo jeżeli ktoś zaproponuje zestaw 5.0 w tej kwocie i po budowie będę z niego zadowolony to i dodatkowy 1000zł na suba się znajdzie. Nie liczcie proszę do kosztorysu cen MDF-u i wszelakich materiałów ponieważ mam do tego dostęp i w większości będzie to za free.

@dolphin123
                      Czy pod wymieniony przez ciebie zestaw 15-100-8-AKX + Vifa DX25 znajdę gdzieś zwymiarowane budy czy muszę posłużyć się programem i liczyć. Napisałeś 10-12L jednak chciałbym mieć to zrobione z czystym sumieniem czyli wymiary co do joty poprawne w stosunku do sprawności głośników. Czy kopułka w takiej konstrukcji powinna być w tej samej komorze co 15-100-8-AKX? Poza tym też chciałbym zapytać czy jeżeli jakiś przetwornik ma zwymiarowaną budę a ja chciałbym zmienić jej proporcje tylko aby dobrać kształt pod własne gusta to czy mogę zmieniać szerokości przedniej i tylnej ścianki (wprost proporcjonalnie). Pomijam fakt zmiany rozmieszczenia przetworników na przedniej ściance. Chodzi konkretnie o jej szerokość.

@Pawel S.
                      Co masz na myśli że szukał być czegoś papierowego? Mnie jak mówisz papierowego zaraz przypominają się czasy kiedy byłem młodym szczeniakiem i bywałem u kuzyna który miał zestaw Unitra Tosca i dedykowane do tego zestawu głośniki. W domu miałem "Kasprzaka" więc jak usłyszałem pierwszy raz ten zestaw to do dziś czuje na plecach ciepłotę tego dźwięku. No ale to taka mała dygresja z mojej strony.

Skomentuj

bestisz najlepiej zapytac konstruktora zwrotnicy czy przy pomiarach uwzglednial szerokosc przedniej scianki. Ja bym zastosowal wymiary skrzynek z projektu Nextona M-100, wszystko w jednej komorze. http://www.highfidelity.pl/artykuly/0710/nexton.html :wink:
                        Kiedys takie proporcje wlasnie w projekcie z DX25 zrobilem. Ponizej jeszcze wczesniejsza wersja obudowy z PJtką stxa. Z DX25 grało to dużo dużo lepiej...

Skomentuj

potwierdzam to co mowi dolphin123,
                          bardzo fajny zestaw
                          bardzo mi sie podoba ten stx

ale za ta kasa, ktora chcesz przeznaczyc szukal bym czegos z wyzszej polki
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Trzeba konkretnie zdecydowac sie na budzet i bedziemy szukac najlepszego zestawienia po prostu :wink:

Z tego co widze jest ok 600zl na przetworniki na monitor. Polecilbym Ushery ale to juz potrzebuje raczej wolnostojacej obudowy... Trzeba poszperac w zapisanych linkach. Autor moze przejrzec moja sciage z linku moze cos mu wpadnie w oko

Skomentuj

a może VISATON AL... czyli AL130 i AL170 wchodzą w grę albo seas a tego już mnogo jak np :
                              http://www.zaphaudio.com/audio-speaker17.html

Skomentuj

Kurcze może powiem inaczej. To nie jest tak że mam 3500zł i muszę go wydać. Projekt który proponowaliście na początku czyli monitory na bazie Nextona opartych na 15-100-8-AKX +Vifa DX25 bardzo mi się podobał. Nie musi być tak że muszę mieć podłechtane ego tym że wydam 3500zł na elementy. Jeśli taki zestawik na Nextonach będzie grał poprawnie to ja już jestem na TAK.
                                Dla mnie to tylko oszczędność ponieważ obecnie mam w stereo zestaw kolumn Kef IQ5 napędzane Krellem KAV 400. Głośniczki pod ten wzmacniacz są po prostu za małe i jeśli wyjdzie projekt kina to przy budowie głośników pod stereo będę szastał budżetem
                                Ten zestaw ma grać po prostu poprawnie i przyjemnie. Martwi mnie tylko fakt że jeśli zastosuję 5szt. Nextonów to czy taki central nie będzie mało wydajny? Może walnę bzdurę ale gdyby w centralu zastosować 2x 15-100-8-AKX +2x Vifa DX25 oczywiście powiększając też skrzynkę?

Skomentuj

Nie bedzie malo wydajny taki central:) Rozchodzi sie wlasnie o to,aby calosc grala na takim samym poziomie glosnosci. To co zaproponowales nie ma prawa bytu, central wychodzilby na przod a druga sprawa jedna wysokotonoowka by starczyla (nalezaloby zmniejszyc tlumik i zmodyfikowac zwrotke). Ten zestaw jest bardzo fajny, nie probuje grac dzwiekow jakich nie jest w stanie wydobyc. Zreszta masz przyklad - m-100 kosztuje prawie 2tys zl, a w monitorach tych siedzi gorsza wysokotonowka i do tego podzial na zwrotnicy jest uznawany przez wielu za nisko przez co traci caly przekaz. Tu masz wysokotonowke juz lepsza.
                                  Tu masz konstrukcje:
                                  http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=17580
                                  http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...ight=kino+dx25
                                  http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...ight=kino+dx25

Nie zastanawialbym sie ciagle a zaczal budowac :wink:

Skomentuj

Może i masz rację że czas brać się do roboty. Mam tylko jedną wątpliwość. We wszystkich tych konstrukcjach wykorzystujących AKX-a i Vifkę DX25 obudowy to BR z wylotem tunelu wyprowadzonym na tylnej ściance. Przy czytaniu od kilku miesięcy forum bardzo często spotkałem się z opinią że jeżeli kolumny stoją bardzo blisko ściany to wybierać konstrukcje z BR na przedniej ściance. Jeżeli z frontami u mnie nie będzie problemu bo mogę je odsunąć o te 50cm od ściany tak tyły będą w samych narożnikach pokoju i nie mam za bardzo możliwości żeby to zmienić. Tak samo z centralem - u mnie będzie on zawieszony nad TV i pochylony na wieszaku w kierunku odsłuchu. Tak czy owak nie będzie on dalej jak 5cm od ściany.

Skomentuj

Zamieszczone przez bestisz
                                      Co masz na myśli że szukał być czegoś papierowego?
                                      papierowa membrana na wooferze - poprostu charakter brzmienia bardziej mi pasuje do tego typu zastosowan

Skomentuj

bestisz jesli wezmiesz wymiary przedniej scianki 340x180 to spokojnie zmiescisz br z przodu i nie widze problemu :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X