Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Koncepcja obudowy OBTLs, jej wady i zalety.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Probuje teraz odsluchiwac te obudowe. Podlaczylem ja do aktywnie do starej wiezy Panasonic, ktora ma podzial przy 110hz. Bas schodzi bardzo nisko, niestety mam zbyt slaby wzmacniacz zeby grac glosniej, wiec leci z przecietna glosnoscia. Trzeba troszke poustawiac zeby bas byl niski, nie kazdym miejscu jest go dostatecznie duzo.

Skomentuj

Ja zauważyłem, że w żadnej z obudów bas nie schodzi u mnie niżej jak niecałe 30Hz, (byc może przez filtr subsoniczny) jest on tylko w różnej ilości na różnych częstotliwościach, jednak zakres 30-40Hz jest na porównywalnym poziomie. Dopiero wyżej jest różnica w efektywności, no ale to subiektywne odczucia na ucho :wink:

Co do OBTLs to idzie łeb w łeb z OZ jeśli chodzi o szybkość basu, ale co do charakteru brzmienia to jeszcze sie za mało osłuchałem

Będziesz robił eksperymenty z wyższymi obudowami?

Ciekaw jestem jaki minimalny musi być przekrój kanału.

Skomentuj

Tak, napewno przetestuje wyzsze obudowy jak rowniez dluzsze tunele w jednakowej obudowie. Chcialbym tez sprawdzic obudowe w ksztalcie trojkata. Taka obudowa wydaje mi sie byc bardzo sztywna i optymalna akustycznie. Mysle tez o zmniejszeniu przekroju u gory obudowy, zwezajace zakonczenie. Mogloby to pracowac troche jak filtr dolnoprzepustowy.

Skomentuj

Pogromco, pamiętaj że każdy filtr ma swoją dobroć a co za tym idzie zmienia parametry impulsowe

Skomentuj

Dlatego z pewnym dystansem podchodze do tego zabiegu. Po prostu mysle co w tej obudowie mozna poprawic.
            Teraz slucham OBTLs jako subwoofer, jako satelity graja monitory philipsa, ktore maja okolo 91db skutecznosci. Musze powiedziec, ze basu jest nawet troszke zbyt duzo. Zatem skutecznosc nie jest az tak slaba jak mogloby sie wydawac.

Skomentuj

Zrób obudowę OBTLs na bazie wspomnianego kiedyś: :grin:

visaton sub

W róg pokoju w sam raz.
              Sam myślę nad podobnym kształtem, tylko ze ściętą tylną ścianką na panel aktywny, no ale niestety 85cm wysokości musi zostać.

Skomentuj

Pogromca mitow, skoro masz to na warsztacie to dla pełni porównania proponuję zrobić nowy pomiar bo z tego co mamy niewiele wynika. Chodzi o pomiar w typowej odgrodzie, kawał blatu i ten głośnik i pomiar z daleka jak i z 1cm.

Porównanie wyników z 1cm powie nam czy faktycznie tunel za głośnikiem coś daje i ile daje w stosunku do czystej OB.

W polu dalekim zobacyzmy jak przebiega zwarcie akustyczne w OBTLw stosunku to OB.

Jezeli w obu przypadkach będa jakieś zyski to będzie można bawić sie dalej jeżeli nie to będzie znacyzć, że pomysł jest nie wart zachodu.

Skomentuj

Troche musztarda po obiedzie z ta odgroda. Kiedy mialem w pokoju wielka deche, to nie bylo OBTLs. Teraz niebardzo mam mozliwosc wcisniecia do pokoju duzej dechy. Ale przeciez na stronie STX pomiary sa przeprowadzone dla odgrody. Mam glosnik STX 38 400 4 SE, ktory mierzylem w odgrodzie i linii tranmisyjnej i pomiar z odgrody zgadzal sie z pomiarem na stronie STX. Od okolo 50hz notowalem spadek czestotliwosci. Biorac to za jakas baze mozna porownac pomiar STX dla GDN 30 400 4 SE z moim pomiarem w dalekim polu.
                  Dysponuje rowniez pomiare glosnika Klangfilm w duzej odgrodzie, na ktorym powstal pierwszy prototyp OBTLs.
                  http://www.audiostereo.pl/uploads/ol...1282322982.jpg
                  http://www.audiostereo.pl/uploads/ol...1282322983.jpg

W przypadku duzej odgrody bas tracil przy okolo 55Hz. w OBTLs rozciagal sie liniowo do 30hz.

Skomentuj

Dziś porównywałem bezpośrednio OBTLs i OZ.
                    Nowa obudowa gra szybko i precyzyjnie, ale brzmienie jest takie osuszone, pozbawione takiego mruknięcia i mięcha, które posiada OZ. Może się to podobać i może sprawdza się to w jazzie lub akustycznych kapelach, no ale w rocka to ja wolę OZ.
                    Wydaje mi się ze skuteczność jest równie niższa jak w OZ.
                    Tłumienie dałem duże i maksymalne i nie stwierdziłem różnicy na ucho.

Nie wiem jakie masz spostrzeżenia i odczucia w tym temacie Pogromco?

Skomentuj

jaciomp, skoro nie ma mruknięcia tzn ze nie ma niskiego basu, barak zejscia, typowe dla OB, tylko tłukło wyższymi składowymi. Warto przelecieć generatorem po skali i ocenić na ucho od jakiej częstotliwości sensownie mruczy.

Skomentuj

Yoshi_80, Miales pokazac swoj pomysl na OBTLs?

Zamieszczone przez jaciomp
                        Nowa obudowa gra szybko i precyzyjnie, ale brzmienie jest takie osuszone, pozbawione takiego mruknięcia i mięcha, które posiada OZ.
                        Bo obudowa OZ generuje wieksze cisnienie, a dipol czy odgroda wiecej przepompowuje powietrza. Dlatego moze sie wydawac, ze OBLTs ma suchy bas, bez miecha czy kopa. Akurat zejscie basu to ostatnia rzecz o jaka bym sie martwil w mojej OBTLs. Brzmienie przypomina mi to co mialem na odgrodach z 15-18 calowymi wooferami, lecz z ta roznica, ze niskiego basu jest wiecej.
                        Jeszcze jedna ciekawostka jest fakt, ze dzwiek basu generowany jest bardziej kierunkowo jak w dipolu. Zauwazylem, ze najlepszy bas jest wtedy, gdy glosnik jest idealnie na wprost glowy. Moze to troche dziwnie, ale slychac ze bas dochodzi z pewnego miejsca, a nie ze po prostu jest w pomieszczeniu.
                        Jesli to nie sa moje omamy sluchowe, to dzialalo by to na korzysc, gdyz sluchajac muzyki bardziej audiofilskiej mamy mozliwosc percepcji kierunku z ktorego dochodzi bas.
                        Teoretycznie powinno to byc niemozliwie, z uwagi na dlugosc fali dzwieku niskotonowego, jednak skoro dipole charakteryzyuja sie wlasnie takim dzwiekiem to moze OBTLs czesciowo tez z tego czerpie.

U mnie z pewnoscia nie brakuje najnizszego basu, co przy glosniku jaki zastosowalem jest dla mnie zaskakujace.

[ Dodano: 2010-11-26, 18:55 ]
                        Panowie. Mam taki pomysl aby sciac tylna scianke i dac glosnikowi wiecej powietrza do oddychania. Przyblizyc koncepcje w strone Dipola lecz aby nadal czerpac z rezonansu linii.

Zastanawiam sie jak mocno oslabnie bas po takim modzie. Chyba zaraz rozbiore obudowe i wykroje tylna scianke w ten sposob.

Skomentuj

Panowie. Mam taki pomysl aby sciac tylna scianke i dac glosnikowi wiecej powietrza do oddychania. Przyblizyc koncepcje w strone Dipola lecz aby nadal czerpac z rezonansu linii.
                          Fajnie, tylko wstaw jakąś niezłą kobitkę na wizualizację :lol:

Niech ktoś jeszcze zmajstruje taka obudowę, bo mamy tylko dwie z czego jedna strojona na ucho :razz:

Co do zejścia to ono jest ale, brzmienie jest takie bez otoczki mruczenia i delikatnego przeciągnięcia, cholera jasna, nie wiem jak to ubrać w słowa :roll:
                          Jedyne co mi się na razie ciut bardziej podoba to stopa perkusyjna bo jest twardsza.

Czy za mocno wytłumiając OZ tracimy coś na brzmieniu, czy tłumić ją ile wejdzie?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                            Czy za mocno wytłumiając OZ tracimy coś na brzmieniu, czy tłumić ją ile wejdzie?
                            Wytłum tak jak uważasz że jest najlepiej...
                            (mówiąc jednym słowem: posłuchaj )

Skomentuj

Docielem kawalek plecow obudowy. Jednak obawiam, ze te juz praktycznie OB, a nie OBTLs. Wysokosc jest zbyt mala zeby cos zdzialac, no ale zobaczymy co pokaza pomiary.

Fajnie, tylko wstaw jakąś niezłą kobitkę na wizualizację :lol:
                              Specjalnie dla Ciebie zamienie tego zoltego facia na jakas zgarbna kobitke, ale to w nastepnej wizualizacji :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                                Yoshi_80, Miales pokazac swoj pomysl na OBTLs?
                                Oki już się rehabilituję :grin: .

Mój pomysł bazuje na założeniu OBTL w którym jest więcej komponentu OB bo na razie jest go bardzo mało poza dziurą na górze kolumny która ewidentnie wszystko psuje natychmiastowym zwarciem akustycznym.

Moje połączenie OB z TL wygląda następująco, od frontu nic specjalnego :

Od tyłu natomiast mamy :

A pod tylna scianą ukrytą linie w rozdwojeniu na dwa kanały :

Zalety?
                                Koncepcja OBTL zachowana, zwarcie akustyczne OB przeniesione na dużo niższą częstotliwość jak w klasycznej OB wiec nie tracimy efektywności już od ok 1 kHz ale dopiero może od ok 100-200Hz zależnie od wielkości paczki.

Skomentuj

Calkiem sprytnie Yoshi, troche jak Wafer PMC. Teraz tylko musisz to zbudowac :P Ja wlasnie koncze mierzyc to nowe ustrojstwo.

Skomentuj

O ludzie, ponosi Was fantazja :smile:

Wytłum tak jak uważasz że jest najlepiej...
                                    (mówiąc jednym słowem: posłuchaj )
                                    ir0nhide, niestety już ogłuchłem od tych porównań i nie słyszę za bardzo różnicy a siła autosugestii jest coraz większa :wink:

Skomentuj

niestety już ogłuchłem od tych porównań i nie słyszę za bardzo różnicy a siła autosugestii jest coraz większa :wink:
                                      A mowia, ze kable daja kolosalna roznice brzmienia...

Skomentuj

Zwłaszcza te sieciowe za 1 koła :lol:

Skomentuj

Wrzuce Wam pare pomiarow OBLTs ze scieta scianka oraz odgroda wykonana z tej obudowy przez odkrecenie tylnej scianki. Czyli cos w rodzaju obudowy U. Tylko nie bierzcie pod uwage poziomu -db bo robilem te pomiary z innym poziomie glosnosci, w stosunku do pierwszego pomiaru OBTLs na STX. Kierujcie sie tylko samym wykresem pasma przenoszenia.

Na poczatek pomiar OBTLs ze scietym tylem bez tlumienia.

Od razu rzuca sie w oczy naj nizsze pasmo, ktore jest po prostu okrojne w stosunku do typowej OBTLs.

Ale to byla gola obudowa, teraz dorzucam gabke i welne.

Nie widac wielkich zmian, poza jakby lepszym wyrownaniem pasma niskotonowego. Nadal jednak nie mamy zysku na najnizszym basie.

Teraz zobaczmy na pomiar samej odgrody, czyli obudowy scietej z odkrecona tylna scianka. Typowa odgroda.

W tym przypadku dostajemy ladniejsze wyrownianie pasma z zakresu 50-200hz, lecz notujemy spadek basu ponizej 50hz. Tam gdzie OBTLs praktycznie liniowo dochodzila do 30hz, to tutaj w przypadku odgrody mamy po prostu mniej najnizszego basu.
                                          Moglbym rowniez pokusic sie o stwierdzenie, ze OBTLs w zakresie 30-100 ma bardziej wyrownana charakrystyke, co biorac pod ze jest to pomiar daleki dobrze wrozy dla tej obudowy.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X