Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cewka GDN 30/120/1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Cewka GDN 30/120/1

Witam mam dość nietypowe pytanie ponieważ mam głośniki GDN 30/80/2 do regeneracji i tu moje pytanie czy nie mógł bym użyć do nich cewki z gdn 30/120/1? Proszę o wasze opinie:)

jezeli pasuje srednica to mozesz - ale wtedy to bedzie zupelnie inny glosnik

Skomentuj

Srednica jest ta sama ale ta cewka z gdn 30/120/1 jest wyzsza ma 18,5 mm a z gdn 30/80/2 ma zaledwie 12. Szczelina w gdn 30/120/1 ma 8 mm a w 30/80/2 6mm. To nic nie bedzie przeszkadzalo? Dzieki wysokiej cewce bedzie wiekszy xmax.

Skomentuj

Zamieszczone przez Popcorn
        Szczelina w gdn 30/120/1 ma 8 mm a w 30/80/2 6mm. To nic nie bedzie przeszkadzalo?
        tutaj niestety moze juz ocierac
        Zamieszczone przez Popcorn
        Dzieki wysokiej cewce bedzie wiekszy xmax.
        tak, ale to nie zawsze jest lepiej
        moze np udezac o nabiegunnik :P

Skomentuj

Nie powinien chyba uderzyć o nabiegunnik bo ma w końcu te 2 magnesy:) Martwi mnie ta szczelina.

[ Dodano: 2010-11-25, 15:59 ]
          Ale to jest wysokość szczeliny a nie szerokość.

[ Dodano: 2010-11-25, 21:36 ]
          Moze jakis kolega sie jeszcze wypowie? Bo nie wiem czy zamawiac cewki. Pozdrawiam

Skomentuj

aha - jak wysokosc to moze byc

(12-6)/2=+/-3mm
            (18,5-8)/2=+/-5,25mm

roznica niewielka i wg mnie moze byc

upewnij sie jeszcze o srednice zew cewki - mi sie zdazylo ze do starego tonsila zamiennik nie pasowal i wlasnie ocieral po zewnetrznej stronie

Skomentuj

Jednak nie będę dawał tej cewki ponieważ napisałem do umifonu i Pan Henryk napisał mi tak:
              "Zastosowanie cewki o zwiększonej szerokości /o 50%/ w innym obwodzie magnetycznym da ujemny wynik.
              Część cewki będzie poza polem magnetycznym;
              - zmaleje efektywność
              - wzrosną zniekształcenia
              - pogorszą się warunki chłodzenia /mniejsza moc/."

Skomentuj

Czaruję...
              X