Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JAK ZROBIĆ MONIORY STUDYJNE!!?? TANIO!!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

irek zaczyna gadać jak florek... :mrgreen: :wink:

Skomentuj

Heh, trochę rozjechaliśmy temat. : ) Jak śnieg na ulicy.
      Pogromca mitów, jaką muzykę tworzysz ?? ;> jestem bardzo ciekaw.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
        irek zaczyna gadać jak florek... :mrgreen: :wink:
        Gadałeś kiedyś z florkiem na żywo? Bo z tego co wiem z wawy nie jesteś... :roll:
        [wygasnie]

Skomentuj

Gadalem. Czy musze byc ze wsi zeby gadac z florkiem? :wink:
          Wystarczy poczytac jego wypowiedzi w internecie.... http://tubes.homeunix.com/forum/viewtopic.php?p=127#127 :mrgreen:

Skomentuj

Nie na temat...
            W necie to nie to samo co na żywo :razz: Masz dość kontrowersyjne poglądy, których nie popieram, co do wawy ale cóż, masz trochę racji, dużo tu przyjezdnych

[wygasnie]

Skomentuj

Zamieszczone przez si3ki3r
              Heh, trochę rozjechaliśmy temat. : ) Jak śnieg na ulicy.
              Pogromca mitów, jaką muzykę tworzysz ?? ;> jestem bardzo ciekaw.
              Tworzenie to zbyt powaznie powiedziane. Bawie sie dzwiekami i tyle. Zaczynalem jakies 15 lat temu na Amidze i protrakerze, a teraz pomyslalem sobie ze wroce do tego i cos tam klepie do szuflady.

Skomentuj

mi od dawna po głowie chodzi grubaśny włochaty dywan na pustej ścianie za plecami. Ceny czegoś takiego zaczynają się od 70-100zl/m2 (3m2 =300zł), te tańsze sa na plastikowej siatce, te droższe na pożytecznym akustycznie filcu. To co będzie pod nim - 5cm powietrza, wytłoczki od jajek czy tylko watolina/filc to inna sprawa (różne materiały to różne tłumione częstotliwości!), zaleca się jednak odstęp. Takie coś wygląda zajebiście stylowo, powiesiłbym na to bluzy, tshirty na wieszakach!

Akurat gdzieć tam mam radmora 5412. Ma fantastycznie zaprojektowany filtr kontur, ale nie o to przecież chodzi w odsłuchach studyjnych. Radek ma regulacje niskich tonów zbyt wysoko (dudniące), a wysokie zbyt nisko - do odpowiednio słabych pasmowo kolumn. Końcówka mocy jest bardzo słaba, zero dynamiki, umarła w starciu z moim pierwszym tranzystorowym wzmakiem DIY. Na pewno nie uciągnie monitorów na AWX do których sam się przymierzam i Tobie również proponuje. Koszt to jakieś 700zł, to zależy czy kupisz tanią płytę na spółę z kumplem (bo cale płyty sa tansze <30zł/m2 niz kawałki 50 pare zl/m2) tak jak ja, czy potniesz szafki, będziesz fornirował czy nie. Jeśli chcesz taniej obejrzyj się za ARN150+SC10N. Były jeszcze jakieś konstrukcje na stxowym GDN-17.. taki z żółta membraną ale ten mi grał słabo na basie, latał jak szalony i krzyczał na mnie ze srednich. W każdym razie kieruj się w zestawy dwudrożne - koniecznie sprawdzone konstrukcje, 3way w tym najniższym przedziale cenowym zazwyczaj nie grają ciekawie na srednicy - a o to chodzi!

Skomentuj

koledzy mieli racje
                  kup szerokopasmowca stx-a f-155 i gwarantuje, ze z wokalu bedziesz zadowolony
                  to sa bardzo dobre glosniki w ekstra cenie
                  12l br i bedzie ok
                  w tej cenie napewno nie znajdziesz nic ciekawszego
                  maja tylko jedna wade: nie sa papierowe :twisted: prawda Pawel?
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wywalam posty nie na temat. Nie pisać kolejnych głupich postów bo to juz przechodzi ludzkie pojęcie.

Skomentuj

Troche sie zamieszania narobilo ale cale szczescie moderatorzy zachowali zimna krew i wywalili smieci :) Jednak wrocmy do tematu.
                      Z uwagi na to, ze od dluzszego czasu interesuje sie technika studyjna, procesem nagrywania jak i komponowania to pozwole sobie kapke napisac na temat monitorow studyjnych bliskiego pola.
                      Goraca dyskusja jaka sie pojawila dotyczyla glosnikow szerokopasmowych, ktore przez swoje dobrze wszystkim znane ulomnosci teoretycznie nie nadaja sie na monitory bliskiego pola. Rzecz w tym, ze chyba nie kazdy wie po co stosuje sie monitory bliskiego pola. Czy jest to malutkie domowe studio czy potezne studio profesjonalne to kazde z nich posiada monitory bliskiego pola. Najwazniejszym zdaniem tych monitorow nie jest odgrywanie jak najszerszego pasma ale umozliwienie realizatorowi stworzenie miksu, ktory bedzie posiadal wlasciwa stereofonie, barwe poszczegolnych instrumentow, wokalu i ogolna spojnosc brzmienia. Dopiero pozniej na etapie masteringu dopieszcza sie miks.
                      Jesli ktos mysli, ze z metra lub mniejszej odleglosci bedzie mogl pracowac nad najnizszymi czestotliwosciami to sie grubo myli. Oczywiscie wiele zalezy od rodzaju muzyki nad jaka pracujemy i to powinno byc glownym powodem wyboru monitorow bliskiego pola.
                      W rzeczywistosci w pasmie bliskiego pola najwazniejszy jest zakres od 60hz do 16 czasami 18 khz. To tutaj dzieje sie najwiecej i takie pasmo bez problemu pokrywaja nowoczesne glosniki szerokopasmowe. Jesli duzo pracujemy nad wokalem i nagrywamy prawdziwe instrumenty akustyczne, to ze strony glosnikow szerokopasmowych mozemy liczyc na kolejny uklon. Nikt przy zdrowych zmyslach nie powie, ze tanie dwudrozne monitory bliskiego pola maja znakomita srednice. Nawet bardzo drogie konstrukcje maja z tym problem ( wlasnie przez podzial pasma ktory odgrywa najwazniejsza rzecz w muzyce ). Dopiero wyspecjalizowane konstrukcje trojdrozne moga zaoferowac znakomite pasmo sredniotonowe.
                      Slyszalem juz kilka monitorow studyjnych i niespecjalnie rzucilo mnie na kolana ich pasmo sredniotonowe. Niestety w pewnym zakresie cenowym pewnych ulomnosci dwudroznych sie nie przeskoczy i mozna zrobic cos prosciej stosujac dobre, nowoczesne glosniki szerokopasmowe. Poniewaz panuje ogolnie idiotyczna moda na rozciaganie pasma przenoszenia z jak najmniejszych glosnikow to zalety dobrych szerokopasmowcow sa pomijane.
                      Suma sumarum i tak bez odpowiedniego duzego studia i duzych monitorow dalekiego pola nie jestesmy w stanie precyzyjnie pracowac nad basem. W malych studiach juz lepiej uzyc do tego bardzo dobrych sluchawek, a reszte pasma ustawiac na monitorach z dobrymi szerokopasmowcami.
                      Irek pisal, ze STX pracuje nad wlasnymi monitorami studyjnymi. Mam nadzieje, ze zrobia rowniez wersje z glosnikiem szerokopasmowym na wzor F155 i F180 poniewaz takie konstrukcje moglyby namieszac na rynku, a tak to zrobia kolejny przecietny dwudrozny monitor aktywny. Mam jedak nadzieje, ze wykorzystaja swoj potencjal i nie strzela sobie w przyslowiowe kolano. Szkoda by bylo zmarnowac taka okazje na odkrojenie kawaleczka tortu zwanego rynkiem profesjonalnych monitorow studyjnych.

Skomentuj

Czaruję...
                      X