Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nasze poczynania z ARTĄ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Na stronie Arta sa tutoriale, jest tam wszystko co potrzeba.
    Last edited by Pogromca mitow; 24.12.2014, 22:22.

Skomentuj

Dla ciekawości przykład jak niewielkie elementy mogą wpłynąć na błąd pomiaru i odbicia które są widoczne na impulsie. W przypadku np. Arty bramka jest tak krótka, że nie jest możliwe otworzenia okna z SPL.

Zrobiłem sobie taki uchwyt do słynnego "mikrofonu w rurce" aby umożliwić sobie szybką zmianę pozycji mikrofonu pomiędzy tunelem na dole a wooferem w przypadku zestawów podłogowych. Uchwyt zawiera łączniki/elementy drewniane z zaciskami, taka to sobie konstrukcja wyszła.

Poniżej pomiar za pomocą tego statywu z mocowaniem rurki jak na zdjęciu powyżej i zaznaczonym odbiciem:

I rurka zamocowana za pomocą taśmy do głównej rurki statywu równolegle bez możliwości jakikolwiek odbić:

Reasumując nawet niewielkie elementy mogą mieć negatywny wpływ na impuls.

Skomentuj

A nie było to po prostu odbicie od podłogi lub nogi statywu?

Skomentuj

Dokładnie w tym samym miejscu postawione, statyw ten sam tylko ten uchwyt zdjąłem.

Skomentuj

http://www.mediafire.com/download/7d...ment+guide.pdf ciekawy tutorial o pomiarach i bramkowaniu w ARTA

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
              Dokładnie w tym samym miejscu postawione, statyw ten sam tylko ten uchwyt zdjąłem.
              Bo ten uchwyt reprezentuje dosc duza powierzchnie dobijajaca. Sprobuj owinac ja gabka albo poeksperymentuj, bo moze maly kawalek gabki wystarczy.

Na tym wlasnie polegaja przygotowania do pomiarow. Najpierw nalezy okreslic co i dlaczego sie odbija.

Skomentuj

Witam,

od ostatniego wpisu starałem dojść przyczyny kiepskich pomiarów. Nowa karta, przemeblowanie na czas pomiarów itp. itd. Aż dziś przyszło mi do głowy aby prowizorycznie zatkać port szczelinowy na przedniej ściance. I oto co się okazało:

Ten pofalowany to BR a ten sporo lepszy to CL. I teraz moje pytanie: czy jest możliwy tak negatywny wpływ portu w tym miejscu? No bo już sam nie wiem co o tym myśleć... Wychodzi, że pomiary były od dawna (aby nie powiedzieć, że od początku) prawidłowe a to port pierniczy wszystko. Mierzyłem inne byle jakie zestawy i tam nie ma takich sensacji.

Inny pomiar, z innej odległości, w innym miejscu pokoju i znowu to samo w porównaniu BR vs CL:

Last edited by Jacek Zieliński; 01.03.2015, 18:58.

Skomentuj

Zrob pomiar bliski portu.

Skomentuj

Port:

Zrobiłem kpl całkiem nowych pomiarów bo chcę posiedzieć nad nową zwrotnicą do FW146 i STX-owego ceramika.

Skomentuj

No to juz masz odpowiedz. A powiadaja, ze to TL smieci harmonicznymi z portu... :P

Skomentuj

A tu FW z blika:

Pierwszy dołek pasuje do pomiaru na osi. Czyli co? Dobrze mierzę tylko ten typ tak Ma?

Skomentuj

Czyli port br z przodu kolumny blisko głośnika to zły pomysł
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Genelec w swoich monitorach stosuje port z tylu i to celowo. Na temat portow i ich miesca naroslo sporo mitow, w ktore ludzie caly czas wierza. Wg mnie port z tylu w monitorach bliskiego pola to lepsze rozwiazanie niz z przodu.

Skomentuj

Czyli mogę przyjąć, że moje pomiary są prawidłowe, dać sobie spokój z poszukiwaniem winnych i przyjąć, że tak to niestety wygląda w rzeczywistości ?

Skomentuj

Na to wyglada. Mozesz tez zmierzyc cos innego, albo zatkac port i calkowicie wytlumic srodek obudowu. Zrob ponownie pomiar i bedzie 100%

Skomentuj

Dzięki. Mierzyłem centralny od KD. Tam nie było takich jaj oprócz tego, że chyba coś nie tak w nim ze zwrotnicą albo kopułka ma złą polaryzację bo jest spory rów. Nisko nie działo się nic niepokojącego bo port jest z tyłu.

Skomentuj

Zatkaj port i mierz jeszcze raz

Ja mysle ze w monitorach port musi byc z tylu
                                    W podlogowkach moze byc z przodu ale musi byc odpowiednio nisko
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tu: http://diyaudio.pl/showthread.php/16...l=1#post439251 te zielone linie przedstawiają pomiary z zatkanym (może nie idealnie bo napchałem watoliny) portem.

Skomentuj

Moze wiecie czy JIG2 Borysa można bez przeróbek uzyć do ART-y ?

Skomentuj

Sposób pomiarów za pomoca ARTY - ciekawy sposób wyznaczania offset-u głosnika.
                                          http://mike.seddon.ca/index.php/audi...se-measurement

Skomentuj

Czaruję...
                                          X