Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aplikacja przetwornika Tonsil GDN 11/30

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Aplikacja przetwornika Tonsil GDN 11/30

Czy ma to sens..

Założenia: zestaw podłogowy, wysokość do 1m w miarę możliwości jak najwęższy.

3 Way - 2x GDN 11/30, 1x GDN 11/30 średnica + tweeter

2 przetworniki pracujące w oddzielnej komorze, zestrojone w miarę możliwości najniżej jak się da.

Wiem że zaraz znajdą się stwierdzenie że basu się nie uzyska. Wiadomo że nie jest to 7'' lub 8''... i praw fizyki nie zmienimy, ale może coś udałoby sie z tego wycisnąć. Patrząc np. na System Audio widać że są tacy co i walczą..

http://www.system-audio.com/_en-GB/p...ing%20speakers

Wspaniała średnica, trudna do pobicia w ogóle, bas tylko ten wyższy i średni. Nie strój nisko bo nic nie usłyszysz, zestrój na FS głośnika albo minimalnie niżej. Taki zestaw jest pode mnie czyli szybkość, precyzja, dokładność ale osłabione lecz dokładnie brzmiące pasmo niskiego basu.

Skomentuj

Bez sensu i tyle. Jeden gdn 11/30 na srednice to rozumiem. Basu z tego glosnika bez wzgledu na obudowe bedzie tyle co kot naplakal.

Skomentuj

To fakt, obudowa tak wąska dla tak słabego basowca tylko go pogrąża.

Skomentuj

wiedziałęm że powieje optymizmem, ale chociaź szczere opinie. Zastanawiam się jak np. taki system audio utrzymuje +/- 1,5 db 45-35.000 hz przy tak wąskich zestawach i małych głośnikach. Biora w sumie sd wszystkich głośników pewnie jest większe niż jednej osiemnastki, ale wiadomo że kilka małych membran to nie to samo co jedna duża..

Pomimo swiadomości że basu będzie ( jak kolega stwierdził) tyle co kot napłakał ciekwość mnie żrzera jakby to zagrało.

Jakieś propozycje głośnika 10-12 cm który zejdzie niżej? (nie w cenie 2-3 paczek za sztukę..)

Skomentuj

Moze po prostu te kolumny maja glosniki bardzo wysokiej klasy ( zamiast plastykowych tonsilow ), co przy sumie SD daje jakis tam bas. Mnie natomiast nie zrzera ciekawosc jak to by zagralo, bo to nie zagra. Moze jakbys zrobil panel z 16stu takich glosnikow na strone to faktycznie byloby calkiem git, ale z dwoch...

Skomentuj

Jeżeli szerokość i wysokość jest nie do ruszenia, to może poszaleć w głąb i dać coś większego 7"- 8" na bocznej ściance?

Skomentuj

Tak szerokosć scianki przedniej miałaby zostać.
                To też jest pomysł, albo możnaby podeprzeć z dołu głośnikiem. Głośnik Peerless SDS-134 THP - 830656, serokość przedniej ścianki nie przekroczy wtedy 14 cm.

Skomentuj

to ja proponuje ci troche dolozyc i kupic wavecora 120
                  12cm srednicy a basu z jednego ci w zupelnosci wystarczy
                  przebije o glowe tamte dwa tonsile
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Słyszałem o tym Wavecorze, ze naprawdę nisko schodzi. "Dejtaszit" zresztą też na to wskazuje, duże sd i cewka i reszta. Pozostaje tylko cena 220zł a od nowego roku ma podobno być podwyżka.

Fajnie że powiało optymizmem budowania czegoś wąskiego i przede wszystkim innego.. bo ileż można budowac na awx'ie i Tonsilu 15/40 9 (oczywiście też uważam je za bardzo dobre głosniki w swojej cenie).

Skomentuj

jak jeszcze podrozeja to juz sie napewno nie beda przedawac
                      jak chcesz ich posluchac to na Batorego 35 je maja
                      mozesz umowic sie na darmowy odsluch
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ok. Pewnie chodzi ci a Calisto? Na Audio Show miały dobre recenzje. Słysząłem że akustyk podnosi ceny od nowego roku, więc Wavecor pójdzie w górę od nowego roku.

Skomentuj

tak dokladnie
                          rls calisto
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Daytona DA-135 i DA-175 masz w bardzo fajnej cenie w polinku:) 68,15zl i 128,16zł

Skomentuj

Co powiecie o kompaktowym 3-Way:
                              - STX GDWK-10-250-8-AWX
                              - Tonsil GDN 11/30
                              - Tonsil GDN 17/40

Obudowa typu kompakt (np. Altus / Mildton)

Skomentuj

deVeno, a jaki ma byc typ obudowy? Bo jak zamknieta to ten gdn 17/40 sie nie nadaje, przydaloby sie cos wiekszego, 20cm minimum. Druga sprawa czy poradzisz sobie ze zwrotnica?

Skomentuj

Słabo widze 17/40 na basie... Przydalyby sie dwa, a wstawianie dwoch moze byc nieoplacalne juz... Takze rozejrzalbym sie za czym innym. Polink ma daytony nizszej serii tez tanio, ciekaw jestem jak sobie radza..

Skomentuj

Patrzyłem na ten DA 135, wymagania moje spełnia , 14cm , cena atrakcyna, aluminiowa membrana więc sztywna, fs 56 hz., dla ciekawskich link

http://www.daytonaudio.com/lspeakers...s_da135-8.html

---------- Post dodany o 15:24 ---------- Poprzedni post o 15:21 ----------

DeVeno, może przenieś temat głośników powyżej 13 cm na inny post, bo tak piszemy o wyszytkim..

Skomentuj

Cena Daytona daje do zastanowienia... Nie sluchalem tego glosnika, ale widzac po konstrukcjach za granica, wydaje się być warty swojej ceny..

Skomentuj

Też przeglądaja fora zagraniczne widac że są to dośc popularne przetworniki, może nie seria DA ale RS125, RS150, RS 180 są dość popularne. Kusi pewnie dość nowoczesne "szasi" i w miare atrakcyjne ceny. W stanach są jeszcze tańsze jak u nas, ale nie chcą wysyłać. Poza tym dojdzie koszt wysyłki i robi się lipa.
                                        Na amazon.com oferują RS150 za 31 dolców!, chciałem zamówić razem z płytami ale tu.. zonk, dostawa tych głosników do polski nie możliwa.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X