Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dźwięk dookólny?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
    ktoś eksperymentował coś realnie z konstrukcjami omni polarnymi ?
    Wszystkie znaki wskazują na to że Ja będę "zmuszony" w niedalekim czasie popracować nad taką konstrukcją :). Będzie to dla mnie nowość więc sam jestem ciekawy.
    ogólna koncepcja podobna jak tutaj w 1 poście http://diyaudio.pl/showthread.php/20...5%9Bcie-Duevel
    Ale u "Mnie" będzie to konstrukcja większa 3 drożna z 10 calowym głośnikiem na basie ( prawdopodobnie SS revelator ) nad środkiem i górą pasma trwają jeszcze dyskusje i możliwe że będą to dwie kopułki 50 i 28mm grające na dwa odwrócone od Siebie stożki. Czyli idąc drogą dedukcji konstrukcja dookólnie będzie grała do około 600 Hz. Na tą chwilę nie wiem co z tego wyjdzie :(
    Osobiście nie bawiłem się, ale tu jest ktoś kto to robi:
    http://www.diyaudio.com/forums/plana...01mkii-12.html

Trochę inne podejście, ale jednak dookólnie

Na tym samym forum były tez tematy o "klonowaniu" kolumn dookólnych "innych marek".

Skomentuj

Zauwazcie, ze wiekszosc kolumn uznawanych za referencyjne ma z tylu glosniki! Teoretycznie zrodlo dzieku jest punktowe czyli rozpraszajace fale dzwiekowa we wszystkie strony. Producenci kolumn dookolnych czesto to podkreslaja. Jednak kluczem jest nagranie a nie to jak instrumenty generuja dzwiek. Dlatego takie w pelni dookolne kolumny nie gwarantuja idealnego dzwieku. Ale sporo producentow dodaje dodatkowe glosniki z tylu kolumny. Wiec cos w tym jest. Warto eksperymentowac choc to sa o tyle trudne eksperymenty, ze nie da sie takich kolumn zmierzyc zwykla aparatura pomiarowa. Bo nie bedzie wiadomo jak zinterpretowac wyniki. Plaska charakterystyka nic tu nie mowi, bo w gre wchodza odbicia i wiele charakterystyk kierunkowych i czasowych. Chyba pierwsza firma ktora wygenerowala wiecej dzwieku odbitego niz bezposredniego byla BOSE. Kolumna miala chyba 9 glosnikow szerokopasmowych z czego osiem bylo skierowanych do tylu a tylko jeden w strone sluchacza. Wiekszosc odbiorcow oczekuje tylko bum bum cyk cyk wiec takie konstrukcje nie maja przyszlosci ale na pewno brzmia inaczej.

Skomentuj

własnie przyjechały. Wykonawca stanął wzorowo na wysokości zadania ... 3 głośniki 3 drogi wysoka sprawność i całe pasmo promieniujące dookolnie. Kompresyjny w Falowodzie ,Satori ze stożkiem,basowy SB z rozpraszaczem. Dużo jeszcze pracy ale zapewne przyjemnej pracy :)

Last edited by Zap Projekt; 18.03.2017, 14:43.

Skomentuj

Mamy też polski akcent:
          http://tonysound.pl/kolumny
          Słuchałem tego w mocno średnich warunkach akustycznych... Jednakże samo granie bardzo ciekawe.
          PS.Obstawiam, że to wykonawca z powyższych zdjęć
          Pionner SC-LX-58/Yamaha CDC555/DIY Single-Ended na VT52/Dayton PS220/3-way Audax Satori

Skomentuj

Zamieszczone przez wojtek18sound Zobacz posta
            PS.Obstawiam, że to wykonawca z powyższych zdjęć
            - Nie wiem do końca, ale obstawiam że nie. Projekt to prywatna inicjatywa która przyjechała po uprzednich zmianach aplikacyjnych zasugerowanych przez Nas. Prędzej to były kolumny dwudrożne "strojone / filtrowane" u kogoś na śląsku. Grało to fatalnie (opinia klienta). Decyzje skierowały się w extremalnym kierunku przebudowy kolumn na trójdrożne. Za około 2 tygodnie zaczną się u Nas prace Nad Nimi. Zobaczymy co uda się " wycisnąć". Głośnik basowy 12 calowy jest w dnie. Dno także stoi na podwyższeniu z rozpraszaczem ( stożkiem ). No napewno będzie ciekawie i powinno się udać :)

Skomentuj

Czaruję...
            X