Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

test nowego stxa 27-150-8-sc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

test nowego stxa 27-150-8-sc

Ostatnimi czasy dużo mówi się na forum o nowej serii STX-ów. Jako że nigdy nie miałem zaufania do głośników tej firmy obchodziłem je jak najszerszym łukiem. Po tym, co się naczytałem o tych stx pomyślałem sobie, że można by zaryzykować i wydać te pięć dych i kupić 27-150-8sc, co też uczyniłem dzisiaj. Kiedy rozpakowałem głośnik z pudełka raczej nie wzbudzał mojego zaufania, zresztą przyzwyczajony jestem bardziej do głośników Peerlesa niżeli do jakiś alphardo podobnych cudów z plastikowymi membranami, z których prócz hałasu nie da się wydobyć żadnego innego dźwięku.
    Tak wiec wygrzebałem w piwnicy starą bude 55 L BR śr 93mm i strojony na około 34-35Hz, przykręciłem głośnik(zresztą pasował idealnie w otwór po GDN 25/80/1 tonsila) podłączyłem kabelki i… po puszczeniu muzy stwierdziłem, że peerless to to na pewno nie jest.
    Co się daje od razu zauważyć to, że głośnik gra nieco matowo, ale nie na tyle by brak mu było konturowości, głośnik dysponuje niezłym wykopem i schodzi naprawdę bardzo nisko, 30 Hz to dla niego zupełnie nic przy 25 Hz jeszcze jest w miarę słyszalny by przy 20 Hz zamilknąć zupełnie. Głośnik nadaje się zarówno do obudowy BR jak i zamkniętej, choć z parametrów wynika ze jego głównym przeznaczeniem jest zamknięta buda to i w Br pokazuje pazury. Brzmienie predestynuje go raczej do muzy elektronicznej oraz kina ale co trzeba zaznaczyć rocka słucha się na nim dość przyjemnie, nic nie buczy , dźwięk nie jest zlany w jeden jednostajny bas. Nie ma jednak cudów i tak tez jest w tym przypadku, głośnik jest dość prądorzerny i pojedyncze tda nie robi na nim zupełnie wrażenia a bardzo duże Xmax sprawia, że szybciej kończą się możliwości wzmaka aniżeli głośnika, moim zdaniem nie powinno się schodzić poniżej mostka tda a Stk 4050V tez jest rozwiązaniem optymalnym.
    Jak już wcześniej napisałem do Peerlesa brakuje mu sporo, lecz porównywalny brzmieniowo jest do tonsila, lecz kiedy weźmie się jeden z najważniejszych dla większości z nas parametr jakim jest cena okazuje się, że za takie pieniądze dostajemy głośnik o dobrych parametrach i relatywnie niezłej jakości, wiec jeśli ktoś nie jest audiofilem i bardziej od słuchania głośników lubi słuchanie muzy to ten wytwór stxa powinien mu wystarczyć.

Podoba mi się twój opis:-) Wydaje się być bardzo obiektywny:-) Pozdrawiam

Skomentuj

no ba i widze że potwierdza się to co mówiłem... peerless to to niejest bo i nie ta cena ale gra naprawde dobrze jak na taką cene a powiem tylko tyle że 22/120/8SC gra lepiej (ładniej nie nizej) niz seria 27!!

Skomentuj

skoro gra jeszcze lepiej to pewnie kiedyś bede musiał sie skusić by go kupić bo cena jest smieszna.

Skomentuj

35pln.hmmm tez sie skusze porownam z lw800 gdzies sie wala po piwnicy i buda tez sie znajdzie z 36l :) najwyzej nie pojde raz do KFC :)

Skomentuj

no ba ja odpuściłem sobie 1/2litra na jednej imprezce i juz starczyło :P + na kolejnej nic nie uszkodzilem i chyba kupie w związku z tym jeszcze ich kopułke 11/200/8

Skomentuj

własnie jestem ciekaw jak graja te kopułki stxa bo kiedy dzisiaj byłem u nich w tym sklepie na wolumnie grał jakiś ich zestaw i powiem że wysokie nie były takie złe jak wielu sądzi. Nie wiem tylko jakie to były kolumny bo o dziwo duzo ludzi sie tam kreciło i jakoś nie miałem sposobności zapytać.

Skomentuj

na 100% stara seria najczęściej grają tam albo kopułki 9/150/8pj (to jak grają te kolumny podłogowe) albo tuba GDWT8/150/8PJ jak grają te dziwne wynalazki na 27/150/??SC +GDM17/150/??SC

Skomentuj

czy strojenie na 37 do tego 22/120/8 sc bedzie oki bo akurat mam taka obudowe 35l po odjeciu glosniczka bo jak miales 40 to mowiles ze za wysoko...?

Skomentuj

chyba za tydzień kupie tego 22-120-8sc i te gwizdki a jak nie wyjdzie to jakiemuś drechowi sie opyli za grosze...

[ Dodano: 2004-12-05, 22:35 ]
                    Kudłaty, bez sprzetu pomiarowego to i tak strojenie liczone przez róznego rodzaju symulacjie jest pi*drzwi podobne do zamierzonego i często okazuje sie ze wcale nie najlepsze, moim zdaniem najlepsze efekty mozna uzyskać przez sprawdzenie kilku róznych strojeń i dobranie najbardziej odpowiedniego dla siebie.

Skomentuj

ja stroje przy pomocy SW i tego wyrafinowanego przyządu pomiarowego :P
                      Załączone pliki

Skomentuj

:) cfaniak :P no to ja skorzystam ze swojego przyrzadu a nawet dwoch:)

Skomentuj

tak zdecydownie sie z tobą zgadzam Sound Wave, to chyba najlepsze...

Skomentuj

Wiecie; ja nigdy nie stroiłem budy na słuch... Jak to się robi ? Jak rozpoznać że jest lepiej ? Serio tu pytam

Skomentuj

Overclocker, trzeba poprostu dobrać długość rury br na słuch co znaczy ze testujesz kilka lub kilkanaście róznych strojeń i zostawiasz to które najbardziej ci odpowiada. Mozna tez pomóc sobie programami w doborze optymalncy strojeń ale zawsze warto przeprowadzic kilka testów z nico innym strojeniem bo czesto okazuje sie ze to co ślicznie wyglada na papierze lub monitorze nie ma swojego odzwoierciedlenia w rzeczywistości.

Skomentuj

Mnie interesuje, czy wytrzyma swoja znamionowa - juz niedlugo powstanie tuba na dwoch GDN25na60, ale z uwagi na ten sam otwor montazowy, w razie powodzenia przedsiewziecia, zamontuje cos mocniejszego... Wydusi sie z nich jakies 102-105 dB z wata od okolo 40 Hz, z uwagi na podobne parametry powinny w tym projekcie zagrac podobnie co GDN-y - jesli wytrzymaja termicznie, bedzie rewelacja i mozliwosc stosowania estradowego (wtedy natezenia bylyby naprawde spore).

Skomentuj

SW to ty testyjesz mono..? ja mam stereofoniczny system pomiarowy

Skomentuj

w związku z tym że mam jednego GDN'a150/4SW jak będe miał czas żeby wykonać obudowy to mozge poteswować jak to by działało :)

Skomentuj

To poprosze o obudowe 20 litrow i sygnal ciagly dla kolo 100Hz - pomierz moc popbrana przyjmujac rezystancje znamionowa chocby i daj mu popalic

Skomentuj

Głośniczek do mnie doszedł, ale jakoś nie widać żeby ten głośnik mógł mieć, aż takie Xmax:-/ Przynajmniej odnosze takie wrażenie Cw1002C miał 5,5mm, a miał dużo większy resor. Zobaczymy jeszcze jako to będzie wyglądało podczas pracy głośnika, ale to dopiero jak zrobie obudowę:-) Pozdro

Skomentuj

Czaruję...
                                        X