Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wysokotonowe do kolumn proszę o pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
    a czy wziales pod uwage to ze to piezak i ze rezystorami go nie przyciszysz?
    A niby czemu ? Jakaś nowa teoria ? Nie słyszałem.

PS. Nie jestem moderem na żadnym forum. Jeśli chodzi o audio itp to tylko diyaudio , audiomania tzn diyaudio. Na elektrodzie mnie niema.

Skomentuj

Zamieszczone przez Budzik Zobacz posta
      A jeśli kolega zdecyduje się na zmianę na nowy to zostanie mu tłumik który i tak będzie musiał zastosować. Bo w tej konstrukcji żeby było tanio to kondensator i tłumik
      Jak to będzie Musiał ?A to też jakaś nowa teoria ? Zawsze musi być rezystor na kopułce ? A jeśli kopułka którą by dokupił miała by taki SPL jak te przetworniki które już ma, to czy także kolega każe mu l-pad zamontować ?

Skomentuj

W tym przypadku raczej nie będziesz musiał.

Skomentuj

Co do piezaka i rezystorów to się nie wypowiem,nie wiem który z Was ma rację,nigdy nie miałem piezaka w rękach (w sumie cieszę się z tego powodu),ale słyszałem nie raz,badziew straszny.

Moje zdanie? jeśli ten głośnik to piezak to w takim razie pj-tka powinna załatwić sprawę (o ile chcesz w ogóle przeznaczyć na to jakieś pieniądze,pj-tka kosztuje 30zł szt.).

Skomentuj

o widzę że tu się ładna dyskusja wywiązała i dobrze, przynajmniej się czegoś dowiem dziś wieczorkiem zmierzę średnicę tego głośnika, z tłumieniem tego piezoelektryka nie będę się bawił, ale jak będzie kopułka i jeśli zajdzie potrzeba to jak najbardziej, ale teraz mam zamiar zmienić te głośniki natomiast tłumieniem pobawię się za jakieś dwa tygodnie, teraz mam obronę pracy i egzamin.

Skomentuj

marian ale wyżej już było że pj`ka ma 100mm a gutek.a4 ma otwór na 104 :)

Choć jeśli ma maskownice do tych HECO i szczelinka 2mm by mu nie przeszkadzała a otwory by pasowały.... natomiast z drugiej str. jak bym kupił takie kolumny za 200zł i miał jeszcze do nich dokupić kopułki za ok. 80zł to nie wiem czy był bym ucieszony...

Na jego miejscu to wziął bym missiony i pobawił się przy okazji w DIY dorabiając im panele... ( a przy okazji: są jeszcze na alledrogo te missiony ?)

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              ale zamiast tego TVMa juz lepiej kupic SC 10 N
              Masz racje...

Skomentuj

Piezaki są tak kiepskie, że sensownym rozwiązaniem jest kupno jakiś kopułek. Nie zmienia to faktu, że można przy okazji pobawić się w dostrajanie na słuch.

ps. rezystorem powinno sie dać stłumić piezaka bo w końcu rezystor jest uniwersalnym "rozwiązaniem tłumiącym" , problemem może być dobór wartości, zupełnie inny niż w przypadku typowych głośników.

Skomentuj

frez pod te głośniczki to 100 [mm] więc jak myślałem PJka ale teraz to już nie wiem jakie, jedno jest pewne na pewno zmienię te co mam. pytanie na jakie??
                  cena PJek to cena jaką bez problemu dam za te głośniki jednak wyżej już mi się nie uśmiecha. znalazłem http://allegro.pl/wysokotonowe-whd-j...409838867.html byłaby zabawa z panelami tylko na ile wierzyć w to "jak heco"?? nie wiem co o tym mysleć

Skomentuj

Zamieszczone przez gutek.a4 Zobacz posta
                    znalazłem http://allegro.pl/wysokotonowe-whd-j...409838867.html byłaby zabawa z panelami tylko na ile wierzyć w to "jak heco"?? nie wiem co o tym mysleć
                    niedosc ze kwadratowy to jeszcze pognieciony
                    jak chcesz sie bawic z panelem to juz lepiej kup to http://allegro.pl/glosnik-wysokotono...404596216.html

Skomentuj

a czy to http://allegro.pl/glosnik-wysokotono...404596216.html będzie lepsze od PJ?? chodzi o dźwięk, nie wliczamy w to kwestii robienia paneli

Skomentuj

ciezko powiedziec - lepsze raczej nie

Skomentuj

Najlepsze i najtańsze głośniki w swej cenie to tonsile GDW 9/60, brzmią trochę vintage(charakterystyczne brzmienie papierowego stożka) ale nie rzężą , nie wpadają w rezonanse jak nawet dużo droższe głośniki, słychać dobrze nawet najwyższe tony.

Skomentuj

jak wymiary pj sa takie same jak frezu w kolumnie to mozesz kupic tego wysokotonowego 1" i sam front od pj w stx i wkleic go od srodka

ale czy mission czy pj musisz wybrac sam
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukasz ale to bez sensu bo za same panele zapłaci ~40zł z przesyłką do tego missiony ~30zł z przesyłką to już lepiej za jednym zamachem dołożyć 10zł i wziąć dwie PJ`ki
                              gutek.a4 jak chcesz to mam missiony i mogę spróbować zrobić Ci te dwa panele (za free) (już dawno miałem zrobić im panele, ale zawsze odkładam to na drugi plan...)

Skomentuj

panele do pj kosztuja po 6,70
                                ale w calosci koszt podobny
                                tylko, ze mission to glosnik ktory u nas kosztuje 10zl a u producenta kosztowal 25euro
                                wg mnie jest lepszej jakosci niz pj
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                  tylko, ze mission to glosnik ktory u nas kosztuje 10zl a u producenta kosztowal 25euro
                                  wg mnie jest lepszej jakosci niz pj
                                  Zrobił może ktoś już pomiary? To by umożliwiło udzielić jednoznacznej odpowiedzi.
                                  Sporo tego poszło...

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand Zobacz posta
                                    Zrobił może ktoś już pomiary?
                                    Zrobi się niedługo :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                      Zrobi się niedługo
                                      Dokładniej coś...? "Zrobi się" to pojęcie bardzo względne.

Skomentuj

przeciez pomiary juz dawno byly na forum
                                        poszukajcie w tematach o tym glosniku

Skomentuj

Ch-kę już wrzucałem zaraz jak tylko paczka do mnie przyszła z "global zamówienia misionów" (okł. 2 miesiące tamu albo i więcej ? )
                                          mission wsadzony w panel 20cm x 10cm (5cm do średniaka) ch-ka wyszła mi niemal że jak ta Audax`a...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X