Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomysł na suba do 2,5tyś złotych PEERLEES XXLS12" ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

na szybko 2tys zl z przesylka
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Na ebay jest po prawie 600zl
      http://cgi.ebay.pl/SUBWOOFER-30CM-MI...item3cb3acd3e9
      tylko az z francji trzeba bylo by go sciagac

Skomentuj

A czemu by nie stary dobry bsw? Dobry i do kina i tym bardziej do muzy, duża wytrzymałość itd.

Chociaż z tych wszystkich wybrał bym zapewne tiwa. Xlsa raczej bym sobie odpuścił, to raczej do kina głośnik, nie spodziewał bym się cudów po mb. Można też pomyśleć o Aurum Cantusie zaproponowanym przeze mnie. Trochę większe ryzyko, ale myślę że głośnik warty stestowania Zapowiada się obiecująco. Jednak jak chcesz cos sprawdzonego na 100% to TIW.
        Last edited by paldo; 18.01.2011, 22:56.

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo Zobacz posta
          A czemu by nie stary dobry bsw? Dobry i do kina i tym bardziej do muzy, duża wytrzymałość itd.
          To jest opinia bym powiedział naciągana :) pisana przez osoby, które do tej pory nie miały porównania do czegoś lepszego :P Też jego dostępność jest znikoma.

Do kina mu dużo brakuje jednak, a do muzy jest ok.

Też jestem za TIWem, chyba że chcesz, to ściągaj tego Mivoca z Francji, na pewno będziesz zadowolony :)

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
            To jest opinia bym powiedział naciągana :) pisana przez osoby, które do tej pory nie miały porównania do czegoś lepszego :P Też jego dostępność jest znikoma.

Do kina mu dużo brakuje jednak, a do muzy jest ok.

Też jestem za TIWem, chyba że chcesz, to ściągaj tego Mivoca z Francji, na pewno będziesz zadowolony :)

No, w porównaniu z tiwem zapewne tak, ale też i dużo tańszy jest bsw, co za tym idzie stosunek ceny do jakości jest dobry.

Co do nienadawania się do kina to nie wiem, nie jestem kinomaniakiem (w sensie kd) i mało mnie ten temat interesuje, ale trudno mi uwierzyć że coś może nie nadawać się do kina, czy tam nie chodzi tylko o zejście przypadkiem? Bo muzykalności basu przy wybuchach raczej nie uświadczysz )

Co do ściągania z Francji, to trza obczajić czy sprzedawca w ogóle wysyła za granice

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo Zobacz posta
              trudno mi uwierzyć że coś może nie nadawać się do kina, czy tam nie chodzi tylko o zejście przypadkiem? Bo muzykalności basu przy wybuchach raczej nie uświadczysz )
              tam chodzi o wrazenie a nie o muzykalnosc
              jak sub jest za szybki to zadnego wrazenia nie zrobi bo musi "odrobine" przeciagac

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                tam chodzi o wrazenie a nie o muzykalnosc
                jak sub jest za szybki to zadnego wrazenia nie zrobi bo musi "odrobine" przeciagac
                No tak podejrzewałem że o to może chodzić, ale wtedy zkoleji do muzy sie mniej nadaje. Rozumiem że trzeba szukać czegoś pomiędzy. Ale podejrzewam że dobry sub z dobrym zejściem i zapasem mocy nawet jak jest szybki to w kd się nada, już nie ma co przesadzać. Ja bym szukał raczej czegoś pod muzę, bo w druga strobnę to już nie jest tak kolorowo

Skomentuj

Powiem wam.. nie wiem czy pamietacie ale sam zakładałem podoby temat na starym DIY Audio ale chyba go tutaj nie ma :) u mnie był to sub dla kolegi fundusz ograniczone do 1800zł

o ile dobrze pamiętam to propozycje były takie

Beyma 12" - nie pamietam która
                  intertechnik DVC 12" z żółtą membraną
                  Visaton TIW300
                  Alcone 10" - coś takiego jak tutaj... http://www.lautsprechershop.de/hifi/sub20_en.htm
                  BSW - tylko teraz go nie ma a temat był daaawno
                  XXLS ale każdy mówił tak jak i teraz ze do kina tak ale nie do muzy...

Skłaniałem się nawet w domu i chyba tak zrobię... dwa subwoofery :) 12" buda 60 litrów muł jakich mało do kina (co to jest to sygnaturce ) , drugi 8", 10" w closed zeby był szybki :) zasilane z jednego panela z przełącznikiem wyboru miedzy subami. Natomiast co do TIWa czy Peerlesa w stereo jak kolega AGD ma dobre fronty to subem się wspomagał nie będzie. wziąłbym TIWa bo troszkę tańszy... a reszte kasy zainwestowałbym w akustykę pomieszczenia :)

A co powiecie na Miwoca :) z http://www.lautsprechershop.de/pdf/mivoc/xaw310hc.pdf ze stronki http://www.lautsprechershop.de
                  ewentualnie Alcone do subów... http://www.lautsprechershop.de/hifi/alcone_s_en.htm
                  ETON 12-680/62 HEX tylko cena zaporowa EUR 399,90
                  Last edited by ploter; 19.01.2011, 12:30.

Skomentuj

Może przyda się i moja opinia. Otóż ja głośniczki Visatona z serii TIW posiadam. Konkretnie modele TIW200XS. Mam je w kolumnach głośnikowych, po dwie jednostki w każdej. No i powiem tak. Możliwości ich są ogromne. Kupując je oczywiście byłem świadomy, że skoro amplituda liniowych wychyleń układu drgającego wynosi 22mm, to będzie "wesosło". Ale już "na żywo" zaskoczyły mnie bardzo :). Trzymają kontrolę do bardzo dużych amplitud, aż dziw bierze jak się na to patrzy i słucha. Separacja dźwięków jest bardzo dobra, zejście (firmowe strojenie) bez zarzutu a i "słyszalny" impuls dobry. Nieco trywializując, nie "zamulają" i przyłożyć solidnie też potrafią. Oczywiście rolę tutaj odgrywa też wzmacniacz, ale grałem nim na różnych innych głośnikach, więc wiem ile same TIW'y wniosły. Polecam tę serię. TIW300XS to na pewno też wybór niechybiony, ale mógłbyś się zastanowić nad dwoma TIW'ami 200XS wmontowanych jeden nad drugim :). Możliwościami wypadkowo w zejściu i natężeniu nie ustępują TIW'owi 300XS, a efekt wizualny chyba ciekawszy.

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                      Beyma 12" - nie pamietam która
                      pewnie POWER 12
                      ale z tego co pisal irek to raczej szybki glosnik

intertechnik DVC 12" z żółtą membraną
                      ktorys z forumowiczow (ciagle zapominam kto z czym walczy) ma czarna wersje i narzeka na brak zejscia :/

bardzo fajny glosnik i tez sie nada do tego celu. ale w DE drogo :/

Skomentuj

Nie na temat...
                        Czemu nikt nie lubi i nie poleca Daytonow :(

Skomentuj

bo nikt ich nie zna :P
                          sa tylko chyba 2 na forum

Skomentuj

również kompletnie nie rozumiem czemu zapomnieliscie o daytonach ;p ...do kupienia w polinku moj znajomy sklecił subik na 315 tylko nie pmietam juz czy to byl HF czy HO,
                            to bardzo uniwersalny głośnik, powala potęgą w dobrej aplikacji sprawdzi się swietnie zarówno w kinie jak i w muzyce. do tego nie trzeba dla niego olbrzymiej pralki ...
                            popytaj ludzi na AS tam bardziej znany przetwornik :) ...

za oceanem to wrecz kultowe zabawki do subów i zbieraja swietne opinie

Skomentuj

No, ja mam Daytona RSS315HF - ponoć lepiej się sprawuje niż HO.
                              Potwierdzam, że w niedużej obudowie zamkniętej (ja mam 45 litrów) ten głośnik niszczy. Jak dla mnie nie trzeba nic więcej. Może w lutym w końcu jak będzie po sesji i innych trudnościach zapodam mu prawdziwy wzmacniacz (350-400Wat) i godny preamp - wtedy pewnie będzie grał jeszcze lepiej. Z minusów, to niska skuteczność; panel a allegro 150Wat jest na maks. głośności i dopiero wtedy jest odpowiednio w stosunku do kolumn frontowych.
                              Jakbyś chciał, to możesz wpaść i posłuchać, nie masz daleko, tylko trzeba się umówić wcześniej, żebym miał czas posprzątać pokój :P

Skomentuj

Nie na temat...
                                Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                Czemu nikt nie lubi i nie poleca Daytonow
                                Przecież sam poleciłeś kilka postów wcześniej....

Skomentuj

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
                                  Polecam tę serię. TIW300XS to na pewno też wybór niechybiony, ale mógłbyś się zastanowić nad dwoma TIW'ami 200XS wmontowanych jeden nad drugim :). Możliwościami wypadkowo w zejściu i natężeniu nie ustępują TIW'owi 300XS, a efekt wizualny chyba ciekawszy.

skąd znalazłeś model TIW300 XS bo z tego co wiem to jest tylko TIW300 ?

---------- Post dodany o 00:03 ---------- Poprzedni post o 23:56 ----------

Pisałem z GRELTON'em i udało sie uhandlować na TIW300 za 958zł z przesyłką :). No nieżle. I napisałem do tej firmy z Francji PO MIVOC. Teoretycznie jest mozliwosć wysłania paczki do Polski - całość by wyszła w okolicach ceny TIW300. Teraz przychodzi pytanie czy ten MIVOC to nie bedzie aby jakas podróba ? A jak będzie oryginał czy warto tak ryzykować wpłacając pieniądze gdzieś do firmy w Francji i czekać modląc się na paczke?

Skomentuj

Chyba tez bym w Daytona zainwestowal :) szczegolnie ze cenowo swietnie wypada, a pod wzgledem parametrow trudno mu cos zarzucic.

Skomentuj

Zamieszczone przez AGD Zobacz posta
                                      MIVOC. Teoretycznie jest mozliwosć wysłania paczki do Polski - całość by wyszła w okolicach ceny TIW300
                                      w takim razie olej mivoca i bierz TIWa

Skomentuj

Zamieszczone przez AGD Zobacz posta
                                        skąd znalazłeś model TIW300 XS bo z tego co wiem to jest tylko TIW300 ?
                                        Sorki, bez XS. napisałem z rozpędu za TIW 200XS :). A to 2*TIW200XS nie bierzesz zupełnie pod uwagę?

Skomentuj

No a co z autorem wątku? Na co się AGD zdecydowałeś?

---------- Post dodany o 12:09 ---------- Poprzedni post o 12:07 ----------

P.S.
                                          Dostanę może od kogoś to nowe forumowe "podziękowanie" za prawdę? :P

Skomentuj

Czaruję...
                                          X