Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rozmyślenia nad Kinem DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rozmyślenia nad Kinem DIY

Hey,

wiosna tuż tuż i myśle czy nie wziąść sobie za zadanie zbudowanie fajnych kolumienek. Spodobały mi się http://diyaudio.pl/showthread.php/14...ogi-na-AWX-ach , tylko wiem ze takiego efektu nie jestem w stanie uzyskac :(

Ponieważ zwrotka jest dostepna, głośniki tez więc możnaby pomysleć. Nad czyms takim się zastanawiam:
    Fronty - pozostawiłbym w oryginale,
    Center - d'appolito, skrzynia zamknięta, obydwa bassowe jako mid-bass
    Rear - tak samo jak Center

czy takich zmian mozna dokonać? czy mozna coś ciekawszego mniej wiecej w tych kwotach (ok. 2000 same głosniki) ?
    A może coż na ciekawszych Frontach (np na 2x 20/25cm lub 3 way, cos na wzór Heco XT901, Klipsch RF-7 / wiem że tam tuba wysokotonowa, Canton Vento 890 DC ), a tyły z 1-głosnikiem bassowym ? Jak grają wogole te AWX, czy brzmienie jest "zbliżone" do jakis markowych kolumn ? ogolnie kłade nacisk na dość mocne uderzenia instrumentów perkusyjnych (Rock).

Nie wiem czy coś wam to pomoże ale ostatnio słuchałem B&W CM8 i jakby tak miało byc to OK tylko, że z mocniejszym kopnięciem. Po prostu 13cm na przodzie mi troche mało. Jak dla mojego ucha super tony srednie, wysokie i piękna "scena".

Ktoś chętny na pogaduszke ? :)

Miałem podobny dylemat i zdecydowałem się na Daytony + Seas i nie żałuję. Fronty B-R 2.5 drogi na 2xDayton RS180S-8 + Seas 27TBFC/G, centralny closed 2xRS150-8 + seas i surroundy na1 RS150-8 + seas do tego sub w closed na RSS390HF-4. Zwrotnice zaprojektował Yoshi. Na mój gust gra to bardzo przyjemnie bo lubię metalowe membrany, świetna dynamika, ładna scena, dużo szczegółów, itp. Zastrzeżenia mam tylko do suba bo trochę się gubi w odtwarzaniu szybkiej muzyki ale głośnik jeszcze nie jest wygrzany.

Skomentuj

Nie napisałeś czy będziesz kolumny frontowe wykorzystywał głównie do kina czy muzyki. AWX słyszałem (nawet mam go) i wg mnie ma miękki bas, zbyt miękki dla mnie. Ciebie też może nie zadowolić bo
      ogolnie kłade nacisk na dość mocne uderzenia instrumentów perkusyjnych
      . W moim przypadku sprawdził sie Tonsil 13/50/9 w 99% (1% bo zawsze trzeba iść do przodu). Proponuje pojechać i posłuchać bo można sie zdziwić i kasę utopić (2000 to nie mało)

Skomentuj

Frontowe maja byc solidniejsze i do muzyki. W sumie na tyl nie potrzebne 2-basy, ale nie zauwazylem ze sa tez 8ohmowe( myslalem ze tylko 15). Gdzies sie obiło o uszy ze maja byc m.in 20 i 25cm AWX, wiec moznaby poczekac,az tak sie nie spieszy.

Skomentuj

Po co ci takie duże głośniki do frontów? Nie napisałeś jak duży masz pokój. Nie ważne czy będą czy nie, ja na twoim miejscu posłuchałbym najpierw upatrzonych głośników

Skomentuj

teraz mam 25m , nastepne mieszkanie napewno bedzie wieksze. Duże to otak od 30cm są ;D poprostu ma niczego nie brakowac i w razie potrzeby musi dobic więc nie bede sie pakował w 13cm na Fronty.

Skomentuj

markus111 zaprezentuj na forum swoje wypociny:thumbsup:

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                markus111 zaprezentuj na forum swoje wypociny:thumbsup:
                Zaprezentuję, jak dokończę :). Sprawdzałem głośniki w surowych paczkach (fornir), zostało jeszcze lakierowanie. Dziś skończę lakiernię i pod koniec przyszłego tygodnia powinny być gotowe. Dlaczego tak długo? A dlatego, że klient zażyczył sobie dwa kolory bejcy, do tego tył i boki w lakierze półmatowym a front w wysokim połysku na podkładzie poliestrowym :)

Skomentuj

Nie na temat...
                  markus111 ja tez czekam :) i na odsluch nie mam daleko
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

a istnieja jakies ciekawe >18cm głosniczki w okolicach 200zł, które graja ciekawie i bezproblemowo przeniosą 40Hz lub nizej przy -3dB ?

czy wysokotonowy AWX gra podobnie jak Vify XT25/19 czy roznica jak ogień i woda ?

Skomentuj

Zamieszczone przez dvd84 Zobacz posta
                      a istnieja jakies ciekawe >18cm głosniczki w okolicach 200zł, które graja ciekawie i bezproblemowo przeniosą 40Hz lub nizej przy -3dB ?
                      istnieja. ale nie wiem czy w 200zl sie zmiescisz

dvd84, napisz na poczatku w jakim pomieszczeniu to ma grac
                      bo jak dla mnie wsadzanie 10 glosnikow 18cm ma sens jedynie w pomieszczeniach powiedzmy wiekszych niz 40-50m2!

ja bym na twoim miejscu poczekal na 3 drogi AWX + satelitki na 15cm AWX

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        istnieja. ale nie wiem czy w 200zl sie zmiescisz

dvd84, napisz na poczatku w jakim pomieszczeniu to ma grac
                        bo jak dla mnie wsadzanie 10 glosnikow 18cm ma sens jedynie w pomieszczeniach powiedzmy wiekszych niz 40-50m2!
                        narazie jest 25m^2 , ale maja to być kolumny radzące sobie w 25 jak i 35m^2.

ja bym na twoim miejscu poczekal na 3 drogi AWX + satelitki na 15cm AWX
                        Rozumiem, myślałem ze te 18AWX sa tylko w 15ohm dlatego dalem wszędzie po 2 oczywiscie Surround moga byc na 1x. Z drugiej strony jesli róznica cenowa miałaby byc 30zl miedzy 18cm a 15cm to brałbym i tak to wieksze

Pewnie pamietasz jak kleiłeśmi te 20cm bassiki z moich Kirsaeterów. W moich nastepnych kolumnach maja byc nie gorsze i raczej po 2x. Najtaniej byłoby dopasowac jakis Center i Satelitki do moich Frontowych, ale wtedy nie było jeszcze takich kolumn i niewiadomo skąd dorwac takie głośniki :(

Będąc ostatnio w Salonie miałem okazje posłuchać sobie B&W , KEF i T+A. Więc w KEF'ie nic mi sie nie podobało - jakoś bezpłciowo moim zdaniem, B&W miało cudowną sekcje średnio-wyskotonową , a T+A miało najlepszy dół. Oczywiście B&W też grało bassem w Jazzowych i Audifilskich utworach (płyta sklepowa z różnymi utworami testowymi) ale np przy Skunk Anansie - Hedonism wymiękały. Słuchając w normlanym poziomie głośności jeszcze nie było źle, ale jak gałeczka poszła w górę to 13 nie dawały radu. Kolumna T+A natomiast miała przy tym utworze wszystko co trzeba, jedynie góra nie była już tak ciekawa jak B&W.

Wiem że to porównanie może za dużo nie pomaga, ale może jednak:)

Reasumując: Solidne Fronty dla Stereo bez Suba + pasujące do tego Center + Satelitki :)

Skomentuj

narazie jest 25m^2
                          w 25m2 na kino spokojnie moze byc i 10cm

Pewnie pamietasz jak kleiłeśmi te 20cm bassiki z moich Kirsaeterów. W moich nastepnych kolumnach maja byc nie gorsze i raczej po 2x
                          uuuuu... no to trzeba poczekac na 8-10" AWXy :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            ...istnieja. ale nie wiem czy w 200zl sie zmiescisz...
                            które np.?

uuuuu... no to trzeba poczekac na 8-10" AWXy :???:
                            bo z STX GDN 22/27 to chyba nie to ??

Skomentuj

bo z STX GDN 22/27 to chyba nie to ??
                              jezeli chodzi o obecne tanie serie to graja bardziej monotonniej niz twoje peerlessy
                              SCX zaczyna juz ciekawie grac, ale niestety zeby odczuc zmiane na plus trzeba by skoczyc duzo wyzej wiec conajmniej seria AWX

a co do woofera to seas ER18RNX naprawde potrafi powalic iloscia basu. podobno tez ushery niezle sobie z tym radza. nie wiem tylko jak to sie ma do taniego 8935A
                              niczego taniej niz usher nie kojaze. a AWXa nie sluchalem

Skomentuj

Czaruję...
                              X