Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2.5-drożne] 2,5 drogi na AWX-ach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2.5-drożne] 2,5 drogi na AWX-ach

Witam i przedstawiam moją trzecią konstrukcję. Są to kolumny 2,5 drożne na przetwornikach i zwrotnicach firmy STX:
    GDWK-10-250-8-AWX
    GDN-18-140-15-AWX
    Zwrotnica jest oryginalna z projektu FX-300.

Geneza

Poprosiłem firmę STX o głośniki testowe. Firma STX wyraziła zgodę i dostarczyła mi zestaw głośników oraz zwrotnic do testów.

Budowa

Konstrukcja główna kolumn zbudowana jest na planie trapezu z płyt MDF. Góra i boki mają grubość 16mm, tył 22mm, a front 2 x 22mm. Kształt lutni uzyskałem oklejając konstrukcję główną sklejką 5mm napiętą wzdłuż osi pionowej na ceowniku aluminiowym 15mm. Pustą przestrzeń pomiędzy szkieletem a sklejką, wypełniłem pianką montażową niskorozprężną.
    Pomiędzy poszczególnymi głośnikami i tunelem b-r wklejone są wzmocnienia w kształcie trapezu z dwoma otworami, razem 3 sztuki na kolumnę. Wewnątrz kolumna wytłumiona jest filcem z matą bitumiczną. Boki kolumn oklejone są 8 cm paskami forniru, po 12 sztuk na każdy bok. Dla uzyskania kontrastu barwy i wzoru pomiędzy pasami forniru, użyłem dwóch odmian forniru Teak i Amazaque. Różnica wysokości pomiędzy fornirem a każdym rantem kolumny wynosiła 0,7mm i wypełniłem ją szpachlą samochodową, po czym pomalowałem czarną matową farbą i na koniec całość dwoma warstwami matowego lakieru bezbarwnego. Malowałem za pomocą pistoletu.
    Skosy frontu wyszlifowałem ręcznie papierem ściernym na deseczce i okleiłem skajem na Pattex Moment, tak samo jak fornir. Konstrukcja główna sklejona jest wikolem.
    Podstawa kolumn jest wykonana z blachy stalowej 4mm, do której wkręcona są kolce. Różnica w wysokości pomiędzy kolcami tylnymi, a przednimi wynosi 3 cm.
    Wymiary kolumny: szer.205/gł.380/wys.1000 mm - bez kolców. Kolec dłuższy ma 5 cm.
    W chwili obecnej kolumna wentylowana jest tunelem b-r 68x220mm. Kupiłem dwa komplety tuneli i po kilkudniowym odsłuchu, będę odcinał po 2cm tunelu i tak do 16-14 cm. Na koniec wybiorę najbardziej optymalną długość/strojenie dla mojego ucha.
    Płytka pod terminale została wypalona na prasie laserowej z blachy nierdzewnej 2mm i wypiaskowana w celu zmatowienia. Terminale kupiłem w Polinku.

To co najważniejsze - wrażenia z odsłuchu.

W chwili pisania tego tekstu, kolumny grają około 20 godzin, a więc nie są jeszcze wygrzane, ale to co potrafią, przeszło moje oczekiwania. Moje poprzednie konstrukcje również wykonałem na przetwornikach firmy STX, ale w przypadku serii AWX, to jest milowy krok do przodu. Zupełnie inny świat, bas jest punktowy i zwarty, nic się nie rozłazi, schodzi niziutko, jest okrągły, nic płaskiego. Jednak pierwsze co szeroko otworzyło moje oczy, to średnica. Włączyłem płytę z big-bandem GRP All Stars, CZAD, trąbki, saksofony fruwają, dosłownie. Wokale to samo. W moich 3way i 2way na górze mam PJ-kę i jak dotąd mi się podobało, ale AWX to inna liga, jest bardziej perliście a nie piaszczyście.
    W całości brzmienia kolumn żadne pasmo się nie wybija i niczego nie jest za mało.
    Niedługo na forum pojawią się inne konstrukcję na tych przetwornikach, np. dolphin123 powoli zabiera się do dzieła, jestem bardzo ciekaw opinii innych forumowiczów, ale już dzisiaj śmiało zaryzykuję twierdzenie, że opinie będą podobne do mojej.

Koszty

płyty MDF - 145zł
    fornir - 60zł
    podstawa i kolce oraz płytki pod terminale - flaszka
    terminale Polink - 34zł
    lakier, farba, kleje, papiery ścierne - miałem

W tym miejscu chciałbym podziękować panu Sławomirowi Trzaskowskiemu za otrzymane przetworniki i zwrotnice, mam nadzieję, że moja konstrukcja nie odstaje zbytnio swoim wyglądem od tego, co reprezentują swoim brzmieniem zamontowane w nich głośniki.

Kilka zdjęć:

[/b]

Jak pozbieram szczękę z podłogi to napisze coś więcej...

Mistrzostwo po prostu...

Skomentuj

Ja powiem tyle: kolejne pro wykonanie!:) Dziękuję za uwagę

Skomentuj

wygląd maja "zajebisty" podobają mi się bardzo :)

Skomentuj

:shock: panie za dużo wolnego czasu masz :razz: widzę że Sonusy cię urzekły :mrgreen:

Skomentuj

Poprostu cudo, kwintesencja DIY. W sklepie nawet nie widziałem rownie pieknych głosnikow, nie moge sie napatrzec. Po prostu PRO. Trzeba to dac do konstrukcji wyróżnionych

Skomentuj

Zamieszczone przez bingant
              mam nadzieję, że moja konstrukcja nie odstaje zbytnio swoim wyglądem od tego, co reprezentują swoim brzmieniem zamontowane w nich głośniki.
              Moim zdaniem nie jedna firma audio chciała by mieć takiego zdolnego projektanta jak Ty w swoim zespole, do tego jeszcze to co zaprojektujesz potrafisz wykonać na równie wysokim poziomie, a poza tym wszystkim jeszcze skromność i kultura wypowiedzi. Gratuluję i czekam na więcej :wink:

Skomentuj

Od razu widać, że dobrze grają :razz:

Skomentuj

Co tu się rozpisywać-wszystko widać szkoda,że nie moge posłuchać.
                  podstawa i kolce oraz płytki pod terminale - flaszka
                  Stary i skuteczny sposób zapłaty(bywa,ze i wspólnie sie spozyje:).Gratuluje udanego projektu.

Skomentuj

podpisuję się pod wypowiedzą kolegi funiax1 ... kolejne arcydzieło binganta ...

Skomentuj

bingant, powinni Ci płacić za promowanie ich głośników, O ile tego jeszcze nie robią :roll:

Co do konstrukcji to kolejne arcydzieło, i czy mógłbyś dać foty z budowy?
                      I Po co Ci aż tyle różnych konstrukcji/ sprzedajesz je czy jak ? ;p Jeszcze raz gratuluje i pozdrawiam.

Skomentuj

Profesjonalne wykonanie jak zwykle u kolegi binganta,

Kształt lutni uzyskałem oklejając konstrukcję główną sklejką 5mm napiętą wzdłuż osi pionowej na ceowniku aluminiowym 15mm. Pustą przestrzeń pomiędzy szkieletem a sklejką, wypełniłem pianką montażową niskorozprężną.
                        niestety pozwolę sobie zauważyć, że stosując takie rozwiązanie nie da się uzyskać kształtu idealnego łuku co zresztą nie udało się również mnie w jednej z moich poprzednich konstrukcji:/

Skomentuj

skal_ar idealny łuk uzyskałem w moich 2way za pomocą odpowiednio profilowanego tyłu monitorów(patrząc od góry). W tej konstrukcji nie chciałem robić takiego tyłu, te czarne ranty zmniejszają optycznie dosyć głęboką konstrukcję. Zapomniałem napisać w opisie konstrukcji, że jej pojemność to 39,5 l brutto.

Skomentuj

Co z tego ze wykonianie zajebiste jak glosniki gówniane ?? :roll:

Skomentuj

a kolega krasomówca słyszał tą konstrukcję?

Skomentuj

I znowu wielka przyjemność, móc podziwiać kolejne dzieło uzdolnionego kolegi Biganta.
                                Firma STX za taką reklamę ich produktów powinna odkupić te kolumny, za bardzo godziwe pieniądze i postawić na sztandarowym miejscu w swojej siedzibie. :!:
                                Jednak, żeby nie popaść w same zachwyty, moim skromnym zdaniem płaskowniki podstawy mogły by być grubsze.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT
                                  moim skromnym zdaniem płaskowniki podstawy mogły by być grubsze.
                                  akurat taką blachę miałem, to nie są płaskowniki, pod spodem jest cała podstawa z blachy, a widoczne są tylko te "wąsy"

Skomentuj

Tak jak napisał ktoś wyżej - słuchałeś tych kolumn skoro oceniasz te kolumny?
                                    Jeżeli nie słuchałeś to sięgasz bruku.

Wykonanie obudów Perfect - Bravo!

Skomentuj

Tez mam te głośniki ale chłopie dałeś mi wyyysoko poprzeczkę!!!!!

Skomentuj

Ja słuchałem i powiem grają tak jak wyglądają. Sonus faber nadal aktualny.
                                        Gratuluję konstrukcji.
                                        Jestem pod wielkim wrażeniem.
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X