bingant gdyby się doczepić to masz pochylone kolumny czego nie uwzględnia zwrotka... :razz: Szczerze powiem, że te które teraz pokazałeś bardziej przypadają mi do gustu niż pierwsze 2,5drogi z pierwszego posta :wink:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
[Kolumny 2.5-drożne] 2,5 drogi na AWX-ach
Collapse
X
-
Toz tu nie ma zadnego pochylenia, tylko nozki sa dluzsze na froncie, co moze troche mylic. A nawet jesli scianka zostala pochylona, to widac, ze osi glosnikow sa skierowane caly czas tak samo.
Jedyna rzecz, ktora ma tutaj znaczenie to polozenie kopulki. Przejrzalem sobie projekt zwrotnicy oraz calego zestawu i tam ewidentnie jest inne polozenie kopulki. O ile na sama faze to ma praktycznie zerowy wplyw, tak na same przetwarzanie tweetera jak najbardziej ( Od centrum glosnika do wszystkich scianek jest taka sama odleglosc. Przez co na okolo 8-9Khz pojawi sie dziura, ktorej oczywiscie nie ma na schemacie :) ). Ale to juz jest szczegol, tak tylko podaje dla informacji.
Skomentuj
-
dolphin123 rzeczywiście pochylenie nie jest uwzględnione w projekcie zwrotnicy i z całą pewnością udało by się to wykazać na pomiarach, w lajfie raczej trudno :)
pharoh zgadza się, różnica w wysokości pomiędzy kolcami przednimi, a tylnymi wynosi 3cm na odcinku 43cm. Położenie kopułki też jest zmienione względem oryginalnego projektu i też trudno mi powiedzieć, czy ta różnica jest słyszalna gołym uchem? Po prostu nie wiem. Kierowałem się tutaj względami wizualnymi.
ploter co się zmieniło? dałem 4 wzmocnienia wewnętrzne w postaci trapezów z wyciętymi otworami, w poprzedniej wersji były 2, całość dodatkowo wyłożyłem wewnątrz matami bitumicznymi. Objętość jaką straciłem w ten sposób, musiałem skorygować zmianą wymiarów kolumn i tak jak pisałem wcześniej, są to zmiany niewielkie.
Może źle się wyraziłem pisząc o innej koncepcji fornirowania. Nie miałem na myśli żadnej kosmicznej technologii, chodziło mi o to, że zaniechałem wykonania tych czarnych obwódek, tyłu i góry kolumny tak, jak zrobiłem to w pierwotnej wersji 2,5way.
emka76 które detale Cię interesują?
dziękuję za miłe słowa w ocenie tej konstrukcji.
[ Dodano: 2010-07-13, 22:05 ]
Dodam jeszcze jedną rzecz.
W sobotę był u mnie na odsluchach kolega syrius18 ze swoimi podłogówkami na usherach 8945p 9950. W momencie podłączenie kolumn, AWXy miały za sobą około godziny grania, czyli nówki nie śmigane. Różnica w cenie przetworników tych konstrukcji jest dosyć znaczna, ale AWXy pomimo "dziewiczego" startu, broniły się zaciekle :)
W zależności od gatunku muzyki, szala przechylała się w obie strony. AWXy nie miały tak głębokiego i dźwięcznego basu, ale to minie po 1-2 miesiącach grania - wiem z poprzedniej konstrukcji. Czasem ustępowały Usherom w budowie sceny. Może syrius18 tutaj zajrzy i też coś napisze. Jednym słowem STX zrobił naprawdę duży postęp w swoich produktach.
Skomentuj
-
Będzie to mój pierwszy komentarz do jakiekolwiek konstrukcjiMoże będzie trafny, może nie, ale od czegoś trza zacząć.
Zacznę od tego, że widząc pierwsze zdjęcie rzuciło mi się w oczy nietypowe połączenie jasnego forniru z czarną skórą, ekoskórą czy co to jest. I takie połączenie, taki kontrast najbardziej mi się w tym wszystkim nie podoba. Na drugim zdjęciu, widok kolumny z profilu zupełnie nie trafia w mój gust, lecz de gustibus non est disputandum!
Wykończenie frontu jest pierwszorzędne, zarówno pomysł jak wykonanie nie ma sobie równych. Bardzo dobrze, że pomyślałeś, żeby nie wstawiać zwykłych srebrnych czy nawet czarnych śrubek do przykręcania głośników, tylko wkręty imbusowe.
Ogólnie rzecz biorąc na pierwszy rzut oka kolumny są piękne, lecz po chwili zastanowienia się nad tym połączeniem jasnego forniru i czarnej skóry trochę tracą wg. mnie oczywiście na wyglądzie.
Jest to tylko i wyłącznie moja opinia, ale każdy chyba wie, że nie wszystkim da się dogodzić.
Napisałem o tym co mi się nie podobało, gdyż znając życie przez te kilka stron, których nie czytałem były pewnie wymieniane same zalety.
pozdrawiam i życzę więcej pięknych konstrukcji[/i]
Skomentuj
-
Ja bym tego nie określił mianem jasnego forniru. Ilość ciemnych słoi i sam kolor drewna raczej temu zaprzecza. Ale to jest moja opinia. Jeśli chodzi o same kolumny czy to pierwszy czy drugi projekt (i pozostałe 2-way & 3-way) to wyrażam moje wielkie uznanie dla Biganta za zdolności stolarskie i zaangażowanie w estetykę.
Skomentuj
-
Tak to jest, jak się nie przegląda tematu
Oczywiście, następne wcielenie o wiele bardziej mi się podoba. Jeśli mam się już przyczepiać do czegoś, to do koloru kolców. Może lepiej wyglądałyby srebrne? A może to tylko ja mam taki gust
djpolb
Może rzeczywiście masz rację, lecz mimo wszystko w zestawieniu z czarną skórą wydaje się być jasny.
Oczywiście również nie kwestionuję zdolności stolarskich binganta i oczywiście gratuluję takich pomysłów.:)
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez bingantblacha wycięta na prasie laserowej
laserowa to jest poprostu wicinarka
http://www.youtube.com/watch?v=-IewBfW_vDE
Skomentuj
Skomentuj