było już o tym chyba z 5 razy...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
[Kolumny 2.5-drożne] 2,5 drogi na AWX-ach
Collapse
X
-
No a ja już cukrował nie będę, bo wiadomo, że szacung i podziw za konstrukcję. Mam za to inne pytanie, mianowicie czy zastosowałeś w swoim projekcie pochyłe przegrody tak jak w oryginalnym projekcie stx? Pytam, bo jestem już bliski wybrania tego projektu do budowy, a te skośne przegrody trochę komplikują sprawę jak na moje umiejętności i musiałbym skorzystać z pomocy stolarza.W opisie fx-300 jest napisane o falach stojących powodujących dudnienia basu. Troszkę to odstrasza. Czy jeśli będą one normalnie poziome to dużo można stracić? i jeszcze kopułka. Jak dla mnie to paskudnie wygląda przesunięta. Wolę zrobić jak bingant, w jednej osi. Czy przy takich uproszczeniach mało wprawne ucho usłyszy różnicę? mam kompletnie odmienną koncepcję obudowy niż ori projekt stxa. Poza tym człowiek chce zrobić coś własnoręcznie i dlatego nie kupię gotowca DIY od stx.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kremiente skośne przegrody trochę komplikują sprawę jak na moje umiejętności i musiałbym skorzystać z pomocy stolarza
bierzesz pilarke reczna, wyrzynarke lub poprostu tarnik i tniesz pod katem zwykly kawalek plyty
Zamieszczone przez kremienW opisie fx-300 jest napisane o falach stojących powodujących dudnienia basu. Troszkę to odstrasza. Czy jeśli będą one normalnie poziome to dużo można stracić?
Zamieszczone przez kremienWolę zrobić jak bingant, w jednej osi. Czy przy takich uproszczeniach mało wprawne ucho usłyszy różnicę?
skoro tak duzo osob upraszcza ten projekt to przydaloby sie rowniez uproscic zwrotnice :P
Skomentuj
-
Kolumny - rewelacja! Szkoda tylko ze kolega bingant nie poszedł przy kolejnych projektach w innych kierunkach, mogłby rozwinać skrzydła;]
A tak oftopujac to mam pytanie: Jaka jest pojemność komory dla nikotonowcow? Zachowana jak w oryginalnym projekcie FX-300?
I pytanie do ekspertow: czy dla wlaściwości brzmieniowych srednicy nie jest lepiej jak przy 2.5 drogi jeden z niskotonowych pracuje w komorze zamknietej?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez harvester88Kolumny - rewelacja! Szkoda tylko ze kolega bingant nie poszedł przy kolejnych projektach w innych kierunkach, mogłby rozwinać skrzydła;]
Zamieszczone przez harvester88A tak oftopujac to mam pytanie: Jaka jest pojemność komory dla nikotonowcow? Zachowana jak w oryginalnym projekcie FX-300?
Skomentuj
-
No to jak na takie głośniki i projekt to wyglada cokolwiek zalosnie, przynajmniej porownujac z 3 drogami irka.
Chcialbym zrobic kolumny na tym projekcie ale fabryczna zwrotnica mnie jakos nie przekonuje;] Zna ktoś coś co jest dobrze opracowane, sprawdzone i zamkneloby sie w podobnej kwocie?
Ktoś kiedyś wrzucal jakąś ciekawą stronke z projektami calych kolumn ze zwrotkami. Taka w stylu troelsa tylko tansze projekty tez byly
Skomentuj
-
Nie slyszałem ale w mojej pamieci mam zwrotke irka ktora tez sam robiles w "3drogach na stx" i jakos ta nie budzi mojego zaufania. Przypomina mi zwronice ktora dostalem do zestawu glosnikow boshmanna z allegro i tyle. Co nie znaczy ze gra zle. Tylko czy przy takim projekcie niskotonowy nie zasluguje na jakas jebitna cewke
Skomentuj
-
napisalem ze nie mowie ze gra zle. Tylko po prostu przegladajac na necie projekty np troelsa i wiele innych zawsze zwrotnice sa gabarytow dosc sporych i dziwi mnie ta malosc.
Nie wysnowam wnioskow na temat brzmienia.
Zreszta od razu spytam jak porownanie z projektem 3drogi dla ubogich? duzo lepiej gra? Diametralnie slyszalna roznica?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez harvester88Tylko po prostu przegladajac na necie projekty np troelsa i wiele innych zawsze zwrotnice sa gabarytow dosc sporych i dziwi mnie ta malosc.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bingantharvester88 co Twoim zdaniem jest nie tak z tą zwrotką? słyszałeś jak grają te 2,5way
Zamieszczone przez harvester88Tylko czy przy takim projekcie niskotonowy nie zasluguje na jakas jebitna cewke
Skomentuj
-
A czy zeby budować kolumny i zajmowac sie diy to trzeba sie znac na zasadzie dzialania? Mnie interesuje tylko i wylacznie wykonawstwo, design i bazowanie na gotowych projektach to po cholere sie mam zaglebiac. Elektronika to nie moj konik.
Napisalem o tych zwrotkach bo mnie po prostu zdziwila roznica w gabarytach elementow pomiedzy projektami ludzi dla ktorych to hobby a projektami fabrycznymi i tyle. Jezeli rownie dobrze gra, to ok i nic nie neguje ani sie nie wymadrzam bo sie na tym nie znam wyrazilem jedynie zdziwienie.
Jakby sie jakims cudem okazalo ze kolumna zbudowana z pilsni przekladanej kartonem gra lepiej niz z MDF to czemu tak nie budowac
Aha i jeszcze jedno, jesli sie za ten projekt zabiore a pewnie tak sie stanie to mysle ze lepszym i tanszym pomyslem bedzie zamowienie elementow zwrotnic w polinku i zmontowanie wszyskiego samemu do kupy. Wieksza satysfakcja i porzadniejsze luty;]
Skomentuj
-
harvester88
gdyby ludzie słuchali niedoinformowanych czy też debili to nigdyby nie kupili np. Dynaudio czy Proac ów ba tam są zwrotnice jeszcze mniejsze niż w STX ach
Jeżeli uważasz, że zwrotnica dobra to duża zwrotnica to kup cewki elementy 3 razy droższe w Polinku zmontuj je na oddzielnej desce 1mx1m i lansuj się przed znajomymi i pokazuj jak ma wyglądać profesjonalna zwrotnica
A teraz do rzeczy - zwrotnice w STX projektował nie kto inny jak Misiomor więc zamilcz bo nie jesteś godzien wypowiadać się na temat zwrotnic mając na uwadze twój poziom a właściwie Twój analfabetyzm w tej kwestii.
Skomentuj
-
Nie bede dobieral elementow bo wszystkie sa wymienione w projekcie. Pisałem jedynie o kwestii zmontowania wszystkiego do kupy. Zawsze jest na czym cwiczyc trawienie plytki lutowanie itd;] Poza tym na bank wyjdzie taniej niz 300zł.
Drogi Bingancie, kto jak kto ale Ty napewno jestes zwolennikiem wykonywania tego co sie da przy pomocy wlasnych rąk :razz:
Skomentuj
Skomentuj