Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2.5-drożne] 2,5 drogi na AWX-ach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

było już o tym chyba z 5 razy...

Skomentuj

No a ja już cukrował nie będę, bo wiadomo, że szacung i podziw za konstrukcję. Mam za to inne pytanie, mianowicie czy zastosowałeś w swoim projekcie pochyłe przegrody tak jak w oryginalnym projekcie stx? Pytam, bo jestem już bliski wybrania tego projektu do budowy, a te skośne przegrody trochę komplikują sprawę jak na moje umiejętności i musiałbym skorzystać z pomocy stolarza.W opisie fx-300 jest napisane o falach stojących powodujących dudnienia basu. Troszkę to odstrasza. Czy jeśli będą one normalnie poziome to dużo można stracić? i jeszcze kopułka. Jak dla mnie to paskudnie wygląda przesunięta. Wolę zrobić jak bingant, w jednej osi. Czy przy takich uproszczeniach mało wprawne ucho usłyszy różnicę? mam kompletnie odmienną koncepcję obudowy niż ori projekt stxa. Poza tym człowiek chce zrobić coś własnoręcznie i dlatego nie kupię gotowca DIY od stx.

Skomentuj

Zamieszczone przez kremien
        te skośne przegrody trochę komplikują sprawę jak na moje umiejętności i musiałbym skorzystać z pomocy stolarza
        a to niby dlaczego?
        bierzesz pilarke reczna, wyrzynarke lub poprostu tarnik i tniesz pod katem zwykly kawalek plyty

W opisie fx-300 jest napisane o falach stojących powodujących dudnienia basu. Troszkę to odstrasza. Czy jeśli będą one normalnie poziome to dużo można stracić?
        mozesz to zniwelowac wytlumieniem

Wolę zrobić jak bingant, w jednej osi. Czy przy takich uproszczeniach mało wprawne ucho usłyszy różnicę?
        bez porownania nic nie uslyszysz :P

skoro tak duzo osob upraszcza ten projekt to przydaloby sie rowniez uproscic zwrotnice :P

Skomentuj

Kolumny - rewelacja! Szkoda tylko ze kolega bingant nie poszedł przy kolejnych projektach w innych kierunkach, mogłby rozwinać skrzydła;]

A tak oftopujac to mam pytanie: Jaka jest pojemność komory dla nikotonowcow? Zachowana jak w oryginalnym projekcie FX-300?

I pytanie do ekspertow: czy dla wlaściwości brzmieniowych srednicy nie jest lepiej jak przy 2.5 drogi jeden z niskotonowych pracuje w komorze zamknietej?

Skomentuj

Zamieszczone przez harvester88
            Kolumny - rewelacja! Szkoda tylko ze kolega bingant nie poszedł przy kolejnych projektach w innych kierunkach, mogłby rozwinać skrzydła;]
            już idzie w innym kierunku, teraz w swoim :)

A tak oftopujac to mam pytanie: Jaka jest pojemność komory dla nikotonowcow? Zachowana jak w oryginalnym projekcie FX-300?
            dokładnie tak jak w FX-300

Skomentuj

A masz może jakieś zdjęcia tej zwrotki? Oryginalnie od stxa jest zbudowana na przyzwoitych elementach czy wyglada jak uniwersalne zwrotnice z allegro co sie w objetosci dwoch pudelek po zapalkach mieszcza ? :grin:

Skomentuj

harvester88, leniu :P
                http://www.stx.pl/zwrotnica-fx-300.html
                http://www.stx.pl/fx-300-diy.html

Skomentuj

No to jak na takie głośniki i projekt to wyglada cokolwiek zalosnie, przynajmniej porownujac z 3 drogami irka.
                  Chcialbym zrobic kolumny na tym projekcie ale fabryczna zwrotnica mnie jakos nie przekonuje;] Zna ktoś coś co jest dobrze opracowane, sprawdzone i zamkneloby sie w podobnej kwocie?
                  Ktoś kiedyś wrzucal jakąś ciekawą stronke z projektami calych kolumn ze zwrotkami. Taka w stylu troelsa tylko tansze projekty tez byly

Skomentuj

harvester88 co Twoim zdaniem jest nie tak z tą zwrotką? słyszałeś jak grają te 2,5way

Skomentuj

Nie slyszałem ale w mojej pamieci mam zwrotke irka ktora tez sam robiles w "3drogach na stx" i jakos ta nie budzi mojego zaufania. Przypomina mi zwronice ktora dostalem do zestawu glosnikow boshmanna z allegro i tyle. Co nie znaczy ze gra zle. Tylko czy przy takim projekcie niskotonowy nie zasluguje na jakas jebitna cewke

Skomentuj

czyli swoje wrażenia słuchowe opierasz na wzroku?

Skomentuj

napisalem ze nie mowie ze gra zle. Tylko po prostu przegladajac na necie projekty np troelsa i wiele innych zawsze zwrotnice sa gabarytow dosc sporych i dziwi mnie ta malosc.
                          Nie wysnowam wnioskow na temat brzmienia.
                          Zreszta od razu spytam jak porownanie z projektem 3drogi dla ubogich? duzo lepiej gra? Diametralnie slyszalna roznica?

Skomentuj

Różnica jest ogromna na korzyść AWXów, bez dwóch zdań. FX-300 to konstrukcja z zupełnie innej, wyższej półki.

Skomentuj

Tylko po prostu przegladajac na necie projekty np troelsa i wiele innych zawsze zwrotnice sa gabarytow dosc sporych i dziwi mnie ta malosc.
                              Zwrotnica powinna być możliwie jak najprostsza. Troels ma sponsora na części. Ty też jakbyś miał za darmo to byś pewnie zaszalał :wink: Jentzen więcej zarobi przynajmniej na osobach kopiujących projekty Troelsa.

Skomentuj

Zamieszczone przez bingant
                                harvester88 co Twoim zdaniem jest nie tak z tą zwrotką? słyszałeś jak grają te 2,5way
                                On nawet nie ma bladego pojecia jak dzialaja zwrotnice, juz nie mowiac pewnie o tym, gdzie i jakie elementy powinno sie stosowac.

Tylko czy przy takim projekcie niskotonowy nie zasluguje na jakas jebitna cewke
                                Ciekaw jestem, co oznacza dla tego projektu " jebitna cewka"

Skomentuj

A czy zeby budować kolumny i zajmowac sie diy to trzeba sie znac na zasadzie dzialania? Mnie interesuje tylko i wylacznie wykonawstwo, design i bazowanie na gotowych projektach to po cholere sie mam zaglebiac. Elektronika to nie moj konik.
                                  Napisalem o tych zwrotkach bo mnie po prostu zdziwila roznica w gabarytach elementow pomiedzy projektami ludzi dla ktorych to hobby a projektami fabrycznymi i tyle. Jezeli rownie dobrze gra, to ok i nic nie neguje ani sie nie wymadrzam bo sie na tym nie znam wyrazilem jedynie zdziwienie.
                                  Jakby sie jakims cudem okazalo ze kolumna zbudowana z pilsni przekladanej kartonem gra lepiej niz z MDF to czemu tak nie budowac

Aha i jeszcze jedno, jesli sie za ten projekt zabiore a pewnie tak sie stanie to mysle ze lepszym i tanszym pomyslem bedzie zamowienie elementow zwrotnic w polinku i zmontowanie wszyskiego samemu do kupy. Wieksza satysfakcja i porzadniejsze luty;]

Skomentuj

harvester88 ta zwrotka jest wykonana profesjonalnie od strony technicznej, poza tym nie wiem, czy poradzisz sobie z lepszym doborem elementów, skoro jak mówisz, nie mas o tym pojęcia. Poważnie.

Skomentuj

harvester88
                                      gdyby ludzie słuchali niedoinformowanych czy też debili to nigdyby nie kupili np. Dynaudio czy Proac ów ba tam są zwrotnice jeszcze mniejsze niż w STX ach
                                      Jeżeli uważasz, że zwrotnica dobra to duża zwrotnica to kup cewki elementy 3 razy droższe w Polinku zmontuj je na oddzielnej desce 1mx1m i lansuj się przed znajomymi i pokazuj jak ma wyglądać profesjonalna zwrotnica
                                      A teraz do rzeczy - zwrotnice w STX projektował nie kto inny jak Misiomor więc zamilcz bo nie jesteś godzien wypowiadać się na temat zwrotnic mając na uwadze twój poziom a właściwie Twój analfabetyzm w tej kwestii.

Skomentuj

Nie bede dobieral elementow bo wszystkie sa wymienione w projekcie. Pisałem jedynie o kwestii zmontowania wszystkiego do kupy. Zawsze jest na czym cwiczyc trawienie plytki lutowanie itd;] Poza tym na bank wyjdzie taniej niz 300zł.
                                        Drogi Bingancie, kto jak kto ale Ty napewno jestes zwolennikiem wykonywania tego co sie da przy pomocy wlasnych rąk :razz:

Skomentuj

masz rację, zawsze można się czegoś nauczyć, a jak uda Ci się jeszcze zaoszczędzić, to będzie 2w1 :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X