Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2.5-drożne] 2,5 drogi na AWX-ach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ja nigdy nic nie podwijałem

Skomentuj

skaj jest przyklejony na zdemontowany front
      jak kiedys robilem takie kolumny to zawijalem skaj i wpuszczalem front w obudowe (boki maskowal fornir)
      tutaj na zdjeciach (ale chyba w monitorach) widac ze kolega bingant ma skaj przyklejony na rowno...
      tak wiec postanowilem sobie sam sprawdzic czy da sie tak zaoszczedzic pracy. i faktycznie da sie
      problem w tym ze nie mozesz sie spieszyc z odcinaniem skaju i musisz poczekac az klej pozadnie wyschnie. wtedy starannie odcinasz nadmiar skaju (tak zeby nie bylo widac plyty) i po przylozeniu do rownej powierzchni nic nie widac
      tak wiec proponuje zrobic probke i sam sie przekonasz ze to dosc latwe

Skomentuj

No to wielkie dzięki... Będę pamiętał na przyszłość Dziś zabieram się za inne kolumienki na tych Arn 116. Fak że nie mam jeszcze zwrotnicy, ale mam przypadkowe zwrotnice z innych satelitek i je puki co zastosuję. Obudowa będzie z PCV zobaczę jak to wyjdzie Puki co Arn grając solo mnie trochę martwi... Gdy chcę podkręcić trochę bas, to malec zaczyna bardzo niemiło grać, prawie niezależnie od poziomu głośności... Martwi mnie to. A wokale są zniekształcone przez niskie częstotliwości :/

Skomentuj

Paweł ja obcinam skaj zaraz po oklejeniu frontów, sprawdzone i działa :)

Skomentuj

U siebie skaj podwinąłem pod front w prze-frezowanie głębokości 1mm. Później cały oklejony i gotowy front kleiłem już do gotowych polakierowanych skrzynek.
            Na sam koniec po wyschnięciu butaprenu dokleiłem jeszcze same narożniki żeby nie było widać spodu skaju.

Skomentuj

jaki bass reflex do tej konstrukcji?
              ten sie nada?
              http://allegro.pl/rura-tunel-bass-re...470308340.html

Skomentuj

moze byc ale drogo
                nie lepiej kupic ten co w oryginale? zobacz oferte STXa

Skomentuj

chodzi mi o dwustronną trąbkę by zminimalizować świszczenie przepływu powietrza

Skomentuj

podgrzej sobie koniec i go wyprofiluj..

Skomentuj

Albo sklej z 2 :)

U mnie wyeliminowało furczenie całkowicie.

Skomentuj

trójkąt ale, zeby tak wyfrezowac front to trzeba najpierw trochę wprawy :biggrin: np wyfrezowac dom

a tak na poważnie to robiłbym tak jak radzi Paweł_S
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jak zacznę robić małe monitorki na ARN116 to może właśnie w podobnym stylu, w ten sposób potrenuję przed budową podłogówek

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            trójkąt ale, zeby tak wyfrezowac front to trzeba najpierw trochę wprawy :biggrin: np wyfrezowac dom

a tak na poważnie to robiłbym tak jak radzi Paweł_S

W sumie nie trzeba frezować , szczelina 1mm między frontem a skrzynią nie jest kłopotem, wystarczy front przykleić na klej który nie kurczy się schnąc i położyć go dookoła otworów tak żeby było wszystko szczelne. Do klejenia takich rzeczy używam klej poliuretanowy SOUDAL Carbond 940. Po utwardzeniu klej jest elastyczny ale bardzo dobrze trzyma się wszystkich powierzchni i nie kurczy się przy schnięciu.

Skomentuj

Świetny projekt.

Super wykonanie.:thumbup:

Skomentuj

Powiedzcie mi (szczególnie kol. @bingant) jak robicie sklejenie styku ścianek kolumn jeżeli postawą jest trapez? Z prostej matematyki wynika że jeśli przednia ścianka będzie miała 160mm, tylna 80mm to kąty styku ścianek bocznych z przednią i tylną będą miały jakąś określoną wartość. W przypadku ściany tylnej będzie to kąt rozwarty a przedniej kąt ostry.
                                Powiedzcie jak robicie szlifujecie te kąty? Najszybciej według mnie to wyliczenie kątów matematycznie a potem jakaś prosta listwa przymocowana na całej długości krawędzi ścianki i robienie jakiegoś określonego kąta.

Mam w domu pocięte formatki i biorę się za ten projekt. Front ze skosami zamówię w CNC.

Skomentuj

Zamieszczone przez bestisz Zobacz posta
                                  Front ze skosami zamówię w CNC.
                                  jak stac cie na takie cos to lepiej zainwestuj 100-300zl w frezarke i nie bedziesz sie przejmowal katami w trapezie...

Skomentuj

Ja robiłem skosy czołgiem, można frezarką.
                                    Odpowiednie ustawienie płyt i 10 min szlifowania.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                      jak stac cie na takie cos to lepiej zainwestuj 100-300zl w frezarke i nie bedziesz sie przejmowal katami w trapezie...
                                      W sumie to chyba najlepsze wyjście. Z drugiej strony jeżeli będę w posiadaniu frezarki to chyba odpuszczę sobie front z CNC i po prostu zrobię go sobie samemu - aż się prosi.
                                      Jeszcze tylko ostatnie dwa pytania. Jak sklejacie styki ścianek bocznych to używacie np. kołków, lameli? Czy po prostu zacięte pod odpowiednim kątem boki kleicie do czoła i tyle? Drugie pytanie dotyczy samego kleju. Pchać się w coś mądrzejszego czy wystarczy wikol?

Skomentuj

Jak sklejacie styki ścianek bocznych to używacie np. kołków, lameli? Czy po prostu zacięte pod odpowiednim kątem boki kleicie do czoła i tyle?
                                        sam klej na plaszczyznie w zupelnosci wystarcza. istnieje wtedy jedynie problem odpowiedniego ustawienia plyt - moga sie rozjezdzac lub wyginac
                                        jak chcesz to mozesz laczyc to w dowolny sposob

Pchać się w coś mądrzejszego czy wystarczy wikol?
                                        jakby wikol byl zly to by go juz od lat nie produkowali
                                        ale nowe kleje tez maja zalety - np soudal pecznieje podczas schniecia i wypelnia wszelkie nierownosci

Skomentuj

Jak sklejacie styki ścianek bocznych to używacie np. kołków, lameli? Czy po prostu zacięte pod odpowiednim kątem boki kleicie do czoła i tyle?
                                          Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                          sam klej na płaszczyźnie w zupełności wystarcza.
                                          To prawda, ale można wzmocnić dodatkowo połączenie przez wpuszczenie kołków na kleju w wywiercone otwory, po wyschnięciu kleju na styku płyt.
                                          polaczenie.jpg

Skomentuj

Czaruję...
                                          X