Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Grundig M 1500 prośba o opinie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Byc moze wzmacniacz nie moze sobie poradzic z tymi glosnikami. Ustawienie oczywiscie tez bardzo wazna sprawa. Tak odrazu "psuc" obudowe troche bez sensu, w koncu kiedys ktos to obliczyl i przetestowal, zrobil najlepiej jak sie dalo.
    Witam

Ustawienie praktycznie nie wpływa na bas, już taki chyba urok tego GDN-a membrana jest bardzo wysoka przez co ma duże Sd no i swoją wage, kolejną sprawą jest bardo twarde dolne zawieszenie. Więć chyba jednak kombinowanie z obudową nie ma sensu. Jak wiadomo wiele zależy od wzmacniacza, ku mojemu zaskoczeniu najładniej brzmią na Technicsie Su-v2a (stk 8040)
    Jeżeli chodzi o pomieszczenie odsłuchowe min 25m2

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez LukaszTG Zobacz posta
      membrana jest bardzo wysoka przez co ma duże Sd no i swoją wage, kolejną sprawą jest bardo twarde dolne zawieszenie.
      Jest jeszcze taka możliwość, że dolne zawieszenie straciło swoje dawne właściwości i zesztywniało. Może głośniki nie były używane przez bardzo długi okres itp.
      Można spróbować puścić zapętlony jakiś utwór z dobrym basem, lub z generatora ok. 30-40Hz, najpierw niezbyt głośno, po kilku godzinach głośniej i jeszcze po kilku
      ze średnią głośnością przez następne kilka. Może zawieszenie powróci do poprzedniej miękkości, bo prawdopodobnie jako głośnik pracujący w zamkniętej obudowie powinien być dość miękki.
      Możliwe, że częstotliwość rezonansowa przesunęła się znacznie ku górze i głośnik podbarwia w okolicach 100 Hz lub nawet wyżej.

Skomentuj

ku mojemu zaskoczeniu najładniej brzmią na Technicsie Su-v2a (stk 8040)
        Nie ma sie co dziwic, bo to stara, dobra konstrukcja z wydajnym zasilaczem. Osobiscie mam sentyment do starych Technicsow nieslusznie nazywanych kiepskimi wzmakami.

Skomentuj

PM no jasne, właśnie od początku próbuje wypersfadować pomysł z modyfikacjami. Wątpię by autor potrafił tą kolumne zrobić lepiej niż inżyniertowie którzy zapewne sporo nad nia pracowali i nie zrobili przypadkowej obudowy. Chociaż, jak już ten temat tak wałkowany to nie zaszkodzi wrzucić tych 5l cukru do środka, chociażby aby sie przekonać że nic to nie daje Spróbować zawsze warto. Za to wygłuszenia bym nie ruszał, bo potem może być problem aby je tak samo rozmieścić.

A jeśli podane sposoby nie pomogą, to należy się pogodzić z takim charakterem tego głośnika i tyle. Pozostaje wymienić kolumny )

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT
            Jest jeszcze taka możliwość, że dolne zawieszenie straciło swoje dawne właściwości i zesztywniało. Może głośniki nie były używane przez bardzo długi okres itp.
            Dokładnie tak najprawdopodobniej było, jutro sprawdze dolny resor, ale osobiście nie spotkałem się z głośnikiem 30cm z zawieszeniem gumowym, żeby tak ciężko chodził.

Zamieszczone przez Pogromca mitow
            Nie ma sie co dziwic, bo to stara, dobra konstrukcja z wydajnym zasilaczem. Osobiscie mam sentyment do starych Technicsow nieslusznie nazywanych kiepskimi wzmakami.
            Ja też proste bez zbędnych gratów :)

Zamieszczone przez paldo
            PM no jasne, właśnie od początku próbuje wypersfadować pomysł z modyfikacjami. Wątpię by autor potrafił tą kolumne zrobić lepiej niż inżyniertowie którzy zapewne sporo nad nia pracowali i nie zrobili przypadkowej obudowy. Chociaż, jak już ten temat tak wałkowany to nie zaszkodzi wrzucić tych 5l cukru do środka, chociażby aby sie przekonać że nic to nie daje Spróbować zawsze warto. Za to wygłuszenia bym nie ruszał, bo potem może być problem aby je tak samo rozmieścić.

A jeśli podane sposoby nie pomogą, to należy się pogodzić z takim charakterem tego głośnika i tyle. Pozostaje wymienić kolumny )
            Fakt faktem nie ma co kombinować bet pomiarów T-S :) a narazie nie mam sprzętu co by takowe wykonać, wieć pozostaje zaufać starej dobrej niemieckiej myśli technicznej :p

Jedyne czego z czasem dokonam to remont wizualne, wstawie też na próbe mały tzn 2dB L-pad dla wysokotonowca.

Pozdrawiam

Skomentuj

2dB to malo
              mozesz tego nawet nie uslyszec
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                2dB to malo
                mozesz tego nawet nie uslyszec
                Na początek uzbrój się w baterię rezystorów co 2-3 Ohm do wartości nawet 15-20 Ohm, i podłączaj je szeregowo.
                W moich odsłuchach wielu niemieckich kolumn prawie zawsze była mocno podbita górna część pasma (tzw. niemieckie brzmienie), dlatego w twojej czterodrożnej kolumnie nie zaszkodzi sprawdzić jak gra z przytłumionym nie tylko supertweeterem, ale i z tweeterem.

Skomentuj

Co prawda jest cos takiego jak "niemiecki dzwiek" ze starej opoki. Nie jest to co prawda jakas regula, ale dosc czesto mowiono, ze kolumny niemieckie byly inaczej strojone, tak aby mialy wydatny bas i wysokie tony. Angielska szkola dzwieku byla zupelnie inna. Dzis sie to oczywiscie zatarlo, ale w latach 70/80 takie powiedzonka powstaly. Byc moze da sie lepiej ogarnac te glosniki ( praktycznie zawsze cos mozna poprawic ) pytanie tylko jakim kosztem?

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT
                    Na początek uzbrój się w baterię rezystorów co 2-3 Ohm do wartości nawet 15-20 Ohm, i podłączaj je szeregowo.
                    W moich odsłuchach wielu niemieckich kolumn prawie zawsze była mocno podbita górna część pasma (tzw. niemieckie brzmienie), dlatego w twojej czterodrożnej kolumnie nie zaszkodzi sprawdzić jak gra z przytłumionym nie tylko supertweeterem, ale i z tweeterem.
                    Mam cały arsenał rezystorów zawsze moge wstawić w szereg przed filtr supertweetera. Zwrotnica nie posiada tłumienia, poza małym rezystorem dla GDN-a.

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                    Co prawda jest cos takiego jak "niemiecki dzwiek" ze starej opoki. Nie jest to co prawda jakas regula, ale dosc czesto mowiono, ze kolumny niemieckie byly inaczej strojone, tak aby mialy wydatny bas i wysokie tony. Angielska szkola dzwieku byla zupelnie inna. Dzis sie to oczywiscie zatarlo, ale w latach 70/80 takie powiedzonka powstaly. Byc moze da sie lepiej ogarnac te glosniki ( praktycznie zawsze cos mozna poprawic ) pytanie tylko jakim kosztem?
                    To fakt, że niemcy byli specyficzni, może chcieli wydusić z zapisu analogowego jak najwięcej bez korekcji barwy.
                    Planuje zakup jakiegoś prawdziwego equalizera Kenwood GE-1100 wtedy może będzie można wydobyć z tych i innych głośników to co najlepsze.

Pozdrawiam

Skomentuj

Planuje zakup jakiegoś prawdziwego equalizera Kenwood GE-1100 wtedy może będzie można wydobyć z tych i innych głośników to co najlepsze.
                      Jak najdalej od equalizerów tej klasy, tylko degradują dźwięk. Psują fazę, nie mówiąc o dodatkowych szumach i zniekształceniach. Z kolei dobre equalizery są piekielnie drogie, lepiej kasę przeznaczyć na dobre źródło i adaptację akustyki w pokoju.

Skomentuj

Korektor to bardzo dobry pomysl, lecz to co pokazales za taka cene nie jest warte zachodu. Wolalbym uzyc profesjonalnych korektorow studyjnych, ktore nawet nowe nie sa szczegolnie drogie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Korektor to bardzo dobry pomysl, lecz to co pokazales za taka cene nie jest warte zachodu. Wolalbym uzyc profesjonalnych korektorow studyjnych, ktore nawet nowe nie sa szczegolnie drogie.
                          Byłem przekonany, że ten kenwood to już niezły sprzęt. W tym układzie już nie wiem jakiego Eq szukać, może koledzy coś polecą ?

Pozdrawiam

Skomentuj

najlepiej zadnego! :)
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

LukaszTG a ja mam takie pytanie:
                              1. Ile czasu najpierw słuchałeś ich, by stwierdzić że nieodpowiednio grają i wymagają modyfikacji ? :)
                              2. Jak wiele utworów na nich przesłuchałeś ?(to pytanie akurat retoryczne)

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                LukaszTG a ja mam takie pytanie:
                                1. Ile czasu najpierw słuchałeś ich, by stwierdzić że nieodpowiednio grają i wymagają modyfikacji ? :)
                                2. Jak wiele utworów na nich przesłuchałeś ?(to pytanie akurat retoryczne)
                                Witam

Myśle, że pograły już dobre 40 godzin, niestety w tej chwili nie mam warunków, żeby je porządnie napompować watami, a potencjał mają spory.

Jeżeli chodzi o gatunek, najlepiej się spisują w muzyce z lat 70-tych. W współczesnych kawałkach o dobrej jakości wyraźnie wybija się supertweeter.

Pozdrawiam

Skomentuj

Witam Myśle, że pograły już dobre 40 godzin, niestety w tej chwili nie mam warunków, żeby je porządnie napompować watami, a potencjał mają spory.
                                  Nie do końca chyba mnie zrozumiałeś...Chodziło raczej mi o to ile czasu przyzwyczajałeś się do dźwięku jaki wydają kolumny, w jakim zostały zrobione, jaka muzyka im pasuje itp... (dużo mniej maiłem na myśli rozruszanie (być może) "zastygniętego" zawieszenia, co by zresztą dotyczyło jedynie głośników niskotonowych...)
                                  Reasumując może przetworniki akurat brzmią nie tak jak reflektujesz?, a Twoje modyfikacje mogą tylko popsuć charakter dźwięku tych kolumn, a i nie koniecznie osiągniesz satysfakcjonujące efekty...
                                  Ja bym na twoim miejscu posłuchał ich z 2tyg. chociaż, a dopiero wtedy podjął próbę zmiany tego co cię drażniło, przeszkadzało, co po długich odsłuchach stwierdzasz iż należy w nich "poprawić" np. zbyt głośne wysokie - L-pad itp, itd..

Skomentuj

Witam

Gdn-y potraktowałem sinusoidą i zawieszenie wyraźnie zmiękło.

Po dłuższych odsłuchach stwierdziłem, że supertweeter strasznie sypie piaskiem (kopułka prawdopodobnie jest z polipropylenu) więc postanowiłem zmodyfikować zwrotke i odłączyć supertweetera (poniżej schemat zwrotnicy tweetera)

Wylutowałem L1 i C2 po testach odsłuchowych jest o wiele lepiej wysokich nie brakuje co najważniejsze nie są natarczywe i nie sypią piaskiem.

Myślałem żeby wstawić jako supertweeter Visatona CP-13 Oczywiście robie tak, żeby zawsze można było powrócić do stanu pierwotnego.

Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                    X