Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Akustyka w pokoju

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zapewne będę musiał suba przestawić w inne miejsce obok pieca. Będzie to ściana leżąca na przeciw ściany pochyłej. Przestawiłem tam suba i była odczuwalna poprawa. Ale nie było przesady z dudnieniem basu, i o to chodzi. Jednak puki co nie mogę mieć tam tego suba, bo w piecu trzeba palić Dzięki wam chłopaki za pomoc

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      ustaw suba w miejscach zaznaczone jako czerwone X

Zamieszczone przez schwalba1 Zobacz posta
      ...Przestawiłem tam suba i była odczuwalna poprawa
      No :thumbup:

Skomentuj

Miałem kiedyś podobne problemy bo pokój to 4m x 2,5m (były pokój). Problem rozwiązało ustawienie subwoofera tam gdzie wcześniej było najwięcej basu. Czyli w rogu Zamiast pytać gdzie go ustawić zrób szybki test wszystkich dostępnych miejsc. Szybko zrobisz to w taki sposób: podpinasz pod suba długi kabelek - kilka metrów - odpalasz muzykę z konkretnym basem, najlepiej długi utwór z rytmicznym basem. Kładziesz w miejsce 1, siadasz tyłkiem i słuchasz kilku uderzeń, zaraz przestawiasz w inne miejsce i siadasz i w uszy znowu kilka uderzeń łapiesz. Aż do momentu gdy dźwięk będzie ci opowiadał. Jest tylko jeden problem. Przy zmianie częstotliwości wszystko może się zmienić. Dlatego robisz tabelkę z miejscami, które będziesz testował i wybierasz kilka utworków z różnego rodzaju basem, ewentualnie generator i kilka wybranych f 30, 50, 70, 110 dla przykładu. Wtedy albo oceny w jakiejś skali sobie wstawiasz lub jak tam chcesz, wyjdzie ci najbardziej optymalne miejsce ustawienia suba. Ewentualnie, bierzesz pod uwagę słuch i to co ci bardziej odpowiada, lub to co najbardziej lubisz. Najlepszej jakości sprzęt nie jest warty grosza jeśli jego dźwięk i gra nie daje przyjemności i radości jego właścicielowi, wiec to TY masz być zadowolony a nie tylko opierać się na tych poradach.

Akurat ustawienie sprzętu w domu to jeden z gorszych momentów, nie raz biegałem u siebie tygodniami z kolumnami. Kiedyś u Yoshiego przypadkiem obróciłem jego kolumnę o parę cm i mało mi głowy nie urwał Popsute godziny ustawiania sprzętu hehe :)

Taka rada na koniec, popróbuj ustawić suba w kącie przeciwległym do twojego.

PS. W czasie testów oczywiście siadasz tam gdzie masz zamiar słuchać czyli na krzyżyku ... swojego krzesła :)

Skomentuj

Czaruję...
        X