Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłogówki z miłym basem ;) Kilka pytań

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
    Ty tą swoją korekcją aktywną nasiliłeś tylko natężenie tego czegoś. Może i w dubstepie i innym elektronicznym waleniu... gdzie priorytetem nie jest jakość ale ilość to jest jakieś dobre rozwiązanie, ale tam gdzie struna kontrabasu, fortepianu i innych instrumentów basowych gdzie zależy, przynajmniej mnie osobiście, na jak najmniej zniekształconym i prawidłowo odwzorowanym basie to takie rozwiązanie nie przechodzi...
    BTW: więc nie pisz mi "że paradoksalnie najniższy bas wtedy jest najlepszej jakości..." bo ja to rozumiem (a i niektórzy pewnie też) jako krótko mówiąc - najbliższy prawdziwemu, a nie to co ty masz na myśli czyli - największe ciśnienie w pokoju...
    Mieszkałem wcześniej w pokoju 30mkw, którego "pasmo przenoszenia", zaczynało się od 25hz. Mam porównanie, i bas jest lepszej jakości. Przy częstotliwościach 20-40hz raczej żadnych instrumentów (poza organami) nie uświadczymy, ale bas odtwarzany pneumatycznie me lepszą dynamikę i brzmi czyściej, brzmi tak jak w samochodzie.

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
    Co do samochodów to w nich dobry głośnik zagra ładniej basem (i niżej) niż w 12m^2 ! Bo te wolne Hz przechodzą przez te cienkie blachy (lekko humorystycznie mówiąc) - niemal że jak nuż przez masło, i już do nas nie wracają...
    Rozwiń, bo nie rozumiem co znaczy "wolne Hz przechodza przez ściany"... Bas w samochodzie rozchodzi się dokładnie na tej samej zasadzie jak w małym pokoju poniżej podbijanych f. Równie dobrze bas może "przechodzić przez ściany" w pokoju, kiedy pokój jest zamknięty, a poza pokojem wyraźnie słychać bas.

A co z słuchawkami? Tam też bas jest niepoprawny?

http://www.hifi.pl/porady/ogolne/niskibas.php - Polecam ten tekst.
    Last edited by BioCannabis; 22.02.2011, 14:56.

Skomentuj

Yoshi 80 Więc twierdzisz że ARN może grać jako szerokopasmowiec? Ostatnio go testowalem solo i byl ewidentny brak wysokich tonów. Jednak najchetniej poloczylbym go z dość tanią kopułką.

Yoshi 80 A co ty sadzisz o STX 17SCX i 14scx? Czy ten piewszy ładnie zagra basem i nada sie do pierwszen kolumny 2-way?

Skomentuj

Nie na temat...
        Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
        Przy częstotliwościach 20-40hz raczej żadnych instrumentów (poza organami) nie uświadczymy
        Do 40Hz "zejdzie" - duży bęben z perkusji, do niemal że 30hz - Tuba, spokojnie do 30Hz może dociągnąć Kontrabas, A Fortepian zabrzmi nawet poniżej 30Hz....

bas odtwarzany pneumatycznie me lepszą dynamikę i brzmi czyściej, brzmi tak jak w samochodzie.
        Ja o kurach a ty o jajkach... - Mylisz pojęcia...

Rozwiń, bo nie rozumiem co znaczy "wolne Hz przechodza przez ściany"...
        Proszę nie przekręcać! napisałem przechodzą przez cienkie blachy (czyt. karoseria) między blaszka a ścianą jest ogromna różnica! wolne czyli niskie częstotliwości (czyt. bas)

Bas w samochodzie rozchodzi się dokładnie na tej samej zasadzie jak w małym pokoju poniżej podbijanych f. Równie dobrze bas może "przechodzić przez ściany" w pokoju, kiedy pokój jest zamknięty, a poza pokojem wyraźnie słychać bas.
        Ewidentny brak choćby podstawowej wiedzy by pociągnąć dalej tą konwersację... (uzupełnij wiedzę choćby o takie hasła jak absorbowanie, odbijanie...)

http://www.hifi.pl/porady/ogolne/niskibas.php - Polecam ten tekst.
        heh BioCannabis przeczytałeś jeden artykulik i myślisz że już wiesz wszystko ? i nie polecaj mi takich wycinków bo ja je zasysałem wraz z kaszką już naście lat temu :razz:

A co z słuchawkami? Tam też bas jest niepoprawny?
        A o co dokładnie pytasz? Chodzi Ci o to że przykładowo 40mm głośniczek gra tak nisko? Powiem Ci tak: - Jak jest blisko to i gra też nisko

BTW: A microfony - takie maluśkie kapsułki (~10mm) a łapią tak długie fale ? A nasze ucho - takie stosunkowo malutkie, a jednak "łyka" np. 100Hz (co równa się ~3,4m) ?

Poczytaj trochę więcej niż tylko jeden artykuł, to wtedy będziemy mogli rozmawiać dalej...(abstrahując od tego że gdy przeczytasz tyle materiału by to zrozumieć to już nie będzie o czym rozmawiać )

Tak ,że ja już kończę, bo i nieźle offtop`imy ...

Skomentuj

Czaruję...
        X