Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poszukiwania gotowego projektu na pokoj >30m^2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Poszukiwania gotowego projektu na pokoj >30m^2

Witam to mój pierwszy post, z góry przepraszam za wszelkie błędy. Postawiłem sobie takie wyzwanie chciałem zrobić kolumny. Przeglądam forum od czasu do czasu i postanowiłem samemu coś stworzyć, od gapić lub skorzystać z czyjegoś projektu.. Moje wiedza na temat audio jest skromna i potrzebuje pomocy forumowiczów. Mianowicie czy może ktoś z użytkowników poleciłby jakąś konstrukcje? jeśli chodzi o stolarkę i zrobienie kolumn jestem nie ograniczony, mam małą stolarnie w rodzinie. wielkość mojego pokoju to 33 m^2. Kasę jaka chce przeznaczyć to 1500zł na same głośniki i zwrotnice. Na razie korzystam z amplitunera HK 3380 ale myślę nad zmiana ale najpierw chciałem zacząć od kolumn.
    Poszukuje czegoś co miałoby wystarczającą moc na ten pokój. Zależy mi na dynamice i szybkim basie oraz delikatnej górze. Oglądałem konstrukcje na akustyku, ale w tych cenach da rade zmontować tylko dwie drogi, które raczej będą za słabe na pokój, a może się mylę.
    Pozdrawiam liczę na wszelkie sugestie i propozycje mam nadzieje, że na coś mnie to nakieruje.

Napisz czego słuchasz
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Witaj w gronie forumowiczów.. Z mojej strony proponuje zestaw MDS08 + MDS 05 + Vifa... Na same głośniki i zwrotnice powinno Ci wystarczyć 1500PLN tyle że MDS05 trudno dostępny w Polsce.. Za tą kaske zestawik bardzo dobry a i do twojego pokoju powinien być wystarczający.. W dziale akustyka znajdziesz projekt zwrotnicy pod ten zestaw.. To tak na początek..

Skomentuj

Paweł S. pisał, że mds 05 się nie sprawdza w roli średniaka tak jak się od niego wymagało. Odpuściłbym sobie ten zestaw i szukał czegoś innego.

Skomentuj

Dziękuję za zainteresowanie, słucham przeaznie muzyki typu dance, a tak ogólnie to to co leci w radiu (stacje: zet, rmf, złote przeboje). Zależy mi na dynamice kolumny, szybkości basu. Mds'y ciekawa propozycja przyjrzę się jej bardziej. Czekam na dalsze propozycje, mam jeszcze pytanie czy są użytkownicy na forum z zg lub okolic?

Skomentuj

bo mial mds05 nie wygrzanego
            osobiscie go nie sluchalem ale sluchalem 06 i bardzo mi sie podobal
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Na przykładzie mds08 mogę powiedzieć, że charakter brzmienia bardzo się zmienia (na korzyść) po wygrzaniu, u mnie w samochodzie trwało to trochę ponad tydzień, skoro w 8" tak było to w 5" może być podobnie :)

Skomentuj

A ja z doświadczenia odczuwam zmianę po wygrzaniu głównie w dolnych rejestrach..

Skomentuj

http://www.visaton.de/en/high_end/ti...gf200_2x4.html 414zł/szt
                  +
                  http://www.visaton.de/en/chassis_zub.../g25ffl_8.html 215zł/szt

chociaż ja bym dał
                  http://www.visaton.de/en/chassis_zub.../dsm25r_8.html 206zł/szt

414zł + 414zł + 215zł + 215zł = 1258 zł + elementy zwrotki i jej projekt = wyjdzie coś ponad 1500zł ale zestaw 1 klasa

Visaton także stosuje ten głośniczek w kolumnie 2 drożnej -> http://www.visaton.de/en/bauvorschla..._gf/index.html

Jak widać efektywność na przyzwoitym poziomie choć z reguły ta firma nie grzeszy splem. Co jednak nie ma odbicia w realu, ponieważ głośniczki z niskim spl wcale nie grają ciszej niż innych firm z większym spl, dlatego o natężenie dźwięku nie ma co się martwić. Będzie jakość, będzie power, będzie bas.

Kolumny 3 drożne to nie taka prosta sprawa, pierwsza zwrotnica jaką ktoś ci zaprojektuje to nie taki hop siup dlatego na 1 konstrukcję w tej cenie ja bym olał 3 drogi bo wcale nie będą lepsze.

W tej kolumnie masz 8 calowy głośnik więc wykop będzie, z dobrej półki więc i o brzmienie nie musisz się martwić a wysokotonowy także rewelka.

Nie daj się nabrać, że do pokoju twojego 2 way to za mało, bo tylko głupek tak powie. Jeśli chcesz dyskotekę to nie ta półka. A jeśli chcesz sprzęt do słuchania to i 2 way da ci po uszach

Skomentuj

dolphin123 masz racje Paweł S. tak mówił ale mówił też że zestaw wart swojej ceny i że gra przyjemnie.. Ewentualnie z tym budżetem proponuje poczekać na nowe głośniki od STX,a może wyjdzie jakiś przyzwoity zestaw..

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                      Paweł S. pisał, że mds 05 się nie sprawdza w roli średniaka tak jak się od niego wymagało. Odpuściłbym sobie ten zestaw i szukał czegoś innego.
                      ten projekt bedzie przerobiony na inny sredniotonowy
                      ale nadal czekam na GDMa wiec to troche potrwa

ale poza tym sredniotonowym to kolumny naprawne warte polecenia

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                      bo mial mds05 nie wygrzanego
                      osobiscie go nie sluchalem ale sluchalem 06 i bardzo mi sie podobal
                      mozliwe. ale i tak szukam czegos "lzejszego"

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                      A ja z doświadczenia odczuwam zmianę po wygrzaniu głównie w dolnych rejestrach..
                      a ja rowniez w wysokotonowkach
                      typowego sredniaka jeszcze nie mialem (nowego) to nie wiem jak tutaj wplywa wygrzewanie

Skomentuj

Zamieszczone przez smerfetek13 Zobacz posta
                        głośniki od STX,a może wyjdzie jakiś przyzwoity zestaw..
                        Z Stxa nie da się zrobić nic przyzwoitego w tej klasie cenowej. Żeby kupować głośniki stxa do stereo do pokoju gdy w budżecie jest 1500 zł to trzeba być odważnym <lol> Albo durnym :)

Skomentuj

ja proponuje zamiast dziwnych 3 drog zrobic dobre 2 drogi np na usherach
                          jakosc nie porownywalna
                          8945a + t9950 to koszt ok 1300zł i na zwroke zostanie
                          Last edited by lklukasz; 22.02.2011, 20:46.
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Za 1150zł można kupić KIT na Usherach 8935A i 9930 razem ze zwrotkami (kondy MKT i cewka rdzeniowa na basie), wytłumieniem, kablami i rurami BR. Zestaw słabszy niż zaproponował lklukasz, ale może warty przemyślenia.
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

LuSzTi ale po co sie ograniczac jak wystarczy na "klase wyzej"?
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja nie mówię, że mamy się ograniczać...wspominam tylko o takim zestawieniu...może te 1500zł to jest taki absolutny max i może Pałeł stwierdzi, że ten zestaw też mu pasuje i jeszcze parę groszy zostanie w kieszeni. Po prostu informuję.
                                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez Budzik Zobacz posta

Nie daj się nabrać, że do pokoju twojego 2 way to za mało, bo tylko głupek tak powie. Jeśli chcesz dyskotekę to nie ta półka. A jeśli chcesz sprzęt do słuchania to i 2 way da ci po uszach
                                  Budzik,tu moje zdanie jest podzielone. 2 way do tak dużego pokoju może być w sam raz lub za mało,w zależności kto jakiej muzyki słucha i czego oczekuje. Dla mnie może i by było już za mało,ale to z racji wymagań dźwiękowych a nie dlatego że na tym sprzęcie chcę robić imprezy.

Z resztą się zgadzam,jeśli autor na tych kolumnach będzie chciał robić imprezy to faktycznie nie ta półka,głośniki w tej cenie są dobre jakościowo a nie ilościowo,albo jedno albo drugie,dobra jakość lub wysoka moc (głośność). Jeśli autor chce kolumny do słuchania na co dzień to 2 way w zupełności starczy,a nawet nie kiedy się zdziwi gdy zatrzęsą pokojem... trzeba tylko wybrać odpowiednie głośniki.

Czy Ushery? one są dobre,ale czy zagrają na tyle żeby wypełnić dźwiękiem tak duży pokój? mam Ushery w linii transmisyjnej i powiem szczerze że w 20mk wymiatają. Dla nich nawet lepiej gdy daje się na nie większą moc gdyż jak grają cicho to nie grają tak jak powinny,to wiem od gościa z salonu i z doświadczenia gdyż potwierdziło się to o czym mówił.

A może tak 2,5 way Ushera? zawsze to kilka db więcej,i na basie mocniejsze :)

Skomentuj

Można spróbować zrobić mniej budżetowe 3 drogi, w tej klasie cenowej to pasuje idealnie dyton : RS225 + RS150 + kopułka seasa lub coś podobnego =~~1100 zł za głośniki , reszta na zwrotnice i galanterie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                      RS225 + RS150 + kopułka seasa lub coś podobnego
                                      Fajny zestaw mógłby być i coś nowego. A może zamiast RS150 dać szerokopasmówkę RS100 i wykorzystać dobrodziejstwo takiego rozwiązania...

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                        RS225 + RS150 + kopułka seasa
                                        Takie 3way to już powinno być od kilku lat, dziwne że nikt się do tej pory na taki zestaw nie zdecydował a seria rs ponoć już ma być zastąpiona nową.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X