Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

glosniki 2 cewkowe - parametry a sposob polaczenia cewek

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

glosniki 2 cewkowe - parametry a sposob polaczenia cewek

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
    To zależy jak podłączasz :) jak zepniesz równolegle dostaniesz (1/r = 1/4 + 1/4) 2 ohmy i to ta pierwsza wartość, jak szeregowo to (4+4=8ohm) wiec pobierasz drugą opcję... czy to czym napędzasz to monstrum :] jest stabilne przy 2 ohmach ??
    Heh, to wiem. Ale chodzi o to, że ten wzmacniacz jest dwu kanałowy. Więc napędzam dwie cewki osobno po 4ohm każda.

Ja bym wolał zasilić jednokanałowym na głośniku spiętym an 2 ohmy ;] Coś jak PawełS grał na 30/500 2x4AA na Janku w 2 Ohmach ;]

Czy tylko QMS masz podane dla wartości 2 i 8 ohm ?? jak możesz to podaj parametry te które posiadasz :)

Skomentuj

2ohm; 8ohm
      Re= 1,8; 7,2
      Qms=5,073; 4,394
      Qes=0,437; 0,397
      Qts=0,402; 0,364

Skomentuj

Dla 8 ohm ma niższy QTS :) co "obliguje" z mojego punktu widzenia w obudowę BR ;] czy VAS się również zmienia ?? Bo jeśli tak to GDN 30/500/2x4AA też powinien być mierzony w dwa sposoby :) i odnaleźliśmy kolejne teorie które trzeba poprzeć pomiarami...

dla 2 ohm to ten głośnik taki uniwersalny :) gdybyś podał jeszcze BL, VAS i FS jeśli się zmienia dla poszczególnych połączeń. Ale ogólnie widzę go w 70 Litrowej paczce br jeśli do kina :) (to połowa twojego wcześniejszego "MONSTRUM")

Jeśli do muzyki to do closed 50 litrów minimum jeśli szybsza muzyka jeśli DubStep lub low bass ;] to 70 BR strojenie to już na słuch ;] lub symulacyjnie albo poparte pomiarami....

Lanzar zaleca obudowę small - 56l i large - 70l
        o teraz doczytałem

Skomentuj

Co do parametrów to BL?, Vas bez zmian, i FS też - nie ma znaczenia jak podłączysz.

Obudowa prawdopodobnie będzie ok 87l BR - tak wyszło z projektu. Dzisiaj zrobiłem makietę z kartonu co by żona się przyzwyczaiła ;-)
          DSC00885.jpg

No to powinno zagrać.

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
          Dla 8 ohm ma niższy QTS co "obliguje" z mojego punktu widzenia w obudowę BR ;] czy VAS się również zmienia ?? Bo jeśli tak to GDN 30/500/2x4AA też powinien być mierzony w dwa sposoby i odnaleźliśmy kolejne teorie które trzeba poprzeć pomiarami...
          Tego to chyba nie zrozumiałem ;-)
          Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez RadiMar Zobacz posta
            Co do parametrów to BL?
            z logicznego punktu widzenia BL powinno sie nie zmieniac bo dlugosc przewodu w szczelinie obojetnie jak polaczone niepowinna sie zmienic

Zamieszczone przez RadiMar Zobacz posta
            Dzisiaj zrobiłem makietę z kartonu co by żona się przyzwyczaiła ;-)
            nawet fajny mebelek

Skomentuj

Pawełku co powiesz na temat zmiany QTS ?? Czy w przypadku GDN AA mogło mieć to samo miejsce ??

Skomentuj

oczywiscie - wspomne o tym SW
                zastanawia mnie jeszcze jedno - jak sie maja parametry w przypadku zasilania obu cewek osobno?!

---------- Post dodany o 22:09 ---------- Poprzedni post o 21:57 ----------

widac ze GDN AA byl mierzony w polaczeniu rownoleglym

Skomentuj

Chodzi o zasilanie jedno-cewkowe ?? Moim zdaniem mało prawdopodobne by zasilając głośnik dwu-kanałowcem parametry zrobiły się jako średnia... Szkoda że nie ma głośnika nikt kto by mmiał chociaż SW (Speaker Workshop) w domu (oprócz SW który pracuje w STX i mają CLIO) W przypadku zasilania dwukanałowym wzmacniaczem SW coś wspominał ze siły się rozkładają na cewce i nie przeszkadza głosnikowi takie zasilanie mimo, iż ciektóry producenci odradzają takie połączenie....

Któryś kolega ale nie z tego forum podpinał tak pod radio dwucewkowe Blaupunkty.... muszę odnaleźć jego subiektyne odczucia po sprawdzaniu i przepinaniu głośników (zaczęło się od pomylenia kabelków i głośniki się w półce znosiły) Jak przegrzebię archiwum GG to wrzucę tutaj opinię ale to dziś* popołudniu

*Dzisiaj 00:19

Skomentuj

mam na stanie ARN 200-09 wiec moglbym tego pomierzyc
                    ale nie wiem jakby to wyszlo z pomiarem tylko jednej cewki (zmieni sie BL)

Zamieszczone przez ploter
                    W przypadku zasilania dwukanałowym wzmacniaczem SW coś wspominał ze siły się rozkładają na cewce i nie przeszkadza głosnikowi takie zasilanie mimo, iż ciektóry producenci odradzają takie połączenie....
                    osobiscie dla mnie tylko do tego celu sa glosniki 2 cewkowe
                    np GDN AA zasilalem tania 4 kanalowka gdzie kazda cewka byla podlaczona do osobnego mostka...
                    z drugiej strony nadal stoi u mnie fabryczna wieza schneidera gdzie w/w ARN zasilany jest STK 2x30w i sygnal idzie dalej na osobne satelitki...

schodzimy mocno z tematu - wydzielic?

Skomentuj

Nie na temat...
                      Zamieszczone przez Pawel S.
                      schodzimy mocno z tematu - wydzielic?
                      Z miłą chęcią... bo z tematu w którym tylko my sie udzielamy mało kto zaglądnie ze dzieje się tam coś ciekawego ;]

Skomentuj

Jako, że posiadam dwucewkowca - MDS 10 DVC chcę się was podpytać o coś, mianowicie skleciłem do niego na początek skrzynkę 27l i bawię się różnymi sposobami podłączania, wytłumieniem i litrażem no i tak już od 2 miesięcy szukam złotego środka. Gra to powiedzmy wystarczająco, ale zawsze chce się lepiej. Najgorsze w tym jest to, że jest bardzo dużo możliwości do przetestowania - wystarczy trochę zmienić wytłumienie i heja 3 sposoby podłączenia - 2, 4+4, 8 ohm i tak w kółko. Oczywiście na necie zero projektów do auta, więc kombinuje sam. Zbliża się wiosna i nadchodzi czas na BR. Wiem, ze będę musiał dobrać doświadczalnie te wszystkie czynniki i do tego jeszcze długość br dochodzi - miliard kombinacji. Co mnie ciekawi to to, że w/g symulacji na dwóch cewkach charka wygląda tragicznie. Co bym z nią nie robił. Jedynie na jednej cewce wygląda całkiem fajnie. Może ktoś wie dlaczego tak jest? czy na innych dwucewkowcach jest podobnie? w/g symulacji klozeta sposób podłączenia robi tylko minimalną różnicę na charce. W praktyce różnica jest spora (a może to tylko SPL się zwiększa i powoduje takie wrażenie???) ciekawe jak w br. Wiem doskonale, że charki nie grają. Ale zawsze lepiej jest rozumieć do czego się człowiek odnosi jak się człowiek zapuszcza w "dziewicze rejony" bo nikt projektu w necie jeszcze nie udostępnił :(.

PS jak myślicie, czy projekt suba do kina domowego http://www.lautsprecherbau.de/artike...008/50-sub-275 ma szanse sprawdzić się w aucie? będzie to dobra baza do dalszych prób???

Skomentuj

Ten intertechnik jest wrażliwy na obudowy, tak samo jak mds06 czy 08. Nikt Ci nie powie zrób 38litrów strojone na 32hz bo tak najlepiej gra, po prostu to walka w tym przypadku z kompromisem pomiedzy optymalnym dobraniem objętości, strojenia oraz opcjonalnego wytłumienia. Co do konfiguracji cewek - wybrał bym jedną, najbardziej odpowiadającą wzmacniaczowi któremu chcesz to napędzić i upodobaniom mocowym głośnika, i ją starał się dopieścić wyżej wymienionymi sposobami. Ten projekt, do którego link nie działa, ale jest kopia strony na google, to jakiś punkt wyjściowy - porównaj jego wykresy z symulacjami i zobacz jak odbiegają od siebie, będzie to pewny punkt do dalszych poczynań, za pewne ze zmiana strojenia, pod typ muzyki jaką słuchasz i same rezonanse samochodu z którymi się spotkasz.

Skomentuj

Zamieszczone przez kremien Zobacz posta
                            PS jak myślicie, czy projekt suba do kina domowego http://www.lautsprecherbau.de/artike...008/50-sub-275 ma szanse sprawdzić się w aucie? będzie to dobra baza do dalszych prób???
                            Podaję poprawny link

http://www.lautsprecherbau.de/Magazi...63,de,90907,50

Skomentuj

Analizowałem problem zmiany parametrów głośników dwu cewkowych w zależności od sposobu podłączenia cewek już dawno jak jeszcze do dyspozycji miałem Speaker Workshop i tam faktycznie wychodziło na to, że są znaczące różnice. Jednak ostatnio działam na clio które mimo pewnych wad jest duużo dokładniejsze od SW.
                              Parametry TS są bardzo "wrażliwe" na metodę pomiaru.
                              Podstawowe rozbieżności w pomiarach TS wynikają z:
                              1) mocy jaką zasilany jest głośnik
                              2) typ sygnału testującego (sinusoida modulowana, sinusoida bramkowana, mls, szum biały, różowy itp)
                              3) sposobu ustawienia głośnika
                              4) wartości masy dodanej
                              5) rozdzielczości pomiaru

Różnice te można podzielić na
                              - wynikające z błędu pomiarowego ( czyli niedoskonałości aparatury)
                              - wynikające z specyfiki pomiaru ( wszystkie szumy i sinusoida bramkowana nie nadają się do pomiarów głośników z wysokim pikiem impedancji gdyż jest on obcinany doskonałym przykładem jest tu GDN-18-15-AWX w przypadku którego pik rezonansowy przy właściwie przeprowadzonym pomiarze sięga jakiś 230 omów!! a przy niewłaściwie przeprowadzonym pomiarze spłaszczony jest do marnych 60
                              - wynikające z zjawiska różnicy wartości współczynnika tarcia statycznego i dynamicznego - problem dotyczy w zasadzie mocy sygnału - potraktowanie 18 calowego potwora mocą 0,1W jaką typowo "wyciąga" speaker warkschop powoduje, że drgania układu są na tyle małe, że nie pracuje całe zawieszenie a jedynie jego fragmenty.

Jak prawidłowo wykonywać pomiary?

1) moc przy jakiej mierzone są parametry TS powinna być adekwatna do mocy na jakiej typowo pracuje głośnik (małych głośników niskośredniotonowych może to być to od 0,1 do 1W głośniki do subwooferów 1-10W a estradowe 10-100W - pomiar na zamałej mocy powoduje wzrost fs, spadek vas i wzrost qts
                              2) pomiar powinien być dokonywany sinusoidą modulowaną bez bramkowania z rozdzielczością minimum 1/24 okt (w stx'sie robimy 1/48) - za mała rozdzielczość powoduje obniżenie albo podniesienie Fs ( program aproksymuje wyniki pomiarów i wychodzą cuda)
                              3) głośnik musi być solidnie zamocowany - nie mogą występować żadne drgania ( powoduje to sztuczny wzrost mms i qts)
                              4) pomiar z masą dodaną należy przeprowadzić tak, żeby spadek Fs wynosił przynajmniej 20% - im większa różnica między Fs a Fs z masą dodaną tym lepiej gdyż mniejszy jest błąd pomiaru - załóżmy, że głośnik ma fs 30Hz a dokładność pomiaru to +-1Hz pomiar z masą dodaną Fs 27Hz +-1Hz i teraz tak jeśli weźmiemy skrajne przypadki czyli 28 do 29 i 31 do 27 to mamy odpowiednio 1Hz i 4Hz czyli błąd na poziomie 400% dodając więcej masy powiedzmy Fs z masą dodaną będzie 20Hz to mamy 31 i 19 do 29 i 21 czyli 12 do 8 czyli błąd już "tylko" 40%
                              5) odpowiednie przygotowanie głośnika - głośnik przed testem powinien być wypracowany standardowo przed pomiarami stosuję procedurę 24h na generatorze na 10-20Hz wychylenia tak, żeby nie rozwalić głośnika i go nie ugotować. Po wygrzewaniu głośnik musi odleżeć aż ostygnie do temp 22 stopni (warunki standardowe).
                              6) kilkanaście pomiarów celem uśrednienia wyniku

Podstawowymi problemem przy pomiarach SW nie wynikającym z problemów z obsługą są:
                              - Z reguły zbyt niska moc przy której testuje się głośniki
                              - Testowanie sygnałem MLS
                              - Błędy pomiarowe wynikające ze złego kompensowania rezystancji przewodów
                              Podstawowe błędy pomiarowe
                              - Niewłaściwy dobór masy dodanej
                              - Złe umocowanie głośnika
                              - Złe przygotowanie głośnika do pomiarów
                              Niestety ten przydługi wstęp był konieczny, żeby wyjaśnić dla czego pomiar głośnika dwu cewkowego przy podłączeniu szeregowym i równoległym daje inne wyniki Qts, Fs, Qms, Qes i Vas
                              Odpowiadają za to głównie „naturalne problemy SW”
                              Zbyt niska moc sygnału testującego – jeśli połączymy cewki równolegle to głośnik dostaje 4x więcej mocy niż przy połączeniu szeregowym
                              Zły rodzaj sygnału testującego (spłaszczenie piku rezonansowego)
                              Złe kompensowanie rezystancji kabli przez SW – przykładowo głośnik 2x4 o dość typowej rezystancji 3ohm na cewkę daje 1x1,5 ohm albo 6 ohm załóżmy, że błąd kompensowania rezystancji przewodów to 0,15 ohm w sumie niewiele ale dla 1,5 ohm to 10% a dla podłączenia na 6 ohm to już tylko 2,5%.
                              Jedyny parametr jaki faktycznie ulega zmianie to BL przy połączeniu równoległym ilość zwoi szczelinie jest identyczna jak przy podłączonej jednej cewce (załóżmy, że długość przewodnika to 10m) jeśli cewki podłączymy szeregowo to ilość przewodu wzrasta 2x czyli powiedzmy, że będzie to 20m)
                              Niby coś się mienia ale tak naprawdę to niema to żadnego znaczenia gdyż siła napędowa BxIxL pozostaje bez zmian dla podłączenia równoległego wcześniej omawianego „teoretycznego głośnika” o rezystancji cewek podłączonych równolegle o rezystancji 1,5ohm do uzyskania 1W mocy potrzebujemy w przybliżeniu 1,22A a dla połączenia szeregowego (RDC 6ohm) jakieś 2,44 czyli dokładnie 2x więcej więc i siła napędowa BxIxL jest identyczna!
                              Generalnie głośniki dwu cewkowe całkiem nieźle nadają się do wstępnej kalibracji SW wszystkich wad nie da się wyeliminować ale jeśli wszystkie parametry przy połączeniu szeregowym i równoległym cewek są zbieżne to już połowa sukcesu

Tak się rozpisałem, że prawie art. z tego wyszedł :P
                              Przeczytać 2x oprawić w ramkę i zapamiętać raz na zawsze bo jest to wiedza unikatowa – na jej zdobycie długo pracowałem mierząc tysiące głośników i na tej podstawie wyciągając wnioski.

Skomentuj

czyli podsumowujac - przy odpowiednich pomiarach nic nie powinno sie zmieniac poza BL?

Skomentuj

I tu znalazłem jak myślę uzupełnienie - wg tych informacji wcale nie musimy za JIG-a mierzyć parametrów głosnika niską mocą bezpośrednio z karty dźwiękowej.
                                  Wg opisu ze strony a w zasadzie PDF-a można użyć wzmacniacza włączonego między kartę dźwiękową a JIG-iem.
                                  Tu link http://www.raymondaudio.nl/files/jig.pdf - opis jest na stronie 15 . Wyjście wzmacniacza podłaczamy do BP1 BP2.
                                  Jednak wtedy rezystor 8 Ohm powinien mieć odpowiednią moc ( zależną od mocy jaką chcemy dostarczyć do głośnika, np gdy chcemy testować głośnik 8 Omowy mocą np. 10 W, wówczas rezystor 8 Omowy Jiga powinien mieć minimum 10W - raczej dałbym rezystor o mocy nawet 20 W).
                                  Przed pomiarami z użyciem wzmacniacza konieczna byłaby kalibracja JIG-a i tu znów konieczna byłaby odpowiednio duża moc rezystorów kalibracyjnych.
                                  Może już ktoś próbował zrobić pomiary z użyciem wzmacniacza i mógłby podzielić się informacjami ?

Skomentuj

Jeśli chcesz robić pomiary na 10W to rezystor pomiarowy powinien być przynajmniej o rząd wielkości większej mocy - chodzi o odpowiednią stabilność termiczną.

Skomentuj

Czy można jakoś zmusić Speaker Workshop żeby pomiar impedancji głosnika robił sygnałem typu sweep zamiast jakimś szumem.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X