Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa subwoofera 8"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa subwoofera 8"

Witam, tak jak w temacie chcę zbudowac subwoofer na głośniku 8" do pokoju 13m2. Oczekuję w miare niskiego zejścia i tu właśnie pojawiam się problem. Budżet to tylko 60zł. Zastanawiałem się nad : stx 20/80, alphard lw800, jednak nie jestem pewien co do tych głośników dlatego czekam na inne propozycje.

to ma być aktywny sub? za 60 zł??

Skomentuj

pasywny, napęd to amplituner od kina domowego (niby na wyjściu na suba 100W, ale jak wiadomo lepiej dmuchać na zimne, więc daje mu 50W)

Skomentuj

To daj mu 20w@8R i 40w@4R. albo i nawet nie... Za 60zł bardziej bym polecił 22-200- ale tylko i wyłącznie w wersji 8ohm. Nie jest tak mułowata jak wersja 4r. około 32-36L @ 40hz. Gra to dość przyzwoicie. Napewno lepiej niż Alpierd czy stx GDN 20-80. To już całkiem porażka.. 59zł 22-200-8sc + 5zł rurka i 15zł przesyłka. Nic taniej nie kupisz. Ano i płyty z 15zł.

---------- Post dodany o 20:42 ---------- Poprzedni post o 20:41 ----------

I jak ma być pasywny to cięcie przy 80hz/12dB/oktawę bo standardowe 120hz to stanowczo za wysoko.

Skomentuj

podaj gg . pogadamy na temat :)

Skomentuj

Zamieszczone przez longer elektro Zobacz posta
            podaj gg . pogadamy na temat
            tez mam ciekawa propozycje
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

5576704 czekam :)

Skomentuj

O co tu chodzi w wątku? W zamknięte karty gramy...?

Skomentuj

Niskie zejście = dobry głośnik + panel do subwoofera z filtrem aktywnym.
                  Podłączanie do amplitunera jest bez sensu bo potrzebujesz aktywnej filtracji, której nie posiada owe ampli.
                  Tak więc zastanów się zanim wydasz 60zł na głośnik.

Skomentuj

to jest amplituner od kina domowego thomsona. Ma wbudowany jakis filtr i powiem, że dosyć nisko tnie pasmo z tego co słysze. Z tym zejściem przesadziłem. Powiedzmy, że ma to grać w miare nisko.

Skomentuj

a to wyjscie na suba realizowane jest przez rca czy zaciski glosnikowe?
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez tomszak Zobacz posta
                        to jest amplituner od kina domowego thomsona.
                        Daruj sobie budowę subwoofera, dobrze Ci radzę. Szkoda pieniędzy. Ten amplituner zapewne nie da rady napędzić dużego głośnika. Żeby subwoofer był subwooferem to częstotliwość odcięcia najlepiej jakby była nie wyższa niż 80Hz.

Podaj model tego ampli.

Skomentuj

Nie zrezygnuję z budowy suba, bo muzyki musze jakoś słuchać, a same satelitki to za mało :P Amplituner to thomson dpl913VD. Napedu nie zmienie w najblizszym czasie bo neidawno sprzedalem matronixa wxp3k wlasnie po to zeby miec troche kasy i zbudowac cos malego.

Skomentuj

Ten ampli nie uciągnie głośnika 8''! Zostaw suba fabrycznego.

Skomentuj

Dziwne, że ciągnął 12", mimo, że przy 15/40 był przester ale swoje głośnikowi oddał i basu było sporo... Suba fabrycznego nie posiadam i dla mnie grał on bardzo kiepsko bo miał za małą obudowę. No to może coś z 6,5"? Czekam na propozycje

Skomentuj

Dziwne, że ciągnął 12"
                                Oddał całą moc jaką mógł czyli jakieś 20pare W. To akurat nie jest dziwne że zagrał

przy 15/40 był przester
                                I gdzie tu przyjemność z takiego 'chark chark' ? A gdzie kontrola nad głośnikiem?
                                Skup się na tym co ten Thomson może wysterować ale wiele się nie spodziewaj. Na twoim miejscu wyczekiwałbym okazji na sub aktywny w niskiej cenie.

p.s. fabryka dawała właśnie 6,5" do zestawu

Edit:

Jeśli już chcesz koniecznie 8" poszukaj używki GDN20/40/3 z tekstylną membraną wsadź go w closed i będziesz miał niskim kosztem dobrze grającą jednostkę. Pochodzi z zestawu ZG40C z membraną bierną na wzmaku Unitry ws301 (2x20W) nie było z nim problemu
                                Last edited by leowhy; 02.03.2011, 17:34. Powód: dodano

Skomentuj

Zamieszczone przez leowhy Zobacz posta
                                  GDN20/40/3 z tekstylną membraną wsadź go w closed
                                  jesli juz to w br bo mniej mocy potrzeba zeby taka buda zagrala

mam 20/60 fs=39Hz
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamówiłem stx 20/80, jutro powinien być. Zrobiłem obudowę 35L zestroje go na 38hz i zobaczymy co z tego wyjdzie, jak cos to sie wymieni :)

Skomentuj

to nie masz kasy a teraz zaczynasz glosniki testowac?
                                      Trzeba bylo dolozyc do dobrego glosnika lub zestawu i sie nas posluchac a nie wydawac kase na....
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Znalazłem frajera, który odkupi ode mnie tego stx'a za 50zł, więc jeśli nie spełni moich oczekiwan to go sprzedam. Zresztą wiele osób lubi krytykowac coś czego nie tak naprawde nie widział. Przynajmniej ja wychodzę z takiego założenia :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X