Pawle możesz dać namiar o którego sony chodzi ,robiłeś już jakieś odsłuchy? Gra to jakoś?
http://allegro.pl/kewlarowy-sony-130...512068666.html te
szczerze to ani basu z tego, ani efektywnosci, ani ciekawej barwy...
ale je mam i cos z tego trzeba zrobic
zaleta - graja w malej obudowie
i tylko w malej bo w wiekszej sie gubia :P (tak max 6-7 litrow)
o zwrotnicy pomyśle jak przyjdzie mission
narazie chodzi mi o obudowe w WinISD wyszło mi 4,62l BR 86,11Hz
Ps.mogę pisać w tym temacie ,czy załorzyć nowy ?
wiedziałem że sie czepisz XD
Po pierwsze to nie napisałem że sie nie da tylko e będzie ciężko.
Ten projekt wydaje mi się że wymaga większej staranności w wykonaniu bo ma jakoś zagrać, więc przydało by się wykonać pomiary chociaż w sumie producenci tych przetworników podają wystarcząjąco dużo danych do projektowania zwrotnicy, natomiast tamten projekt, no sam chyba rozumiesz jakie tam sa "przetworniki" ale nie znaczy to że należy autora odrazu zjeźdźać że sie nieda bez pomiarów, tylko w miare możliwości pomóc, a poprawne obliczenie filtrów (tak żeby poprawnie działały) nawet nie znając charakterystyk pasma przenoszenia to chyba już i tak dużo, bo gdyby go zostawić z filtrami z kalkulatora bz korekcji impedancji to już wyszła by kompletna kaszana
co do obudowy, biorąc pod uwagę dane podawane prez producenta myśle że dobrym rozwiązaniem będzie obudowa 3l i strojenie 80 - 85hz, w stosunku do tego co winisd "proponuje" będzie niższe zejście ale z małym spadkiem efektywności i lepsza jakość basu. Ten głośnik ma wysoki qts jak na br więc zdecydowanie skłaniał bym się ku takiemu rozwiązanu
Skomentuj