Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co potrzebuje do zrobienia własnego subwoofer bass-reflex

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam
    Panel na allegro jest przeze mnie wystawiony, jeżeli chcesz mam inne wersje (słabsze, mocniejsze) wystarczy napisać na PW.

Skomentuj

jeszcze jedno pytanie zadnych przetwornic dolnych nie będe potrzebował?

Skomentuj

Nie, w tych panelaach są już wbudowane.

Skomentuj

ok dzieki wszystkim:) powoli zaczynam brać sie do pracy:)

Skomentuj

Możesz też pomyśleć o takim panelu: http://allegro.pl/show_item.php?item=1524455912 - przynajmniej będziesz mieć nowy z gwarancją i wiesz jakie jest pochodzenie panela.

Co do reszty - solidna obudowa to moim zdaniem 3/4 sukcesu, także do tego przyłóż się najbardziej i nie oszczędzaj na niej. Widziałem już wiele subwooferów DIY, które grały źle tylko ze względu na obudowę. Naprawdę, czasem malutka nieszczelność psuje cały efekt.

Z głośników 22cm możesz jeszcze rozważyć STX 22-200-4-SC - jak porównasz jego wykres z wykresem AWX'a na stronie STX, to zobaczysz, że ma lepsze zejście, a przy tym jest tańszy. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez martes Zobacz posta
              Z głośników 22cm możesz jeszcze rozważyć STX 22-200-4-SC - jak porównasz jego wykres z wykresem AWX'a na stronie STX, to zobaczysz, że ma lepsze zejście, a przy tym jest tańszy.
              Wykresy nie grają:angry:

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210 Zobacz posta
                Wykresy nie grają
                tylko ukryty krasnoludek

tak naprawde dane na wykresie są z pomiaru w odgrodzie a nie w odpowiedniej obudowie bass reflex, to jak nisko głośnik zejdzie w obudowie br zależy głównie od qts fs no i "sposobu" strojenia

Skomentuj

A potrafisz odczytać z wykresów barwę i szybkość głośnika? Podobne charakterystyki mają tanie chińskie głośniki za 10-20zł.

Skomentuj

z wykresu zależności ciśnienia akustycznego na osi głośnika od częstotliwości można odczytać zależność ciśnienia akustycznego na osi głośnika od częstotliwości, "barwę" natomiast można po części odczytać z charakterystyki wodospadowej ale będzie ona zależeć też od innych czynników (warunki odsłuchu charakterystyka kierunkowa i parę innych rzeczy). to prawda że nie istnieje doskonały sposób "pomiaru barwy" głośnika, ale z tekstem "charakterystyki nie grają" to powinieneś iść za przeproszeniem na audiostereo, tutaj powinieneś raczej napisać "charakterystyka częstotliwościowa nie gra" - z tym bym się zgodził.

a jeśli chodzi o niskie częstotliwości (bo o tym jest temat) to do ich opisu służą parametry ts, co zresztą napisałem wcześniej, one również nie są doskonałym opisem ale są niezłym przybliżeniem

wiem zrobiłem ot, ale to nie audiostereo żeby takie rzeczy gadać

---------- Post dodany o 13:39 ---------- Poprzedni post o 13:38 ----------

martes, STX 22-200-4-SC jest gorszym jakościowo głośnikiem od awx

Skomentuj

Zamieszczone przez ambroży Zobacz posta
                      martes, STX 22-200-4-SC jest gorszym jakościowo głośnikiem od awx
                      Czyli jednak znasz się na rzeczy Ja tylko chciałem nawiązać do wypowiedzi kolegi martes.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                        a dlaczego nikt nie zglosil ze ten temat jest w zlym dziale?
                        przenosze...

Skomentuj

Zamieszczone przez ambroży Zobacz posta
                          to jak nisko głośnik zejdzie w obudowie br zależy głównie od qts fs no i "sposobu" strojenia
                          Akurat AWX i SC mają takie samo Qts, a poza tym SC ma niższe o 2Hz Fs i większe wychylenie, co przy tej średnicy głośnika ma istotne znaczenie.

Autor tematu chciał wydać jak najmniej pieniędzy, więc poleciłem głośnik o 30PLN tańszy, który technicznie tak z wykresu, jak i z części parametrów wygląda lepiej. Pisania, że jakościowo jest gorszy SC nie rozumiem, bo oba głośniki są wykonywane przez tych samych ludzi, tymi samymi narzędziami i technikami. Jeśli czymś się różnią, to barwą brzmienia, która jest rzeczą bardzo subiektywną. Nie wiem jak brzmi AWX, ale SC miałem i było ok. :)

Skomentuj

Czaruję...
                          X