Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kto słyszał te głośniki? Szukam opinii.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
    a możesz podłączyć obie kopułki pod kodzioł np: 16uF (dla 6 ohm to podział 2kHz) i porównać je względem siebie?
    obie naraz? bo nie kumam?
    a kon 16uF jest zdecydowanie za duży
    myśle, że 4,7uF lub 3,3uF na szybką wrzutę
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

a możesz podłączyć obie kopułki pod kodzioł np: 16uF (dla 6 ohm to podział 2kHz) i porównać je względem siebie?
      ty chyba niepowazny jestes! :o
      przeciez glosniki tak moze spalic!
      daj min 2 rzad przy tak niskim podziale!

Skomentuj

tak obie naraz, L jedna P druga. Ale to nie ma nic do rzeczy, jak ktoś ma inne metody porównawcze to jeden pies.

Pawle tutaj dochodzi aspekt amplitudy sygnału podawanego na przetworniki. Także poważnie nie muszą one być spalone. Przy 3,3uF to podział około 8kHz, Ja proszę o opinie porównawczą także, róbcie co trzeba i byle bezpiecznie. Polinka wstrzymałem z zamówieniem. lklukasz jak masz te głośniki to też z chęcią przeczytam twoją opinię.
        :)

Skomentuj

tak obie naraz, L jedna P druga.
          ta metoda sprawdza sie jedynie w nagraniach MONO
          wiele razy zlapalem sie na tym ze w jednym kanale leci zupelnie co innego wiec porownanie bylo bez sensu...

Skomentuj

hmmm no w sumie racja Pawle . Muszę to zapamiętać. :thumbup: W takim razie pozostaje podłączyć pod jeden kanał (L lub P) oba różne wysokotonowce i porównywać.
            Kiedyś tak wyeliminowałem M18WO na rzecz PL18WO (M18 grał jak stare radio...) oraz DX25TG z Illuminator D3004-660000 na rzecz XT25TG. SS D3004 grał niewiele lepiej (detaliczniej, szczegółowiej), ale za tą kasę zostawiłem XT25. :)

Skomentuj

Tylko jestem chory i totalnie mi się nie chce rozbebeszać kolumn :)
              Może jutro.

Skomentuj

Dla mnie to w ogóle bez sensu są porównywania na jednym kanale i na jednej zwrotnicy. Zmiana zwrotnicy często zmienia bardzo dużo w dźwięku. Jeden głośnik będzie grał na takiej zwrotnicy dobrze, a inny na innej. No chyba że różnice w klasie głośników są bardzo duże to wtedy wiadomo... Ja zawsze porównuję na stereo i na dostrojonych zwrotnicach.

Skomentuj

no a ja się nie zgodzę jamess8, bo głośnik zmieni swój charakter tylko wtedy skopiesz zwrotnicę (lub będziesz zmieniał przednią odgrodę-BaffleStep). Dobra zwrotnica , manipulując częstotliwością podziału, nie zmieni takich właściwości przetwornika jak, szczegółowość, wyrazistość i barwę (~charakter) dźwięku. Zresztą dobre projektowanie, a raczej strojenie, zwrotnic jest czasochłonne, nie wspomnę o aktywnych, które ja mam. Także ja nie widzę sensu.

Skomentuj

Mam i ja :P

Skomentuj

No chłopaki, nie doczekałem się na odpowiedź z waszej strony. Głośniki są u mnie, zrobiłem porównanie na mono, podłączając oba i przykrywając na zmianę jeden z nich poduszką/kocem. Tak je mogę opisać:
                      27TFFC - względem 27TBFC/G gra tak samo szczegółowo, detaliczniy, tyle że jak dla mnie kuje trochę w uszy, do tego z pewnością jest mniej wyrazisty coś w stylu wysokie f. są zlane względem TBFC/G
                      Dla mało wprawionego ucha nie słychać większej różnicy.
                      27TFFC odesłałem już do sklepu. TBFC/G zostały z dayton RS125S-8 na pokładzie.
                      Ten temat zamykam, otworzyłem konkret jeden > http://diyaudio.pl/showthread.php/18...rski-El_gineer.

Skomentuj

Myślę, że trafiłeś w sedno z tymi wysokotonówkami, ponieważ są w prawie tej samej cenie, lepiej wybrać TBFC/G.
                        Niemniej jednak blachy perkusji na 27TFFC też brzmią dobrze, ja nie mam większych zastrzeżeń.

Skomentuj

ja po jakims czasie wział bym jednak cos bez ferrofluidu ;p ...czyli TBC/G
                          zwłaszcza że to aktywna konstrukcja więc można zawsze "poszaleć" ze stromością zboczy ;p

Skomentuj

Czaruję...
                          X