Zamieszczone przez Pawel S.
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Subwoofer do pomieszczenia 60m2 jako uzupełnienie do 2,5way.
Collapse
X
-
Dzięki za podpowiedzi.
Powiedzcie czy problem ustawienia suba można w jakimś stopniu zniwelować stosując panel wzmacniacza z regulacją przesunięcia fazy ?? np. panel SUB300 irka.
Zastanawiam się nad głośnikiem STX GND 32-450-4-sc. Powinno się udać upchnąć go w obudowę 50-60l.
Ewentualnie poczekam na następcę GDN-30-500-4-AP, podobno ma być wypuszczony w tym miesiącu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez trójkąt Zobacz postaPowiedzcie czy problem ustawienia suba można w jakimś stopniu zniwelować stosując panel wzmacniacza z regulacją przesunięcia fazy ?? np. panel SUB300 irka.
płynna regulację fazy stosuje się ale zgrać suba z kolumnami
żeby bas z suba i kolumn był w tym samym momencie
a trudno nią zniwelować dudnienie z rogu pokojuJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez trójkąt Zobacz postaPowiedzcie czy problem ustawienia suba można w jakimś stopniu zniwelować stosując panel wzmacniacza z regulacją przesunięcia fazy ?? np. panel SUB300 irka.
Chodzi o to że hmmm
Przykład: Ja musiałem swojego suba, w swoim pokoju (23m^2) odsunąć od ściany (tylnej) min 50cm i bocznej też ileś tam gdyż stawiając go przy samej ścianie (tylnej ) miałem spore podbicie na ~30Hz.... (w zupełnie innym miejscu podbicie na 70Hz itd itd. ) Nie czytaj tego tak, że i u Ciebie, gdy umieścisz sub przy samej ścianie to będziesz miał podbicie 30Hz gdyż tak się działo tylko u mnie w pokoju ......
Krótko mówiąc kręcenie fazą nie przyniesie Ci odpowiednich efektów w kwestii akustycznej (odpowiedzi pomieszczenia na sygnał z miejsca ustawienia suba)
.
---------- Post dodany o 22:04 ---------- Poprzedni post o 22:02 ----------
EDIT: lklukasz szybszy
Skomentuj
-
Zamieszczone przez trójkąt Zobacz postaFaktycznie bardziej mi zależy na dopaleniu basu z obecnych kolumn. Nie jestem fanem muzyki typu DnB i bas nie musi mi przesuwać szklanek po stole.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz postaMoże to, co teraz napisze będzie maksymalnie nieaudiofilskie, i pół forum będzie chciało mnie spalić na stosie, ale jeśli chcesz mocniej, a nie niżej, to nie próbowałeś pokręcić gałką wzmacniacza "Bass"? Jak go trochę podbijesz to nic się nie stanie, a może w końcu nie będzie go brakować.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTo nie jest wcale glupie rozwiaznie pod warunkiem, ze uzyjemy do tego wielopasmowego korektora, a nie galki bass we wzmaku, bo taka galka moze wiecej popsuc niz dac. Nie masz kontroli nad poszczegolnymi pasmami, a to jest koniecznosc przy korekcji.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz postaMoże to, co teraz napisze będzie maksymalnie nieaudiofilskie, i pół forum będzie chciało mnie spalić na stosie, ale jeśli chcesz mocniej, a nie niżej, to nie próbowałeś pokręcić gałką wzmacniacza "Bass"? Jak go trochę podbijesz to nic się nie stanie, a może w końcu nie będzie go brakować.
Skomentuj
-
trójkąt o ile dobrze pamiętam to na kolumny wydałeś 2k i od razu je zmodyfikowałeś, gwarantuje Ci że z byle jakim subem w takim dużym pomieszczeniu będą jeszcze większe problemy. W Twoim przypadku nie ma co stosować półśrodków tylko trzeba wysupłać więcej kasy i celować w coś pokroju visaton tiw czy dayton, i przez jakiś czas będziesz zadowolony, do momentu aż stwierdzisz że stereo podpierane subem to nie jest idealne rozwiązanie i zabawa z kolumnami zacznie się od początku
Skomentuj
-
Zamieszczone przez trójkąt Zobacz postaZastanawiam się nad głośnikiem STX GND 32-450-4-sc.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez funiax1 Zobacz postado momentu aż stwierdzisz że stereo podpierane subem to nie jest idealne rozwiązanie i zabawa z kolumnami zacznie się od początku
Skomentuj
-
Subwoofer może być bardzo fajną sprawą, ale trzeba go odpowiednio dostosować do posiadanego stereo -> głośność, częstotliwość odcięcia, faza. Z 18 cm głośnika też idzie przyzwoity bas uzyskać w niedużym pomieszczeniu, ale nigdy nie zrobi już takiego ciśnienia co większy, a tym bardziej w większej przestrzeni.Last edited by jamess8; 03.04.2011, 23:10.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaAbsolutnie sie nie zgadzam. Nie ma dobrego stereo bez subwoofera, czy to osobnego czy wkomponowanego w kolumny wolnostojace. Chyba, ze ktos ma 3 lub 4 drozniaki z 30cm wooferem.
Skomentuj
-
Zostałem wywołany? :P. Zgodzę się z funiax1. Rozwiązanie "3way" jeśli tylko podparte dobrą i wydajną sekcją niskotonową zamiata pod względem konfiguracyjnym i brzmieniowym odseparowany układ sub aktywny+kolumny. Sam tego doświadczyłem. Tyle że ja mogę tak pisać mając właśnie owe 4 TIW-y 200XS zasilane pierońsko mocnym wzmacniaczem, które to TIW-y są - co tu dużo gadać - kapitalne. Wiele razy w innych wątkach pisałem szczegółowo o ich możliwościach i brzmieniu, więc nie będę słów tych powtarzał. Po prostu trzeba samemu usłyszeć. Słyszał też Yoshi i może potwierdzić moje słowa :). Te jednostki kładą wiele innych smoków pod względem szybkości, wcale nie ustępując w zakresie zejścia i możliwości natężeniowych, oferując 22mm wychylenia liniowego układu drgającego :). Choć z pewnością duże znaczenie ma tutaj sprzęt współpracujący, przede wszystkim wzmacniacz. Problem "tylko" w tym, że taki zestaw niskotonowców na obie kolumny to około 1800zł...Do tego odpowiednie sekcje średniotonowe oraz wysokotonowe i robi nam się kwota spora. Słowem, rozwiązanie zupełnie nieodpowiadające wymaganiom i warunkom autora tematu. Ja mam na średnich Wavecory, na górze Seas. Te dwie sekcje w konfiguracji D'Apollito.Last edited by Racjonalny; 04.04.2011, 11:56.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaRozwiązanie "3way" jeśli tylko podparte dobrą i wydajną sekcją niskotonową zamiata pod względem konfiguracyjnym i brzmieniowym odseparowany układ sub aktywny+kolumny. Sam tego doświadczyłem. Tyle że ja mogę tak pisać mając właśnie owe 4 TIW-y 200XS zasilane pierońsko mocnym wzmacniaczem, które to TIW-y są - co tu dużo gadać - kapitalne.(ale to tylko ja... )
Skomentuj
-
To co mozna dokleic jako sub do istniejacych glosnikow wynika z ograniczen wlasnie tych glosnikow satelitarnych. Druga sprawa to zaawansowane aktywne ciecie glosnikow. Jesli ktos mysli ze zgra jednego przecietnego suba z glosnikami przednimi tylko za pomoca typowego wzmaka w aktywnym subie to sie grubo myli. Bez latania z glosnikami po pokoju nic sie sensownego nie zdziala, chyba ze wykorzystamy cyfrowe DSP, ktore daje nam zupelnie nowe mozliwosci zgrania zestawu. W takim przypadku mowienie, ze 2+1 to kicha, ktorej sie nie da zgrac jest absurdalne. Oczywsice jeszcze lepiej jesli bedziemy miec dwa suby niz jeden. Oczywiscie nie dla mocy, co jeszcze lepszego zgrania fazowego zestawow.
Niestety domowe audio dalej jest tutaj w powijakach i od jakiegos czasu firmy ( jak np Velodyne ) oferuja konstrukcje z bardzo rozbudowanymi mozliwosciami integracji subwoofera z reszta zestawu. To co w sprzecie studyjnym bylo od lat standardem, teraz przenosi sie powolutku na sprzet domowy. Wiec jak ktos chce zrobic to raz, a dobrze to rozwiazanie tego typu http://www.humblehomemadehifi.com/Serious-Sub.html sa jak najbardziej na miejscu. Tylko prosze nie piszcie znowu o jakis dwudziesto centymetrowych pompkach w basrefleksie...
Skomentuj
-
Szkoda ze tak mało kasy na głośnik i mało miejsca.... ja bym się pokusił o lekką przerobkę
http://img510.imageshack.us/img510/3276/tl8sm9.jpg
Tylko na dwóch APkach :) zapytać STX czy by nie zrobili 2 sztuki tym to napewno 60mkw napędziłby :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTo co mozna dokleic jako sub do istniejacych glosnikow wynika z ograniczen wlasnie tych glosnikow satelitarnych. Druga sprawa to zaawansowane aktywne ciecie glosnikow. Jesli ktos mysli ze zgra jednego przecietnego suba z glosnikami przednimi tylko za pomoca typowego wzmaka w aktywnym subie to sie grubo myli. Bez latania z glosnikami po pokoju nic sie sensownego nie zdziala,
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTylko prosze nie piszcie znowu o jakis dwudziesto centymetrowych pompkach w basrefleksie...
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaA ja osobiście i tak bym rozważył u siebie konfigurację 4Xsub na tych TIW`ach gdzie umieścił bym je w prostokącie w pokoju (po rogach)Last edited by Racjonalny; 05.04.2011, 07:46.
Skomentuj
Skomentuj