Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer do pomieszczenia 60m2 jako uzupełnienie do 2,5way.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
    Nie słyszałeś czterech TIW-ów 200XS w moim systemie, więc nie dziwię się, że masz takie podejście. Ten kto je słyszał (tutaj chyba aż trzy osoby, w tym ja i Yoshi :P ) nie pisze/mówi już tak.
    Racjonalny, Skąd: Kraków

Oj chyba będę musiał wsiąść do pociągu ...... może i moje osłuchanie będzie konkretne

PS Mieszkam niedaleko Tarnowa

A co z TLką Visatona ?? Gdyby kolega mógł przeanalizować taką skrzyneczkę to by wyszedł cakiem przywoity subik Dwa AP to 300zł :P

Skomentuj

Może beyma power12 jakby kolega skleił więcej kasy...

Skomentuj

Zostałem wywołany? :P. Zgodzę się z funiax1. Rozwiązanie "3way" jeśli tylko podparte dobrą i wydajną sekcją niskotonową zamiata pod względem konfiguracyjnym i brzmieniowym odseparowany układ sub aktywny+kolumny. Sam tego doświadczyłem. Tyle że ja mogę tak pisać mając właśnie owe 4 TIW-y 200XS zasilane pierońsko mocnym wzmacniaczem,
        Zaczynam dochodzić do wniosku że lepiej/bezpieczniej będzie sprzedać 2,5way i zrobić 3way.
        Na TIW200XS chyba narazie mentalnie mnie nie stać ale mógłbym pokusić się o 4szt 8' stx-ów z nowej serii. Nie znalazłem jeszcze w necie podobnej konstrukcji opartej o te głośniki więc może czas przetestować :)

W jakiej pojemności grają u ciebie TIW-y ?

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
        Szkoda ze tak mało kasy na głośnik i mało miejsca.... ja bym się pokusił o lekką przerobkę
        http://img510.imageshack.us/img510/3276/tl8sm9.jpg
        Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
        A ja osobiście i tak bym rozważył u siebie konfigurację 4Xsub na tych TIW`ach gdzie umieścił bym je w prostokącie w pokoju (po rogach) a w stereo ustawił te 2W z reszty kolumn; co poniekąd wynika iż podzielam zdanie Pogromcy mitów (ale to tylko ja... )
        Wygląda ciekawie ale małżowinka mogła by nie podzielać tego zdania :) Poza tym ciężko u mnie o "rogi" salonu bo z 2 jakie posiada w jednym są okna. A w drugim drzwi wyjściowe na taras :)
        http://trojkat.capri.pl/index_pliki/image002.jpg
        Salon to to największe pomieszczenie na dole projektu.
        Kształt i ustawienie salonu determinuje 2 kolumny wolno-stojące. Ustawione jeszcze w dość nieciekawy sposób. Lewa ma za sobą pustą przestrzeń przedsionka, a prawa ma ścianę z wnęką na drewno.

Skomentuj

Zamieszczone przez trójkąt Zobacz posta
          Wygląda ciekawie ale małżowinka mogła by nie podzielać tego zdania Poza tym ciężko u mnie o "rogi" salonu bo z 2 jakie posiada w jednym są okna. A w drugim drzwi wyjściowe na taras
          Zapytać mozesz :) ewentualnie znalazłem coś takiego....

zabudowa TL Visatona jako szafka

Bardzo ładnie wkomponowane :)
          Nie na temat...
          a Ty się małżowinki nie bój :) chyba ze masz "terror" w domu...

Skomentuj

Tyle że ja mogę tak pisać mając właśnie owe 4 TIW-y 200XS zasilane pierońsko mocnym wzmacniaczem, które to TIW-y są - co tu dużo gadać - kapitalne. Wiele razy w innych wątkach pisałem szczegółowo o ich możliwościach i brzmieniu, więc nie będę słów tych powtarzał.
            Nie słyszałeś czterech TIW-ów 200XS w moim systemie, więc nie dziwię się, że masz takie podejście.
            A słyszałeś owe 4 Seasy 26RFX/P....?? Nudny już jesteś z tymi TIW-ami i co to one nie potrafią.

Skomentuj

jamess8 a czytasz w ogóle ten wątek, czy piszesz te słowa jedynie po to, żeby na kimś się wyładować? Może przeczytaj kilka wpisów jeszcze raz, ale tym razem ze zrozumieniem, ok?
              Pomogę ci trochę:
              Zamieszczone przez funiax1 Zobacz posta
              A ja uważam że do tego pomieszczenia wystarczy na basie dwie dobre 20cm na kolumnę, np coś jak zrobił Racjonalny 2xTIW200 w 3 way
              Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
              A ja osobiście i tak bym rozważył u siebie konfigurację 4Xsub na tych TIW`ach
              To jest niezły pomysł. Ale dla kogoś kto ma środki finansowe, a trójkąt chce przeznaczyć na sekcję niskotonową ok. 300zł, a nie 1800zł, nie zapominajmy o tym.
              Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Tylko prosze nie piszcie znowu o jakis dwudziesto centymetrowych pompkach w basrefleksie...
              Jakbyś więc byś nie zauważył, to dyskusja o tym zaczęła się od tego, że jeden użytkownik powołał się na moją osobę i na moje konstrukcje. Później kolejny użytkownik również o tym napisał, a inny z kolei zanegował sensowność stosowania głośników kalibru 22cm, do czego też się odniosłem, bo mam takie głośniki. Jakbyś również nie zauważył, to odradzam ich użycie i to więcej niż raz w tym temacie. Daruj więc sobie te komentarze, albo przeczytaj wpisy ze zrozumieniem. A, żeby cię uspokoić i przerwać twoje domysły. Oczywiście czerpię korzyści finansowe z tego, że po prostu piszę o posiadanych przeze mnie głośnikach i oczywiście tylko dlatego to robię...Jestem zakamuflowanym dystrybutorem Visatona...

Skomentuj

Zaczynam dochodzić do wniosku że lepiej/bezpieczniej będzie sprzedać 2,5way i zrobić 3way.
                To jest dobry pomysł. Osobiście zawsze uważałem systemy podpierane subem za lekką prowizorkę. Ekonomicznie i tak wychodziło na jedno, koszt suba to koszt minimum 2 głośników basowych. Zestaw 3 drożny i tak zawsze zagra spójniej i lepiej aniżeli takie basowe dokładki do układów 2-2,5 drożnych. Ani w tym liniowego pasma nie będzie ani zgranej fazy, ani zgrania pod względem charakteru brzmienia, po prostu taki dopał basowy ustawiony najczęsciej na ucho, który raz zagra fajnie a raz nie. 3 dobre drozne klocki zawsze grają jednakowo fajnie

Skomentuj

Moim zdaniem to dobry kierunek.
                  Na TIW200XS chyba narazie mentalnie mnie nie stać ale mógłbym pokusić się o 4szt 8' stx-ów z nowej serii.
                  Rozumiem to 'mentalnie nie stać', są ważniejsze rzeczy niż diy, można by w takim 3way użyć daytonów serii RS, od razu zaznaczam nie twierdzę że są lepsze od stx,ów bo tego nie wiem.

zabudowa TL Visatona jako szafka
                  ploter bardzo mi się to podoba, może zrobie takiego potwora do kina
                  a Ty się małżowinki nie bój chyba ze masz "terror" w domu..
                  Ty jeszcze kawaler pewnie jesteś więc nie wiesz że czasem lepiej jest ustąpić lub wcale nie podejmować drażliwego tematu i nie ma to nic wspólnego z terrorem.

Skomentuj

Dobra, pobajerowalismy troche i przejdzmy do konkretow. Nie to zebym byl maniakiem TL, bo tak wcale nie jest, ale wykonanie obudowy TL, ktora moznaby bylo wcisnac pod ten stolik nie byloby zlym pomyslem. Oczywiscie, trzeba zabrac troche wiecej przestrzeni niz to co podal kolega. Moze wlasnie przemyslec taka obudowe subwooferowa, lezaca z przetwornikiem sredniej klasy. Jak wiemy obudowa TL sporo wybacza glosnikom o mniej wyzylowanych parametrach.

Skomentuj

ploter bardzo mi się to podoba, może zrobie takiego potwora do kina
                      Jeśli zrobisz wersję na 2ch TIW300 :) to będziesz moim bogiem :)

Mnie kusi od dawna ten ty zabudowy ale jako na 2ch APkach parametry podobne ewentualnie drobne modyfikacje :) ale w moim malutkim dokładnie 14,688 m^2 pokoju 2 x 8" spokojnie wystarczy a narazie gra 12" :)

Jak wiemy obudowa TL sporo wybacza glosnikom o mniej wyzylowanych parametrach.
                      Ciekawi mnie czy 2 APki sprawdzą się w takiej obudowe :blink: Pogromco dałoby się jakieś symulacje pokazać dla kolegi ??

Ty jeszcze kawaler pewnie jesteś więc nie wiesz że czasem lepiej jest ustąpić lub wcale nie podejmować drażliwego tematu i nie ma to nic wspólnego z terrorem.
                      Tak jestem kawalerem a moja wypowiedź miała charakter żartobliwy jeśli kogoś uraziłem to niech wybaczy. Pozdrawiam

Skomentuj

Nie na temat...
                        Zamieszczone przez ploter
                        Ciekawi mnie czy 2 APki sprawdzą się w takiej obudowe Pogromco dałoby się jakieś symulacje pokazać dla kolegi ??
                        Jak dobrze kojarzę była kiedyś prowadzona dyskusja na ten temat i okazało się że ten pomysł jest całkiem sensowny :)

Skomentuj

Mysle, ze AP spokojnie nadaje sie do skopiowania suba TL Visatona.

Skomentuj

AP spokojnie nadaje sie do skopiowania suba TL Visatona.
                            Ale dokładnie ?? Czy trzeba będzie jakieś modyfikacje wykonać ??

Skomentuj

Jeżeli parametry obu głośników nie odbiegają od tego co podaje producent to nic nie trzeba przerabiać :)

Skomentuj

Fs: TIW 25Hz; AP 23Hz
                                Qts: TIW 0,28; AP 0,32
                                Sd: TIW 510; AP 452

Jednak jeśli chodzi o parametry to są różnice ....

Ale jeśli nadaje się to do wstawienia w projekt to warto wydać każdą złotówke
                                Last edited by ploter; 05.04.2011, 19:33.

Skomentuj

Mozna probowac, dokladnie takie same nie musza byc.

Skomentuj

Czepiasz się różnicy rzędu parunastu procent :) Jedynie SD nieco bardziej odbiega ale w zasadzie "in plus" dla AP. Najistotniejsze jest że rezonans Ap-ka nie jest wyższy (a co lepiej niższy) niż Tiwa a reszta parametrów w miarę się klei więc ta obudowa powinna dobrze współpracować z stx'em.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                      .....Najistotniejsze jest że rezonans Ap-ka nie jest wyższy (a co lepiej niższy) niż Tiwa a.....
                                      Drobny problem natury technicznej że AP już nie jest produkowany. Z info od stx w tym miesiący ma wyjść następca, ale nie wiadomo czy będzie miał parametry takie same z AP.

Skomentuj

Drobny problem natury technicznej że AP już nie jest produkowany.
                                        Zawsze można zapytać pana Sławka czy dałoby się sklecić 2 sztuki z części z zapasu magazynowego Jeśli następca wyjdzie i będzie miał podobne parametry to pod młotek pewnie pójdzie następca :)

Skomentuj

Po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw zaczyna mi chodzić po głowie sub oparty o 2szt 8calowych głośników SW.STX.8.2.300.2x2.F.S.PC. Zamknął bym to zgodnie z wytycznymi producenta w obudowę ok 50l z BR. Jeśli bas okazał by się zbyt rozmyty można by pokusić się o obudowę zamkniętą 30l.
                                          Jako napęd mam 2 nieużywane końcówki tda7294, stosując po jednej na każdy głośnik, przy połączeniu cewek głośników szeregowo uzyskamy 4ohm-y więc ok 70W mocy na każdy głośnik. Zostanie tylko kwestia dołożenia filtra i sterowania. Ale to są drobiazgi.

Nie jest to może szczyt marzeń ale na dobry początek można zobaczyć jak się sprawdzi w połączeniu z moim zestawem. Głośniki są niedrogie więc w razie niepowodzenia testowa skrzynka wyląduje w kominku a głośniki będzie można upłynnić za nieco mniejszą kwotę niż są warte.

Mile widziane sugestie czy takie rozwiązanie ma szanse powodzenia czy poczekać np. na nową wersję 12' AP.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X