Witam. Mam 2 seasy W22EX001 i chciałbym go połączyć z jakaś kopułka do ok 200 zl. Jeżeli już mi ktoś pomoże to potrzebowałbym pomocy w projektowaniu zwrotnicy..(wysłałbym komuś głośniki do testow)
Poszukaj w internecie pomiarow THD tego glosnika i zamiesc tutaj. Ale ciezko go widze powyzej 1500Hz wiec w tym przedziale cenowym to niewiele kopulek uciegnie tak nisko
Ten głośnik jest dobry do układu 3 drożnego. Robienie na siłę 2 dróg nie jest dobrym pomysłem. Robiac układ 2 drożny na tym głośniku miałbyś świetny głośnik w marnej aplikacji i całość raczej nie dawała by olśniewającego efektu.
ps. jakbyś chciał sprzedac to może byłby zainteresowany kupnem.
W pewnym sensie nasze interesy się zbiegają bo szukam dobrego głośnika basowego. Sam wspomniałem, że jest to idealny głośnik do 3 dróg ale za 200zł średniego z kopułką nie kupisz. Zeby grało na poziomie to trzeba przynajmniej 500zł na kolumnę na zestaw średni-wysoki.
Jak wojtek528 nie ma takich środków to myślę, że nierozsądne byłoby proponowanie mu zrobienia z tego układu 2 drożnego. Jakością srednich tonów "zje" go pierwszy lepszy zestaw z przyzwoitą 18'tką i nie musiałby to być nawet excel, wystarzyłby zwykły seas, usher, aurum cantus, cokolwiek w miarę dobrego. Bas gdzie bedzie dominować ta 22'jka to tylko mały skrawek pasma.
Fundusze są tylko nie chciałem wydawać za dużej kwoty na wysokie bo już się dość wydałem na W22...wiec pomyślałem ze na czymś oszczędzę..ale widzę ze będzie trudno..jeżeli nic nie wyjdzie z mojego projektu to mogę ze odsprzedać
A co radzilibyście dobrać do tego do 3 dróg?aktualnie słucham na parze vif pl18 i xt25
Zestaw 3 drozny z pl18 i XT25mozna zrobić, tylko to będzie konstrukcja nie tyle przemyślana co zrobiona na zasadzie sklejmy do kupy wszystko co mamy. Zyskasz na basie i jego jakości ale całe pasmo średnio-wysoko tonowe będzie ci grać tak samo, na tym ci zależy?
Im wyżej z pasmem tym gożej. Szczególnie XT25 pasuje do ecxela trochę jak wół do karety. Jak chcesz zrobić układ 3 drożny to sprzedaj te vify i kup coś na poziomie tego seasa.
to moze ja niesmialo zaproponuje
moze 2 drogi z szerokopasmowka na gorze?
nie wiem ile teraz kosztuje F155 ale wczesniej kosztowal 150zl i znakomicie odtwarza wysokie tony jak i srednice
minus to tylko jego kierunkowosc
Już lepiej zamienić go na excela 18'tke i dołożyc dobrą kopułkę. Zestaw będzie o kilka klas lepszy niż z szerokopasmowym stx'em a różnica między 18 a 22 to będzie parę Hz mniej zejścia. Chyba warto to poświecić dla średnich i wysokich tonów odpowiedniej jakości.
Nie rozumiem w sumie dlaczego kolega kupił taki drogi głośnik nie mając pomysłu na resztę. Ten excel jest odpowiedni do zestawu na który wydaje się 4-5tys zł na same przetworniki a nie do zestawu robionego najtańszym sumptem.
Zależy mi na zmianie brzmienia średnich tonów, Nie wiem dlaczego ale co do szerokopasmowych nie mam zbytnio zaufania...choć nie słyszałem f155..a cos takiego spróbować http://www.troelsgravesen.dk/PMS-EXCEL.htm średni bym uzbierał choć minie trochę czasu ale z wysoko nie będzie kłopotu co myślicie o nim?duza będzie różnica w średnich w porównaniu z pl18 i xt25?
Skomentuj