Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aplikacja SLS 8

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Aplikacja SLS 8

Testuje właśnie głośnik w obudowie 33litry zamkniętej i powiem szczerze, że nie wymiata(testy na muzyce i kilku fajnych trailerach filmowych). Zmniejszyłem objętość obudowy do około 22-24litrów i gra o wiele lepiej. Będe go też testował w br, ale nie wiem gdzie zamówić żeby nie zdarli za przesyłkę jak w STX, Rura 101x218. Przy takiej rurze i 25litrowej obudowie wykres może nie powala w winisd(strojenie około 56HZ), ale patrze też pod kątem tego w jakim pomieszczeniu będzie to grało. Pokój 12m2, przeznaczenie muzyka i filmy. Poproszę kolegów o rady i wskazówki, wiemy wszyscy, że wykresy to czasem jedno, a subiektywne odczucia słuchowe drugie.

---------- Post dodany o 21:26 ---------- Poprzedni post o 13:24 ----------

Nikt nie ma żadnych sugestii?? Jak chciałbym dać tak długi br jak to sugeruje winisd to kurde kosmicznie duża obudowa wychodzi, a ja bardziej skłaniałbym się ku czemuś mniejszemu, może jednak ktoś coś doda od siebie z doświadczenia?

Może br szczelinowy, no i strojenie można by niższe dać jak na 8' które ma grać czasem w kinie.

Skomentuj

skoro mi sie udalo wepchnac 30cm rurke do 19 litrowego suba to i tobie uda sie wkomponowac jakos w te 25 litrow

Skomentuj

Testuje właśnie głośnik w obudowie 33litry zamkniętej i powiem szczerze, że nie wymiata(testy na muzyce i kilku fajnych trailerach filmowych).
        Spróbuj aplikacji proponowanej przez frekwencję. http://translate.google.pl/translate...-pca-s8-sls%2F.
        BR60 w ich ofercie ma takie wymiary http://frequence-shop.dk/produkter/9...ouble-flare-6/. Z wymiarów budy , grubości scianki minus na oko buda dla zmachola wnioskuję 20 litrów.

Czym napędzasz tego suba?

A i jeszcze napisz co to znaczy nie wymiata? Nie czujesz basu w tapczanie/łózku przy odtwarzaniu niskich czest. z 30l closed? A może nie ma wielkiego buuu i to jest ten "brak wymiatania"? Radzę ci potestowanie różnych lokalizacji suba w pokoju. W jednych nie uzyskasz porządanego basu, a w innych będzie przebrzmiały. Ale może znajdziesz jedno miejsce gdzie zagra porządnie.

Odnośnie OZ - w 30 litrach mógł nie "wymiatać" bo efektywnośc SLSa była niższa niż w 22litrach. Może twój zmachol któym napędzasz tego peerlesa nie potrafił go porządnie zasilić w 30 litrach?
        Last edited by gooralesko; 12.04.2011, 00:38.

Skomentuj

Br szczelinowy może i nie głupi pomysł, ale nigdy nie zgłębiałem zbytnio tego tematu. Jeżeli ten sub rzeczywiście ma koło 20 litrów to z tym br co on daje to strojenie wychodzi mniej więcej 50Hz. Jednak średnica 60mm to zdecydowanie za mało dla tego głośnika, kolega od którego kupiłem ten głośnik wspominał że br 80mm nie daje rady.. Ja będę montował br około 100mm bo nie lubię świstania:) Stąd żeby dać strojenie na poziomie 50 Hz w 25litrach muszę mieć 30cm takiej rury. Dziś będe go testował na mostku lm4870, zobaczymy co pokaże, może uda mi się też na miejscu kupić br który będzie pasował do tego projektu. Dzięki za wypowiedzi, zapraszam do dalszej dyskusji na temat średnicy br i strojenia. Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
            Jednak średnica 60mm to zdecydowanie za mało dla tego głośnika, kolega od którego kupiłem ten głośnik wspominał że br 80mm nie daje rady.. Ja będę montował br około 100mm bo nie lubię świstania
            no bez jaj...
            70mm profilowane z obu stron w zupelnosci wystarczy
            jak chcesz dac 100mm to nie masz szans klasycznej rurki zmiescic w 20-25 litrach :P

strojenie na poziomie 50 Hz w 25litrach
            na 50hz to ja stroje monitory na 13cm glosniku a nie 8" suba ;]

Skomentuj

Ja się tylko odniosłem z tym strojeniem do linku, który podał gooralesko:-) Skoro dał to za wzór, myślałem , że to jakaś sprawdzona konstrukcja. Hmm, a gdzie można dostać br profilowany z dwóch stron? Chyba, że zrobie z dwóch, łącząc je wewnętrznymi stronami. Ja tylko pisze, że kolega od którego kupiłem głośnik skarżył się na świsty przy br fi 80mm. Chyba, że miał bardzo nisko strojony, a z tego co kojarze im niżej strojony sub tym więcej będzie "pompował" powietrza, zgadza się?

Skomentuj

gdzie można dostać br profilowany z dwóch stron?
                ten z linka wyzej byl profilowany
                tylko ze w polsce one duzo kosztuja
                skoro masz miec dlugi tunel to zrob tak jak ja - sklej 2 razem

Skomentuj

Gdzieś na forum był obrazek z patentem - podgrzewamy opalarką prosty koniec tunelu i równocześnie naciągamy go na butelke po piwie. Sprawdzałem, działa fajnie, naciągnąłem w sumie 2cm na średnicy, zawsze to coś. Jedna rada, po podgrzaniu i naciągnięciu nie odkładać butelki tylko dmuchać, schłodzić na butelce i wtedy zdjąć :)

Skomentuj

Ja się tylko odniosłem z tym strojeniem do linku, który podał gooralesko:-) Skoro dał to za wzór, myślałem , że to jakaś sprawdzona konstrukcja. Hmm, a gdzie można dostać br profilowany z dwóch stron? Chyba, że zrobie z dwóch, łącząc je wewnętrznymi stronami. Ja tylko pisze, że kolega od którego kupiłem głośnik skarżył się na świsty przy br fi 80mm. Chyba, że miał bardzo nisko strojony, a z tego co kojarze im niżej strojony sub tym więcej będzie "pompował" powietrza, zgadza się?
                    Konstrukcja sprawdzona przez frequence. Ale przy jakiej częstotliwości jest -6dB tego nie wiem.

A co do BRu - http://www.loudspeakershop.eu/rura-br60tr-p-497.html Akcesoriów głośnikowych szukaj na loudspeakershop, zapaudio, greltonie i polinku. To tak na przyszłość.

Skomentuj

Dziwi mnie strojenie i rozmiary br do tego głośnika, ale może to kwestia litrażu i strojenia, dzięki temu głośnik nie pompuje tak dużo powietrza bo nisko nie schodzi...

Skomentuj

Nie zaszkodzi zbudować budy 20 litrowej, wyciąć dziurę pod ten br, kupić go z loudspeakera i sprawdzić jak sls się będzie sprawował w takiej aplikacji. Kij w oko symulacjom. Zdaj się na słuch.

Skomentuj

Też chce bardziej postawić na odsłuch niż na symulacje, dobrze, że mam sporą budę i mogę sprawdzać w różnych objętościach, a b-r poszukam najpierw w Olsztynie jak nic nie znajdę to zamówię ten obustronnie profilowany:-)

---------- Post dodany o 10:56 ---------- Poprzedni post o 07:26 ----------

strojenie około 38 hz fi 70mm, no jest sporo lepiej, basu jest zdecydowanie więcej, jest fajny, ale nie rozlazły, mam nadzieje dziś jeszcze podłączyć suba do mostka lm:-)

Skomentuj

Więc podłączyłem wzmak do mostka lm4870 z aktywnym filtrem. Przy strojeniu na te około 38 Hz przy maksymalnej głośności jest całkiem spoko, ale spodziewałem się trochę mocniejszego uderzenia. Bardziej czuć bas niż go słychać:-) Chyba jutro podniosę strojenie. Dla tego głośnika te 120W to chyba za mało, a zresztą kondensatory mam tylko 2x6600uF. Do ilu zwiększyć pojemność kondów w zasilaczu? Serdecznie pozdrawiam i dziękuje za wszystkie odpowiedzi w temacie.

Skomentuj

to chyba tak jak przy wszystkich basowych perelkach
                              wiksze doznania odczociowe niz dzwiekowe
                              dlatego uwazam te glosniki za porazke

one potrzebuja duzo mocy wiec mostek lm moze byc malo
                              a czym go zasilasz?
                              Chodzi o trafo nie o kondy w zasilaczu...
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Trafo jest tylko 120W, ale przecież wzmacniacz w subie gra impulsowo, a nie ciągle, więc ważne żeby miał ładunek w kondach na uderzenie. Przynajmniej tak mi się wydaje. Czekam na propozycje

Skomentuj

W firmowych panelach do suba często jest 2x4700-6800uF, w lepszych 2x10000uF więc możesz coś tam dorzucić ale cudów nie będzie

Skomentuj

Zrobie 20 litrów, strojenie 50HZ, bardzo sztywna skrzynka, postaram się dać dużą średnicę br bo przy 70 nie ma bata mocno furczy. Myślę, że ten głośnik jest stworzony do małej obudowy, ma mocne podbicie na średnim basie a niższy przy tym głośniku wydaje mi się że i tak poczujemy. Bardziej bym tutaj stawiał na przyczynę w obudowie bo jak dałbym wzmak 200W 8R to i tak po prostu byłoby mocniej czuć niż słychać a nie do końca takie jest moje zamierzenie.

Skomentuj

postaram się dać dużą średnicę br bo przy 70 nie ma bata mocno furczy
                                      ale większa średnica niesie za sobą większą długość
                                      sprawdź czy w 20L wejdzie zakladany przez ciebie br

strojenie 50HZ
                                      a jaka jest częstotliwość rezonansu tego głośnika?
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zaraz będe liczył, ale nie wiem czy nie będe musiał zwiększyć objętości do 25litrów. FS głośnika to 36,5Hz. A br dam 101mm i zrobie tak, że na pewno wejdzie

Skomentuj

Czaruję...
                                        X