Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aplikacja SLS 8

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
    postaram się dać dużą średnicę br bo przy 70 nie ma bata mocno furczy
    a dodales profil z drugiej strony? to bardzo duzo pomaga

oj widze ze malo doswiadczenia masz :???:

Skomentuj

pobawiłem się trochę symulatorem i gw mnie zakładane przez ciebie strojenie i litraż są złe
      przy 25L przy srednicy br 10cm jego długość wychodzi 40-60cm w zaleznosci do strojenia
      i group delay ponad 15ms
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

b-r jest profilowane z dwóch stron 70x180, obudowa 34litry netto, strojenie 38Hz. Dlatego pisałem, że obudowę będę musiał zwiększyć do 25litrów(b-r 101x300), bo w 20 będzie za ciężko zmieścić się z b-r. Fakt, nie mam dużego doświadczenia, dlatego eksperymentuje czego jak widziałem nikt z tym głośnikiem nie robił albo się tym nie dzielił. Jednak jeżeli sub miałby posłużyć do filmów to może i tak to bym zostawił, jednak lubię też posłuchać muzyki i chciałbym, żeby sub także w tym się sprawdzał. Kolega gooralesko podał ten link http://translate.google.pl/translate...-pca-s8-sls%2F i z tego wynika, że ten kit ma obudowę około 20 litrów strojenie 50Hz, jeżeli to ktoś sprzedaje jako kit może coś w tym jest, przyglądając się symulacjom i biorąc pod uwagę racjonalne argumenty, subiektywnie sub powinien bardziej grać niż robić ciśnienie:-) Fakt, że wzmacniacz zastosowany do tego kitu ma podbicie elektroniczne na 25Hz +6db. Zrobiłem z 5 subwooferów w życiu, nie jest to duże doświadczenie, ale mam porównanie także do firmowych konstrukcji i mam nadzieje, że zmierzam w prawidłową stronę.

p.s. zmniejszę objętość obudowy testowej do 25litrów i pokombinuje ze strojeniem, będe opisywał rezultaty oczywiście subiektywny.

Skomentuj

ten kit ma obudowę około 20 litrów strojenie 50Hz
          To jakieś nieporozumienie o_O.

subiektywnie sub powinien bardziej grać niż robić ciśnienie:-)
          "Głównym" basem to mają grać kolumny. Subwoofer ma je uzupełniac najniższymi rejestrami. Im niżej tym lepiej, oczywiście bez popadania w skrajności i robienia buczących 200 litrowych pralek BR.

wzmacniacz zastosowany do tego kitu ma podbicie elektroniczne na 25Hz +6db
          Przy 20l@50hz może być niebezpiecznie z takim podbiciem przy większych mocach. Głośnik będzie się wychylał jak szalony, a basu w tych częstotliwościach śladowe ilości, bo spadek głośności przy 25hz względem średniej efektywności będzie już bardzo duży.

Wg. mnie robienie do tego głośnika BR nie ma żadnego sensu. Dlaczego? Po 1 z opini wielu osób wynika, ze to typowy "mulator", w BR może wyjść buczydło, a w OZ nic nie wiadomo. Są głośniki, które w BR sobie nie radzą, a w OZ grają świetnie. Po 2, PARADOKSALNIE w zamkniętej zejdzie niżej. Zasymuluj sobie 34l zamkniętą i BR 34l@38hz. W BR masz przy 35-60hz podbicie +/-4db, a punkt 25hz przy -12db. W zamkniętej masz przy 35-60hz 4db mniej, ale w punkcie 25hz masz spadek 12,5db (tak, pół decybela ciszej niż w BR).

Co z tego wynika? BR sztucznie, robiąc straty na jakości podbije Ci średnio-wysoki bas, najniższego praktycznie nie ruszy, więc zamknięta przy większym nakładzie mocy będzie 4db głośniejsza w najniżych rejestrach od BR. Do tego dojdzie podbicie +6db przy 25hz, które masz z wzmacniacza, i powinno to naprawdę nisko grać jak na 8', będziesz zadowolony.

Ok, teraz spalcie mnie na stosie, wymachując widłami, i wykrzykując "HERETYK" :biggrin:

Skomentuj

Ja napisałem, że tamten kit ma to podbicie +6db przy 25Hz, ja napędzam mostkiem lm4870 ze zwykłym filtrem na TL072. Sprawdzałem ten głośnik w zamkniętej i niestety jak dla mnie grał naprawdę słabo, cicho, zamiast basu było czasami pukanie( jednak nie sterowałem go jeszcze z mostka lm, tylko jakimiś 40W). Nie miałem narazie możliwości testowania kolumn z subwooferem, ale po podłączeniu kolumn dopiero usłyszłałem jak potężnie grał subwoofer, a okazało się, że poziom sygnału z kompa miałem tylko na 25 procent(myślałem, że jest na 100). To wiele zmieniło:-) Więc jaką obudowę proponujecie i jakie strojenie??

Skomentuj

Sprawdzałem ten głośnik w zamkniętej i niestety jak dla mnie grał naprawdę słabo, cicho
              Normalne, ze w zamkniętej będzie ciszej niż BR, pytanie tylko, czy szukasz jakości i zejścia, czy natężenia i mocy. W przypadku tego głośnika w zamkniętej cichszy będzie średnio-wysoki bas, najniższy w BR i w zamkniętej pozostanie tak samo głośny, więc w zamkniętej proporcjonalnie do reszty pasma będzie głośniejszy niż w BR. Tylko zwróć uwagę, że mówię o tym najniższym basie, który jest tylko w niektórych gatunkach muzyki lub filmach, co nie zmienia faktu, że OZ zagra i tak niżej, nawet w normalnej muzyce bez mega niskiego basu. Jest te 4,5db głośniejsza przy 40-60hz, ale przy 30hz te podbicie to już tylko 2db, kiedy przy 25hz grają tak samo głośno.

zamiast basu było czasami pukanie( jednak nie sterowałem go jeszcze z mostka lm, tylko jakimiś 40W).
              Te "jakieś 40w" były pełnym pasmem, czy pod normalnym filtrem DP? W zamkniętej masz mniej basu w proporcji do nisko-średnich tonów, bo nie jest sztucznie podbity, więc zawsze trzeba nieco dalej przesunąć gałkę filtra DP. Jeśli to było bez filtra, to nie dziwie się, że BR wydawało się grać dużo niżej. No chyba, ze z filtrem, ale źle zestrojonym. Miałem jeszcze niedawno suba, który w zamkniętej z korekcją schodził tak nisko, że grał na granicy infradźwięków, z zamkniętej jak najbardziej można mieć prawdziwą potęgę, a nie jak większość myśli "słabizna", i robi kolejny subwoofer z dziurą...

Więc jaką obudowę proponujecie
              40l zamknięta (QTC w okolicach 0,7). Wymiesza z błotem pod każdym względem (poza skutecznością) BR 34l@38hz.

jakie strojenie??
              Tak jak już wcześniej pisałem, BR w tym przypadku nie ma sensu... No chyba, że zależy Ci tylko na głośności, a jakośc schodzi na 2 plan, bo oczywiście BR będzie głośniejsza, ale kosztem najniższego basu, i gorszej jakości całego basu.

Zrobiłem z 5 subwooferów w życiu
              Samemu, czy wymęczałeś na forum wyliczenie obudowy, i budowałeś? Nie obraź się, ale po samodzielnym zrobieniu i zaprojektowaniu od podstaw 5 subwooferów, zdecydowanie jaka obudowa będzie najlepsza, zajęło by Ci 5 minut, i nie miał byś najmniejszych wątpliwości co do tego, czy robisz dobrze, czy źle.

Skomentuj

Sam zbudowałem te 5 subwooferów:-) Winisd mam w paluszku, miałem doczynienia po prostu z trochę innym typem głośników, bardziej budżetowymi. Też pierwszy raz eksperymentuje z jednym głośnikiem w tak szerokim zakresie, ale to się bierze, z jego większego prestiżu. Przymykam oko na symulacje bardziej zdaje się na walory odsłuchowe, winisd nie gra.. Hmm nie wiem, może zrobię próbną skrzynkę 40 litrów zamkniętą i zobaczymy, będę mógł porównać jedną i drugą obudowę.

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta

Ok, teraz spalcie mnie na stosie, wymachując widłami, i wykrzykując "HERETYK" :biggrin:
                  Nie możemy bo dobrze prawisz :) Czytając o budach zamkniętych dochodzę do takich wniosków jak ty. Lepiej mieć liniowy spadek z OZ z QTC 0.6, który może przy odpowiednich warunkach dać bardziej słyszalne >30Hz niż sztuczne podbicie tuż przed stromym spadkiem z BR. Korekcja aktywna - jak Ty i kilku innych ludzi na forum przytaczało - może jeszcze bardziej poprawić głośność niskiego basu, tylko trzeba się w takiego zmachola zaopatrzyć z KA. Nie wspominając już o znacznie lepszej odpowiedzi impulsowej suba w zamkniętej.

A tak na marginesie - Ja obecnie testuję S16 w zamkniętej i "basidło" jest lepsze, bardziej kontrolowane, owszem jest ciszej i mocniej trzeba rozkręcać amplituner ale jakość tego basu jest zdecydowanie wyższa niż w BR. SDS164 w OZ 23l jest zdecydowanie lepszym wyborem niż w BR 25l. Przekonałem się na właśnej skórze

Adam - pamiętasz o mocnym wytłumieniu budy zamkniętej? Jak zrobisz tą 40 litrową to upchaj tam porządną ilośc waty poliestrowej (Budżetowo) i jakąś matę bitumiczną na ścianki. Nie wiem czy o tym wiesz więc mówię na wszelki wypadek.
                  Last edited by gooralesko; 17.04.2011, 21:45.

Skomentuj

Wiem właśnie o wytłumieniu, ale nie wiem gdzie mogę się w nie zaopatrzyć po niedużych kosztach, może jakieś linki?
                    kurde i jakie proporcje obudowy zrobić, żeby nie wyglądała śmiesznie w stosunku wielkości głośnika do obudowy:-)

Skomentuj

Na mój gust buda w formie podłogowej kolumny głośnikowej z głośnikiem na górze z dosyć dużą głębokością. Jedni ci poradzą robić pralki bo uznają, że sub musi mieć kształt sześcianu ale jak masz mały głośnik to zdecydowanie ładniej wygląda on w wysokiej, głębokiej i wąskiej budzie. 45x45x22 (WxGxS) netto a zewnętrzne to zalezy jakie dechy. Poniżej 22mm bym nie schodził. Buda ma netto litraż 44,5l więc ze 2 l na oddzielną budę na panel i wzmocnienia (Obowiązkowo) powinno starczyć.

Skomentuj

zastanawiam się jeszcze tylko jak ta opcja sprawdzi się w filmach przy wybuchach itp. A wiecie gdzie w necie można kupić niedrogo mdf przycięty wg zamówienia?

Skomentuj

Wiem właśnie o wytłumieniu, ale nie wiem gdzie mogę się w nie zaopatrzyć po niedużych kosztach, może jakieś linki?
                          Poszukaj gdzieś u siebie na mieście, szkoda kasy na przesyłkę.

jakie proporcje obudowy zrobić, żeby nie wyglądała śmiesznie w stosunku wielkości głośnika do obudowy
                          Ja do zamkniętej robię idealny kwadrat. Wtedy wygląda bardzo zgrabnie. Ew. kwadrat, ale nie idealnie równy, np. minimalnie rozciągnięty w boki, ale minimalnie.

Skomentuj

No tak - sześcian 42 litry ze ścianką 2cm to wymiary boku 39cm. Faktycznie, "piękne" to będzie. Chyba tylko ślepym polecałbym taką budę do 20cm głośnika.

Skomentuj

Wiem, gdzie mogę kupić mdf w Olsztynie, ale niestety trzeba kupić całą płytę, a co ja z nią zrobię No nic będę myślał. Pozdrawiam

Skomentuj

W takim wypadku schowałbym głośnik, tzn albo maskownica albo w podłogę a BR na przodzie. Na STX22 sie nakombinowałem proporcjami i imho jest już na granicy, w sensie że większy front z tym glosnikiem zle by wygladal, a głębszy sub to już jamnik. Obrobione krawędzie na froncie i tak optycznie zmniejszają jego powierzchnie. A buda ma mniej niż Ty potrzebujesz, możesz obadać na foto http://img688.imageshack.us/i/img7378o.jpg/

Skomentuj

Wiem, gdzie mogę kupić mdf w Olsztynie, ale niestety trzeba kupić całą płytę, a co ja z nią zrobię No nic będę myślał. Pozdrawiam
                                  A nie masz jakiejś castoramy czy obi żeby tam wiórówę na kawałki cięta na miejscu kupić?

Tanner - to jest kształt budy o której mówiłem (I podałem wymiary do takiej) czyli wysoka, głęboka ale w miarę wąska. Ja uwazam, że szerokość budy do suba determinuje głośnik. Jak kosz ma 22cm (dwudziestki mają przeważnie taki kosz) to buda może być szeroka na 26-28cm i nadal to dobrze wygląda. Oczywiście mowa o przypadkach gdy do małego głośnika potrzebujemy 40-50 litrów. Jak do 20cm chcemy dać 20 litrów to wyjdzie nam zawsze zgrabny sześcian o boku ok. 30cm.
                                  Last edited by gooralesko; 18.04.2011, 10:29.

Skomentuj

Mam w praktikerze ciętą wiórówkę, ale to nie mdf:-) I max grubość mają 18mm lub 12mm. Kurde martwi mnie jak sobie obudowa zamknięta poradzi w filmach.

Skomentuj

Normalnie sobie poradzi jak zrobisz wszystko tak jak należy. Wytłumienie, sztywność budy i jej szczelność to, oprócz dobrania litrażu by uzyskać odpowiednie QTC, najważniejsze rzeczy. Weź się nie cackaj z tymk MDFem i kupuj wiórówę 18+12mm (Czyli każda ścianka 3cm). Jak chcesz mogę ci zaprojektować budę wraz ze wzmocnieniami do tych 40 litrów jakie potrzebujesz bo widzę że jesteś nadal na etapie rozmyślań nad materiałem na budy zamiast skupić się na ważniejszych rzeczach

I napisz jakim wzmacniaczem subwooferowym zasilasz tego SLSa. Bo mam nadzieję, że nasze rozważania dotyczą budowy suba aktywnego.
                                      Last edited by gooralesko; 18.04.2011, 10:47.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                                        No tak - sześcian 42 litry ze ścianką 2cm to wymiary boku 39cm. Faktycznie, "piękne" to będzie. Chyba tylko ślepym polecałbym taką budę do 20cm głośnika.
                                        Ostatnio miałem coś podobnego 35l closed z głośnikiem 12", wtedy było pięknie. Jednak w tym przypadku rzeczywiście nieproporcjonalnie

Kurde martwi mnie jak sobie obudowa zamknięta poradzi w filmach.
                                        Nie wiem o co się martwisz Filmy wymagają najniższego basu jak to możliwe, w zamkniętej będzie potężniej, bo w BR średio-wyższy bas maskował by ten niższy, a w zamkniętej nie masz tego sztucznego podbicia. Widzę, że nadal masz trochę wątpliwości. Podam Ci ciekawy przykład.

Ostatnio musiałem pozbyć sie suba, i ja - psychopatyczny maniak niskiego basu, mam teraz "na basie" 2x6,5"... W BR było mocno średnio, poniżej 40hz było tylko pompowanie powietrza bez dźwięku, choć wyższy bas brzmiał calkiem przyjemnie, no ale te głosniki w BR też ładnie brzmią. Zatkałem BR, i zastosowałem korekcje aktywną, ale też tak bez przesadyzmu, bo 16cm Vifki są dość delikatne. Jaki efekt? Liniowe pasmo od 33hz, brzmienie basu jeszcze przyjemniejsze, bas brzmi równie nisko jak z 12 calowego suba w BR. Bez żadnego porównania do wcześniejszej aplikacji BR, kiedy bas zaczynał się od 40hz, ale liniowośc była od około 60hz, tragedia po prostu...

Jednak w moim przypadku wchodzi w grę korekcja aktywna, a to już raczej "wyższa szkoła jazdy". Co nie zmienia faktu, że nawet i bez korekcji w OZ brzmiały lepiej.

Skomentuj

Namówiliście mnie na tą zamkniętą, trzeba działać nie ma co Hmm bardzo mnie interesuję temat korekcji aktywnej, masz może jakieś schematy, znasz przybliżone koszta?

Zasilam to 120W LM4870 w mostku, sub będzie oczywiście aktywny, Filtr na TL072.

A jakie wzmocnienia proponujecie? Hmm jeżeli zrobię coś na styl podłogówki i będzie osobna komora na elektronikę, ściana 30mm, to czy jest taka potrzeba??
                                          Last edited by Adam_85; 18.04.2011, 13:30.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X