Panowie, GDN 15/40/5 leżą od dłuższego czasu na półce i się kurza, missiony mam nadzieję dojdą w tym tygodniu. I tu do was kolejna prośba, czy macie pomysł jaką dać do tego zwrotnice? Buda ok. 12dm3, br. Od razu mówię że nie mam możliwości dokonania pomiarów, jestem świadomy też tego, że takie dobieranie elementów czysto teoretycznie nie zawsze jest dobrym pomysłem, ale chciałbym abyście dali jakiś punkt zaczepienia. W nocie missiona producent proponuje podział 4200/6db lub 2900/12db, do tego pewnie jakiś tłumik ze względu na większą efektywność. Za wszelkie pomysły, propozycje będę wdzięczny.
jakby mi sie nudzilo to moglbym zrobic pomiary bo glosniki mam (no, SCXa musialbym pozyczyc od UKAsza)
ale na nadmiar wolnego czasu nie narzekam i najblizszy realny termin to wrzesien...
Pawel S. - dzięki za chęci, scx zamieniłem na gdn 15/40/5, do września nie będę czekał, wyczekałem się już wystaczająco :) sam będę coś kombinował... Od biedy tonsila puszczę całym pasmem, a missiona zrobię wg noty katalogowej, zobacze co z tego wyjdzie.
Panowie, dziś odpaliłem monitory tak aby zobaczyć czy to gra, no i pojawił się problem. Przy niektórych kawałkach mission "skrzeczy" chyba tak to mogę nazwać, zdarza się to naprawdę rzadko ale jednak i trochę psuje cały nawet przyjemny efekt. Czyżby był za nisko cięty (2900Hz/12db wg noty producenta) czy przyczyną może być coś innego? I drugi problem, obudowa to 12,8l netto minus trochę gąbki za tonsilem (1-2 cm grubości), dorzuciłem bass reflex średnica 4,6cm dł. 9,6 cm no i mam takie wrażenie że basu jest więcej jak wyjmę rurę b-r, zostanie sam otwór. Za długi, za krótki? Zła średnica? Taki miałem w domu i takiego użyłem, pomoglibyście z jakąś symulacją dla tego b-r?
przede wszystkim jakieś wykresy i schemat zwrotki by się przydał... Druga sprawa, że może to być wina źródła, które czasem takie rzeczy puszcza na wzmacniacz a następnie na głośniki..
GDN 15/40/5 gra pełnym pasmem ze względu na brak pomysłu jak go odciąć. Wykresów nie będzie bo sprzętu do pomiarów nie posiadam, to moja pierwsza konstrukcja. Zwrotnica na wysokotonowy . Trzaski pojawiają się nawet jak odłącze gdna, w tych samych momentach. Jak odtworze ten sam utwór z innego źródła jest to samo.
---------- Post dodany o 11:58 ---------- Poprzedni post o 11:56 ----------
Już się wszystko wyjaśniło, tak jak kolega mecedo radził najpierw sprawdziłem czy efekt ten występuje w dwóch kolumnach czy w jednej. Okazało się że w jednej, jako że kolumny mają być jeszcze lakierowane/bejcowane głośniki po prostu wsadziłem w otwory bez przykręcania. Wystarczyło dobrze docisnąć missiona i problem zniknął bez śladu. Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie i pomoc :)
---------- Post dodany o 12:54 ---------- Poprzedni post o 12:51 ----------
lklukasz nie, dokładnie 65.56 ohm, wsadziłem z wiadomego powodu 66ohm, kondensator został 8,2uF, wszystko jest git :)
dorzuciłem bass reflex średnica 4,6cm dł. 9,6 cm no i mam takie wrażenie że basu jest więcej jak wyjmę rurę b-r, zostanie sam otwór. Za długi, za krótki? Zła średnica? Taki miałem w domu i takiego użyłem, pomoglibyście z jakąś symulacją dla tego b-r?
strojenie ok 55Hz wiec niby OK
po wyciagnieciu tunelu strojenie wzrasta i to poeznie wiec powinno ci niemilosiernie dudnic lub pukac a nie grac basem
Skomentuj